?>

Rusya: Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği bizim için kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın NATO'ya üyeliğinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bu güvenliğimiz için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu tüm Avrupa için feci sonuçlara yol açabilir." dedi.

Dünya - 1 ay önce

Moskova

Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Zaharova, "Bu nedenler tamamen ortadan kaldırılmadan, meselenin uzun vadeli çözümü mümkün değil. Aksi taktirde çatışmalar yeniden başlayabilir. Bu bizim için kabul edilemez." diye konuştu.

Zaharova, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu yaklaşımı dikkate aldığını belirterek, "Sonucun ne olacağını zaman gösterecek. Ukrayna krizi ve uluslararası meseleler dahil ikili ilişkilerde biriken çok sayıda sorun var. Trump yönetiminin bu sorunları istişare etmeye hazır olduğunu görüyoruz." dedi.

Ukrayna'nın NATO'ya dahil olması ihtimalini değerlendiren Zaharova, "Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği bizim için kabul edilemez. Bu güvenliğimiz için ciddi tehdit oluşturuyor. Bu tüm Avrupa için feci sonuçlara yol açabilir. Bununla birlikte, Kiev'in şu anda NATO'ya kabul edilmesinden vazgeçmek yeterli değil." ifadelerini kullandı.

Zaharova, Ukrayna'nın anayasa gereği tarafsız olması, herhangi bir ittifaka katılmaması ve nükleer silaha sahip olmaması gerektiğini vurguladı.

"Brüksel, meselenin askeri çözümüne odaklı kalıyor"

Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna'daki savaşın sonlandırılmasını istemediğini savunan Zaharova, "Rusya'ya karşı olan Avrupalı seçkinler, zincirden kopmuş gibi istişarelerde Ukrayna krizinin diplomatik yollarla çözülmesine yönelik olası çerçeveyi reddediyor, nefret ve öfke dolu hareket ediyorlar. Anlaşılan Brüksel, meselenin askeri çözümüne odaklı kalıyor." degerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Zaharova, Avrupalı ülkelerin Kiev'e destek vermesinin sonuçsuz kalmayacağını vurguladı.

Batılı ülkelerin de Rusya ve ABD arasındaki müzakereleri olumsuz karşıladığına işaret eden Zaharova, "Batı'nın Rus-Amerikan temaslarına gergin, hatta panik halde tepki verdiğini görüyoruz." ifadesini kullandı.

Çin ve diğer ülkelerin, Ukrayna'daki durumun çözümüne ilişkin şu ana kadar yaptıkları tekliflere değer verdiklerini belirten Zaharova, bunun "sorumluluk" göstergesi olduğunu dile getirdi.

"Moldova'nın Rus Evi'ni kapatma kararı alçaklık"

Moldova'nın başkent Kişinev'deki "Rus Evi" olarak bilinen Rusya Bilim ve Kültür Merkezinin faaliyetlerini sonlandırma kararını değerlendiren Zaharova, bu kararın, Rus insansız hava araçlarının (İHA) Moldova'nın hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle alındığına dikkati çekti.

Mariya Zaharova, "Bunu, Rusya karşıtı yaklaşım ve Moldova halkına karşı alçaklık olarak değerlendiriyoruz. Bu karar Moldova'da yaşayanları etkileyecek. Çünkü onlar için Rusça ve Rus kültürü hayatın ayrılmaz parçası. Moldovalıların yüzde 80'i Rusça biliyor. Moldova'da 2024'te yapılan nüfus sayımına göre ise vatandaşların yüzde 11'i Rus dilini ana dil olarak görüyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep FK, Semih Güler'i transfer etti

2025-02-12 00:53 - Spor

Türk zırhlısı Ejder Yalçın'ın EWB versiyonu IDEX 2025'te sergilenecek

2025-02-11 17:22 - Teknoloji

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan görevden uzaklaştırıldı

2025-02-15 08:12 - Gündem

GÖKBEY helikopteri zorlu kış testlerinde başarısını kanıtladı

2025-02-13 12:58 - Teknoloji

Samsun'da kauçuk fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

2025-02-17 10:02 - Asayiş

Erzurum'da 'Gelenekten Geleceğe Kış Oyunları Festivali' yapıldı

2025-02-13 17:07 - Magazin

Adana Demirspor, Süper Lig'de yarın Antalyaspor'u konuk edecek

2025-02-13 09:13 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off rövanş maçları yarın başlayacak

2025-02-17 16:38 - Spor

ABD'deki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi

2025-02-17 20:33 - Dünya

Hediye edildiği iş yerinden kaçan deve kuşu, büyütüldüğü mahalleye geri döndü

2025-02-16 16:28 - Magazin

İlgili Haberler

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 1000'i aştı

10:48 - Dünya

Trump, tarifeler konusunda anlaşmaya açık olduğuna işaret etti

09:33 - Dünya

İsrail ordusunun Batı Şeria'da düzenlediği baskın sırasında 3 Filistinli yaralandı

04:23 - Dünya

ABD'de federal yargıç, Türk doktora öğrencisinin sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı verdi

02:57 - Dünya

Yemen: ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı

02:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Tarım ve Orman Bakanlığı yasa dışı su ürünleri avcılığına geçit vermiyor

11:28 - Ekonomi

Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük ihracatı dün kaydedildi

11:23 - Ekonomi

Sıfır taşıtlar Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kapsamından çıkarıldı

11:03 - Ekonomi

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 1000'i aştı

10:48 - Dünya

Brezilya Milli Futbol Takımı'nda teknik direktör Dorival Junior ile yollar ayrıldı

10:38 - Spor