?>

'Rusya'nın Suriye Türkmenlerine yönelik saldırılarının hiçbir meşru tarafı yoktur'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Suriye Türkmenleriyle ilgili de süreci çok yakından takip ettiğimizi, kendilerine her türlü desteği verdiğimizi, vermeye devam edeceğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum. Özellikle Rusya'nın Suriye Türkmenlerine yönelik saldırı

Siyaset - 9 yıl önce

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kalın, cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil ettiğini, Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözettiğini belirtti. Kalın, bu çerçevede de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılı içerisinde yoğun bir faaliyet dönemi geçirdiğini hatırlatarak, "Tabii kendisinin 10 Ağustos 2014 tarihinde ilk defa halkın oylarıyla seçilen bir Cumhurbaşkanı olmasının da hem Türk siyasi hayatında, hem de Cumhurbaşkanlığı makamının konumunda çok önemli bir değişim olduğunun altını çizmek isterim. Zira halkın oylarıyla seçilmesi neticesiyle Anayasanın kendisine verdiği sorumluluk ve yetkilerin yanı sıra, aynı zamanda millete karşı da bir sorumluluk üstlenmiş oldu Sayın Cumhurbaşkanımız" ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ'Nİ RANDEVU USULÜYLE ZİYARETE AÇTIK"

Bu çerçevede geçtiğimiz yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, yani Cumhurbaşkanlığı makamının işçisinden işverenine, sanatçısından muhtarına, devlet adamından bürokratına kadar her kesimden 10 binlerce kişiye ev sahipliği yaptığını anlatan Kalın, şunları söyledi:

"Bunların birçoğunu da Sayın Cumhurbaşkanımız bizzat kendileri burada ağırladılar, karşıladılar. Ayrıca bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni de randevu usulüyle ziyarete açmış bulunuyoruz. İsteyen vatandaşlarımız internet sayfamızdan başvuru yapmak suretiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni ziyaret edebilirler. Tabii hem Türkiye Devleti'nin en yüksek temsil makamı olması, hem de halkın oylarıyla seçilmiş olması itibariyle de geçen yıl boyunca Cumhurbaşkanımız milletimizin her kesimiyle ülkenin her tarafında farklı zaman ve zeminlerde buluştular, toplu açılış törenleri yaptılar, valilik, belediye, garnizon ziyaretleri yaptılar. 

Yine bu ziyaretler içerisinde örneğin başta Adana, Adıyaman, Aksaray, Antalya, Erzurum, Diyarbakır, Antep, Hakkari, Maraş olmak üzere 50 farklı şehrimize yaklaşık 60 ziyarette bulundular 2015 yılı içerisinde. Aynı şekilde yurt dışı ziyaretlerinde de yoğun bir trafik yaşandığını ifade etmeliyim. 2015 yılı boyunca 28 ülkeye 33 yurt dışı ziyaret yaptı ve Sayın Cumhurbaşkanımız burada hem ikili ilişkiler, hem de uluslararası zirvelerde ülkemizi temsil ettiler. 

Ziyaret edilen ülkeler arasında Suudi Arabistan, Küba, Meksika, Ukrayna, İran, Rusya, Kazakistan, Almanya, Bosna Hersek, Fransa, Azerbaycan gibi pek çok ülke bulunmakta. Yine ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde geçtiğimiz yıl içerisinde 20 devlet başkanı, 9 meclis başkanı, 15 başbakan burada ağırlandı, ayrıca birçok bakan düzeyinde de yabancı konuğun burada ağırlandığını, toplamda da yaklaşık bin 200 kadar yabancı misafirin külliyede ağırlandığını sizlerle paylaşmak isterim."

"YAKLAŞIK 26 BİN KİŞİ KÜLLİYEDE AĞIRLANDI"

İbrahim Kalın, bunun yanısıra yine külliye bünyesinde yapılan resepsiyonlar, iftar yemekleri, ödül törenleri, kanaat önderleriyle buluşma, heyet kabulleri ve Cumhurbaşkanlığı Sofrası vesilesiyle milletin çok farklı kesimlerinden yaklaşık 26 bin kişi külliyede ağırlandığını dile getirdi. Yine vatandaşların Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı başvurularda da ciddi bir artışın olduğunu, buraya çeşitli dilekçe-başvuru şeklinde dilekçelerin ve başvuruların ulaştığını ifade eden Kalın, şöyle devam etti:"Yine geçen yıl iki önemli uluslararası toplantıya da burada ev sahipliği yaptık biliyorsunuz diğer pek çoğunun yanında. Bir tanesi, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı münasebetiyle 23 ve 24 Nisan'da İstanbul ve Çanakkale'de 100'den fazla ülkenin devlet başkanı, başbakan, meclis başkanı ve bakan temsilcilerinin katılımıyla çok büyük bir anma programı yapıldı. 

Ardından da bildiğiniz gibi Kasım ayında da Antalya'da G-20 Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. Bu Türkiye'nin ilk G-20 ev sahipliğiydi ve hamdolsun Cumhurbaşkanımızın başkanlığında gerçekten ülkemize yakışır bir ev sahipliğini yaptık. Hem sonuçları itibariyle, hem yansımaları itibariyle yüzümüzü ağartan bir çalışma yapıldı. Bu çerçevede de Cumhurbaşkanımızın 2016 programı da aynı yoğunluk, tempo içerisinde devam edecektir. Kendisinin koşturan, terleyen Cumhurbaşkanı tanımına layık bir performans 2015'te gösterildi, 2016'da da bundan çok farklı olmayacak. Külliye çevresinde de yoğun bir inşaat faaliyetinin devam ettiğini biliyorsunuz, daha önce camimiz açıldı,

 kongre merkezimizin de Mart ayı içerisinde açılması planlanıyor, inşallah orası da ülkemizin hakikaten en nezih, kapasitesi yüksek, çok amaçlı, kullanışlı kongre salonlarından birisi olacak ve herkese açık olacak, isteyenler başvurmak suretiyle kongre merkezini kullanabilecekler. Ardından da biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içerisinde yer alacak olan Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi'nin inşaat çalışmaları başlayacak, bununla ilgili süreçler tamamlanmak üzere, böylece Cumhurbaşkanlığı Beştepe Külliyesi'nin de fiziki gelişimi bu yeni binaların eklenmesiyle devam edecek."

YENİ ANAYASA VE BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili son dönemde yakalanan ivmeden duyulan memnuniyeti dile getiren Kalın, "TBMM, siyasi partiler, STK'lar, üniversiteler, meslek kuruluşları ve düşünce kuruluşlarının yönlendirmesiyle ve katkılarıyla yazılacak yeni anayasa şüphesiz Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda atacağı en önemli tarihi adımlardan birisi olacaktır. Bizim yaklaşımımız, yeni anayasa milletin gündemidir yaklaşımıdır. Zira bu yeni anayasa, bu milletin Cumhuriyetin 100. yılında, 2023'te dünyada kendini nasıl konumlandıracağını belirleyecek olan ana metin olacaktır. Burada Meclis'inden mahkemesine, hükümetinden bürokratik kurumlarına kadar devletin farklı birimlerinin birbirleriyle ilişkisinin nasıl olacağı ama en önemlisi de millete nasıl etkin hizmet vereceğini tanımlaması açısından büyük bir önem arz ediyor. 

Bununla ilgili de bildiğiniz gibi Meclis'te zaten bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışması başladı. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu yeni anayasa çalışmasını motive etmek, teşvik etmek için çeşitli vesilelerle konuşmalar yapmakta, programlara katılmaktalar. Yine bu çerçevede de kendisinin bir dizi programları olacak. Ve hakikaten milletin tam manasıyla temsil edildiği, her tür vesayetten kurtulmuş, özgürlükçü demokratik bir reform Anayasanın yazılması bizim de her zamanki gibi önceliğimiz olacaktır" açıklamalarında bulundu.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ KUVVETLER AYRILIĞI PRENSİBİNİN EN NET ŞEKİLDE ORTAYA KONDUĞU SİSTEM"

Başkanlık sisteminin de bu tartışmaların bir önemli kısmını teşkil ettiğini anlatan Kalın, şunları söyledi:"Ve bu tartışma yeni değil, daha önce de müteaddit kereler ifade edildiği gibi rahmetli Özal, Demirel ve Türkeş zamanlarında da aslında bu konu çeşitli vesilelerle gündeme getirilmişti. Ayrıca anayasa hukukçuları arasında da yer yer bu konunun tartışıldığını, bu konuda çeşitli raporların yazıldığını biliyoruz. Tabii buradaki en temel konu, başkanlık sistemi tartışmasının halkın ya da milletin devletle ilişkisini belirleyecek bir model tartışması olmasıdır. Bu bir kişinin kendi kişisel ikbaliyle ilgili bir konu asla değildir. Ve burada belki en önemli konu da, kuvvetler ayrılığı prensibinin en net bir şekilde ortaya konacağı bir siyasi yapının inşa edilmesidir. Ve Başkanlık sistemi aslında bu kuvvetler ayrılığı prensibinin en net bir şekilde ortaya konduğu siyasi sistemi ifade etmektedir. Burada tabii altının çizilmesi gereken bir diğer önemli konu da, bu kontrol-denetim ya da kontrol-denge mekanizmalarının da, yani 'checks and balances' denen mekanizmalarının da başkanlık sisteminde çok net bir şekilde yapılmış olmasıdır. Anayasa, başkanlık sistemi tartışmaları önümüzdeki haftalarda, aylarda da yoğun bir şekilde tartışılmaya devam edecek. Biz bu çok yönlü, çok boyutlu tartışmadan büyük memnuniyet duyuyoruz. Umarız bütün bu tartışmaların neticesinde Türkiye'nin 2023 vizyonuna uygun bir anayasa ve bununla ilgili buradan çıkacak olan bir siyasal sistem tanımlaması en kısa zamanda yapılıp hayata geçirilecektir."

"TÜRKİYE AYNI ANDA BİRKAÇ TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE EDİYOR"

Terörle mücadelenin gündemi yoğun bir şekilde işgal ettiğini dile getiren Kalın, "Burada bir çerçeveyi doğru oturtmak lazım, Türkiye aynı anda birkaç terör örgütüyle mücadele etmektedir. Bunların en önde gelenleri bir tarafta DAEŞ Suriye kökenli olmak üzere, diğeri de PKK terör örgütüdür. Bunların ikisi de Türkiye'nin ulusal güvenliğine, birlik beraberliğine, istikrarına ve güvenliğine tehdit teşkil etmektedir. Bunların birini tercih edip öbürünü az ya da çok göstermek söz konusu değildir. Burada nasıl DAEŞ'le mücadele bir öncelik ise uluslararası toplum açısından, Suriye halkı açısından, Irak halkı açısından, aynı şekilde Türkiye'nin güvenliğine, birliğine, beraberliğine tehdit oluşturan PKK ile mücadelede bir önceliktir" dedi.

"BİZ BATILI ÜLKELERDE TERÖR SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA NE TÜR TEDBİRLERİN ALINDIĞINI GAYET İYİ BİLİYORUZ"

İbrahim Kalın, bir terör örgütleri listesi ya da hiyerarşisi yapmanın söz konusu olmadığını belirterek, şunları kaydetti:"Burada terörle mücadele konusunda müttefiklerimizin bizim yanımızda olduğunu ifade etmeleri son derece önemlidir, bundan memnuniyet duyarız, kendileri de müteaddit kereler bunu zaten ifade ediyorlar. Ama aynı şekilde Türkiye'nin terörle mücadelesini zaafa uğratacak, terör örgütlerini sevindirecek ya da onların çalışmalarına, terör faaliyetlerine katkı sunacak türden açıklamalardan uzak durulması da aynı şekilde önem arz etmektedir. Zira çeşitli vesilelerle gündeme gelen, Türkiye'de ve dünyada da tartışılan terörün propagandasını yapmakla ilgili konuların hakikaten bütün hassasiyetiyle beraber ele alınması gerekmektedir. Biz Batılı ülkelerde, Avrupa'da, Amerika'da terör söz konusu olduğunda, terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda ne tür tedbirlerin alındığını gayet iyi biliyoruz. İfade özgürlüğü çerçevesinin ya da sınırlarının nerede çizildiğini de gayet iyi biliyoruz. 

Şu çok açık ve net bir şekilde ortadadır ki; terör örgütüne yönelik propaganda faaliyetleri, bunlara doğrudan ya da dolaylı destek vermek ifade özgürlüğü kapsamında ele alınacak konular değildir. Şunun da altını çizmek isterim: Terör örgütüne ve eylemlerine yönelik aldığımız tedbirler Türkiye olarak meşrudur, etkili olmaktadır ve kamuoyu desteğine de sahiptir. Aslında biraz da bundan rahatsız olanlar son günlerde terör örgütünün propagandasını arkasına alarak, dayanarak ülkemize yönelik, hükümete yönelik, Cumhurbaşkanımıza yönelik haksız, temelsiz, izanla, akılla izah edilemeyecek ithamlarda bulunmaktadırlar. Zaman zaman bize yapılan işte çatışmalar dursun, operasyonlar durdurulsun, şu yapılsın, bu yapılsın türü çağrıların doğru adresi terör örgütüne silah bırakma çağrısıdır. Bizim onlara da çağrımız, bize kamu düzenini kurmak için yaptığımız faaliyetlerle ilgili çağrı yapmak yerine terör örgütüne ve onların bağlı olduğu gruplara silah bırakmaları yönünde çağrı yapmalarıdır."

"TERÖR ÖRGÜTÜYLE YAPILAN MÜCADELE, KÜRTLERLE YAPILAN BİR MÜCADELE DEĞİL"

Kalın, "Son günlerde yine terör örgütü ve onların mecraları tarafından istismar edilen bir konudur, terör örgütüyle yapılan mücadele hiçbir zaman Kürtlerle yapılan bir mücadele değildir. Bunun tersini iddia etmek, terör örgütünün Kürtleri temsil ettiğini, hatta onları eşitlemek anlamına gelir ki bunun hakikatlerle bir ilgisi olmadığı çok açık bir şekilde ortadadır. Terör örgütünün kendini Kürt vatandaşlarımızın hamisi, temsilcisi gibi gösterme gayreti olabilir, bu bir propagandadan ibarettir, Türkiye’nin gerçekleri ortadadır, Türkiye’deki Kürt vatandaşlarımızın duruşu ortadadır. Son dönemlerde yaşanan hadiseler çerçevesinde ne siyasi, ne sosyolojik manada örgütün Kürt vatandaşlarımızı temsil ettiğine dair bir iddiayı ortaya atmak mümkün değildir. 

Dolayısıyla, terör örgütüne karşı yapılan bir mücadeleyi sanki Kürtlere karşı yapılan bir mücadeleymiş gibi ya da Türklerle Kürtler arasında işte bir husumet, bir düşmanlık, bir ayrılık vesilesi gibi sunmaya çalışanların da aslında bilerek veya bilmeyerek terör örgütünün propagandasına alet olduklarını ifade etmek isterim. Sürecin geleceği tabii ki bundan sonra terör örgütünün silahlarını tamamen ve koşulsuz bir şekilde bırakmasına bağlıdır. Maalesef bugüne kadar terör örgütü silah bırakmak için önüne gelen pek çok fırsatı tepmiştir, bununla ilgili zemin oluştuğu halde silahı bırakıp şiddeti, terörü, bu anlamsız nihilist savaşı bitirmek yerine, tek bildiği şey olan tekrar teröre saldırmayı tercih etmiştir" diye konuştu.

"DEVLET, VATANDAŞLARININ TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİNİ KORUMAK İÇİN KAMU DÜZENİNİ İNŞA ETMEK ZORUNDA"

Devletin vatandaşlarının temel hak ve hürriyetlerini korumak için adım atma, kamu düzenini inşa etme zorunluluğuna dikkat çeken Kalın, şunları söyledi:

"Burada hakkı ihlal edilen terör örgütünün saldırdığı vatandaşlarımızdır, terör örgütünün ortaya koyduğu kaos ortamıdır. Asıl insan hakları ihlalleri buradan kaynaklanmaktadır ve şu anda da güvenlik güçlerimiz, mülki idare bu vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini, can ve mal güvenliğini sağlamak için yoğun bir çaba sarf etmekte, fedakar bir şekilde mücadele etmektedir. Bu ortamda da terör örgütünün propagandasına prim verilmemesi ayrıca büyük bir önem arz etmektedir. Yine bu çerçevede 'DAEŞ terörü vahşettir', 'PKK terörü direniştir' tarzı terör güzellemelerine hiçbir şekilde prim vermeyeceğimizin de açık bir şekilde bilinmesi gerekir. Terör terördür, bunun etnik kökeni, dini kökeni, ideolojik kökeni olmaz, terörün her türünü eşit bir şekilde aynı bakış açısıyla ret etmek durumundayız. Gene son zamanlarda yer yer ifade edilen güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırılar terör değildir, 

sivillere karşı yapılan saldırılar terördür gibi bir anlayış yapılmaya çalışılıyor. Bu da bir başka şekilde terör örgütünün propagandasını yapmaktan başka bir şey ifade etmez. Nasıl DAEŞ'le mücadelede birileri çıkıp DAEŞ terörünü meşrulaştırmak adına açıklamalar yapsa, adımlar atsa, temaslar kursa buna herhalde herkes büyük tepki gösterir. Biz de aynı noktadayız, aynı şey hem DAEŞ terörü, hem PKK terörü için geçerlidir, bunlar arasında bir ayrım söz konusu değildir."

"DAEŞ TERÖRÜYLE MÜCADELEDE TÜRKİYE YOĞUN TEDBİRLER ALMAYA DEVAM EDİYOR"

Kalın, DAEŞ terörüyle mücadele konusunda da Türkiye yoğun tedbirler almaya devam ettiğini ifade ederek, "Özellikle yabancı terörist savaşçılar konusunda sınır güvenliğini sağlamak için ek ilave tedbirler bildiğiniz gibi geçmiş dönemde de alındı ve bu tedbirler çerçevesinde de Ocak 2016 itibarıyla DAEŞ'le mücadele kapsamında 125 ülkeden 36 bin 650 kişiye ülkeye giriş yasağı konmuş, 93 ülkeden 3 bin 65 yabancı sınır dışı edilmiştir. Yine DAEŞ'le mücadele kapsamında yürütülen soruşturmalar bağlamında da yaklaşık bin 800 kişi gözaltına alınmış, bunlarla ilgili de adli, hukuki süreçler şu anda devam etmektedir. Biz gerek Suriye'de gerek Irak'ta DAEŞ'le mücadele koalisyonuyla beraber ortak hareket etmeye devam ediyoruz bildiğiniz gibi" dedi.

"ESAD REJİMİNE TEKRAR SÜNİ TENEFFÜS YAPMAYA ÇALIŞAN TEŞEBBÜSLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Suriye krizine ilişkin değerlendirme yapan Kalın, şöyle devam etti:"Suriye'deki gelişmeleri bildiğiniz gibi yakından takip ediyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 18 Aralık 2015 tarihli ve 2254 sayılı tasarı kararı çerçevesinde yeni bir müzakere süreci bildiğiniz gibi bu Cuma başlıyor birkaç gün gecikmeyle de olsa Cenevre'de gerçekleşecek. Bu müzakere sürecinin amacı, bildiğiniz gibi Suriye'de bir siyasi geçiş sürecinin sağlanması, bunun şartlarının temin edilmesidir. Bunun için de bir 18 aylık süre öngörüldü, ateşkesin sağlanması, tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulması, yeni bir anayasa yazılması ve seçimlere gidilmesi, böylelikle Suriye halkının iradesini sandıkta güvenli bir ortamda yansıtması hedeflenmektedir. Bu noktada uluslararası toplumun Suriye halkının yanında olduğunu açık ve net bir şekilde ifade etmesi ayrıca önem taşımaktadır. 

Zira son dönemde maalesef 'Suriye halkının yanındayız, Esad rejimi meşruiyetini yitirmiştir, artık gitmelidir' dendikten sonra adeta Esad rejimine tekrar suni teneffüs yapmaya çalışan teşebbüslerle karşı karşıyayız. Halbuki bu rejim sadece meşruiyetini yitirmemiş, birçok uluslararası örgüt, mahkeme ve insan hakları kuruluşunun raporlarına göre büyük savaş suçları işlemiştir ve işlemeye de devam etmektedir. Bu çerçevede de artık bu savaşın sona erdirilmesi, gerek terör meselesi, gerek mülteci krizi, gerek mezhep gerginlikleri, gerekse bölgedeki diğer güvenlik ve istikrar konularıyla ilgili olarak hayati bir önem arz etmektedir. Zira Suriye üzerinden yürütülen güç mücadelesi artık acımaz bir hal almış ve küresel bir boyut kazanmış bulunmaktadır."

"SURİYE KÜRTLERİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE'YE YÖNELİK İTHAMLARIN ASLI ASTARI YOK"

Suriye bağlamında uluslararası koalisyonla yürütülen çalışmaların bir parçası olarak özellikle Türkiye-Suriye sınırının güvence altına alınması konusunda ilave tedbirlerin alındığını dile getiren Kalın, "Burada gene bir noktanın altını çizmek isterim; Türkiye-Suriye sınırında biz hiçbir terör örgütünün, terörle iltisaklı grubun fiili bir durum yaratmasına müsaade etmeyiz. Bu ister DAEŞ olsun, ister El Kaide olsun, ister YPG olsun, ister PYD, PKK ve benzeri örgütler olsun, bunların sınır bölgelerimizde bir terör yapılanmasına gitmesine elbette izin vermemiz mümkün değil, zira bu güven ve istikrarı ortadan kaldıran bir hamle olacaktır. Cenevre'deki bu bağlamda Suriye görüşmelerinde Suriye Kürtleri de aynı diğer gruplar gibi, Araplar gibi, Türkmenler gibi temsil edilmektedir. 

Bizim karşı olduğumuz, PKK iltisaklı grupların Suriye Kürtlerinin temsilcisi gibi masaya oturma talebidir. Bunun sahada böyle olmadığını biliyoruz. Bu örgütün ve ilgili grupların bir tarafta Esad rejimiyle, bir tarafta PKK terör örgütüyle, başka gruplarla ne tür ilişkiler içerisinde olduğu herkesin malumudur. Dolayısıyla, burada özellikle Suriye Kürtleri bağlamında yer yer Türkiye'ye yönelik ithamların da aslının astarının olmadığının altını bir kez daha çizmek isterim" değerlendirmesinde bulundu.

"SURİYE TÜRKMENLERİYLE İLGİLİ SÜRECİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Türkiye'nin Suriye Kürtleriyle herhangi bir sorunu olmadığını anlatan Kalın, tam tersi Suriye Kürtlerinin daha adı bile hiç anılmazken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2009-2010, hatta 2011 yılı içerisinde bile Suriye Kürtlerinin haklarının verilmesi, nüfuz cüzdanlarının verilmesi, pasaport verilmesi için Suriyeli yetkililere ilk defa bu konuyu gündeme getiren bir lider olduğunu vurguladı. Kalın, şunları kaydetti:

"PYD, işte Suriye Kürtleri falan vesaire konuları hiç konuşulmadan önce. Aynı şekilde Kobani hadiseleri olduğu zaman da ora üzerinden bir efsane yaratılmak istendi. Ama gerçek şu ki; 3 gün içerisinde Kobani'de bulunan yaklaşık 195 bin insanı Türkiye'ye alan da gene bu hükümettir, bu devlettir, Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla yapılmış bir eylemdir o. Niye? İnsani kaygılarla. Böylece Kobani'de bu insanlar ölümden, savaştan kurtulmuşlar, ülkemizde aylarca ağırlanmışlar, bir kısmı şu anda döndü, bir kısmı hala burada. Ve biz Suriye'ye de, Irak'a da hiçbir etnik ayrım yapmadan, Kürt, Türk, Sünni, Şii, Süryani vesaire ayrımı yapmadan insani yardımlarımızı da bugün de ulaştırmaya devam ediyoruz. İster Kobani'ye, ister Tel Abyad'a, ister Telafer'e, ister Musul'a, ister Kerkük'e, ulaşabildiğimiz her yere insani yardımlarımızı da ulaştırmaya devam ediyoruz; bunun da altını özellikle çizmek isterim. 

Bu bağlamda da Suriye Türkmenleriyle ilgili de süreci çok yakından takip ettiğimizi, kendilerine her türlü desteği verdiğimizi, vermeye devam edeceğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum. Özellikle Rusya'nın Suriye Türkmenlerine yönelik saldırılarının hiçbir meşru tarafı yoktur, bunu pek çok defa ifade ettik, Cenevre görüşmelerinde de bu konun altını tekrar çizeceğimizi ifade etmek isterim. Zira Suriye Türkmenlerinin özellikle yoğun olarak bulunduğu Bayırbucak bölgesinde herhangi bir DAEŞ tehdidi söz konusu değildir, burada Rus hava saldırılarının Esad rejimini rahatlatmak için, nefes aldırmak için yapılmış bir hamle olduğu açıkça ortadadır. Evet, benim aslında birkaç konum daha var ama kalan kısımları isterseniz sizin sorularınızla devam edelim, birkaç soru almak suretiyle devam edebiliriz."

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Sırtındaki kadınla firar eden köpek!

2016-01-27 14:05 - Dünya

Ünlü işadamı Mustafa Koç vefat etti

2016-01-21 15:05 - Gündem

Erdoğan: Sen benim rakibim olamazsın

2016-01-25 20:05 - Siyaset

Tedbir alınmazsa bu deniz canlıları yok olacak!

2016-01-23 17:45 - Çevre-Hayat

İtalyan futbolunda vergi kaçakçılığı depremi

2016-01-26 19:36 - Spor

Lider F.Bahçe, 10. galibiyetini aldı

2016-01-20 23:55 - Dünya

Ahmet Hakan’a soru sormaya gitmişler !

2016-01-27 17:06 - Asayiş

Ruslar banka bastı!

2016-01-27 17:24 - Dünya

Teröristlerden korkunç talimat

2016-01-23 16:34 - Genel

Çatıda otomobil var!

2016-01-21 13:00 - Asayiş

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni evlenecek gençlerimize faizsiz kredi desteğini 81 ilimizin tamamında uygulamaya alıyoruz

18:56 - Siyaset

AK Parti Sözcüsü Çelik: Sayın Bahçeli'nin Türkiye'nin gündeminden terörü çıkarmak için koyduğu güçlü bir inisiyatif var

20:46 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ı andı

10:25 - Siyaset

Bakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Vekili Bass'ı kabul etti

19:57 - Siyaset

Bakan Fidan, Suudi mevkidaşı bin Ferhan ve AB Yüksek Temsilcisi Kallas ile görüştü

19:53 - Siyaset

Günün Manşetleri

BM: İsrail, dün Gazze'ye planlanan yardımların 22'sinden sadece 7'sine geçit verdi

23:07 - Dünya

Göztepe, konuk ettiği Kasımpaşa'yı 5-0 yendi

23:03 - Spor

Fenerbahçe 3 puanı 3 golle aldı

22:23 - Spor

Beyaz Saray: Gazze'de ateşkes anlaşması bu hafta olabilir

21:52 - Dünya

İngiltere'de Filistin destekçileri, polisin yasağına rağmen BBC önünde protesto düzenlemekte kararlı

21:43 - Dünya