?>

Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakının üzerinden üç yıl geçti

Rusya'nın, Kırım'ın yasa dışı ilhakına gerekçe olarak ileri sürdüğü referandumun üzerinden tam üç yıl geçti. Bu sürede yarımadada yaşayanlar için hiçbir şey eskisi gibi olmadı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

KİEV - Ali Cura

Rus yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in 2013'ün sonlarında, Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşmasını imzalamayacağını açıklamasıyla başkent Kiev’de Batı yanlılarının başlattığı protestolar, yönetimin devrilmesine neden oldu. Bundan hemen sonra Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde alışılmamış olaylar yaşanmaya başlandı.

Kırım sokaklarında, meydanlarında, üzerlerinde aidiyet işareti bulunmayan askeri kıyafetli, eli silahlı kişiler kol gezmeye başladı. "Yeşil adamlar" olarak adlandırılan bu silahlı kişiler, kamu binalarını işgal etti, yarımadanın yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Rus yanlısı, eli silahlı grupların işgal ettiği yerlerden birisi de parlamento binasıydı.

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu yarımadanın geleceğini kararlaştırmak üzere 6 Mart'ta toplantı yapma kararı aldı. "Yeşil adamlar"ın kontrolündeki parlamentodan, "Kırım, Ukrayna'nın bir parçası olarak mı kalsın yoksa Rusya'ya mı bağlansın" sorusunun yöneltileceği referandum kararı çıktı.

Referandum kararına uluslararası kuruluşlar tepki gösterdi. Liderler, Kırım'da referandum kararının "gayrimeşru, anayasaya ve uluslararası kanunlara aykırı" olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeleri değerlendirmek için beş kez toplansa da çözüme yönelik bir adım atamaması, konseyin işlevsiz hale geldiği yorumlarını pekiştirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin boykot kararı aldığı referandum, 16 Mart 2014'te yapıldı. Bu süreçte Rus yanlısı olmayanlara baskı uygulayan, binlerce Kırım Tatarı ve Ukraynalı'nın evlerini terketmesine neden olan "yeşil adamların kontrolündeki sözde referandumda, Kırım’ın Rusya'ya bağlanması yönünde karar çıktığı açıklandı.

Moskova yönetimi bu karardan hemen 5 gün sonra, Kırım yarımadasını Rusya'ya bağlayacak imzaların atılması için tören düzenledi.

Kırım'da Rus yönetimi

Rusya, yasa dışı ilhakın ardından artık üniformalarında armaları bulunan askerleriyle Kırım'daydı. Yeni dönemde, Kırım’ın yasa dışı ilhakına karşı çıkan ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunanlara baskılar arttı.

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve diğer bazı Kırım Tatar Milli Meclisi yetkililerine Kırım’a giriş yasağı getirildi. Kırım Tatarları’nın iradesini temsil eden Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) aşırıcı örgüt kapsamına alınarak faaliyetleri yasaklandı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Kırım Tatarlarının evlerine, camilere, okullara baskınlar yaptı.

KTMM'nin verilerine göre, Rusların yönetimi ele almasından bu yana çoğunluğunu Kırım Tatarı 11 kişi ölü bulundu, kaybolan 15 kişiden ise haber alınamadı.

İnsan Hakları Bilgilendirme Merkezi, son üç yılda, Kırım’da 461 ifade özgürlüğü ihlali yaşandığını, 241 gazeteci ile 20 basın kuruluşuna baskı yapıldığını not etti.

Ukrayna Enformasyon Politikaları Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, Kırım’da aralarında önemli haber sitelerinin de bulunduğu 60’dan fazla web sayfasına ulaşım engellendi. Kırım yarımadasında bulunan Ukrayna ve Kırım Tatar basın kuruluşları ATR televizyon kanalı, Kırım Haber Ajansı (QHA), Azatlık Radyosu’nun projesi olan Krım.Realii (Kırım Gerçekler) sitesi, Çernomorskaya televizyon ve radyo şirketi, Lale çocuk televizyon kanalı, Meydan radyosu, Black Sea News haber sitesi, Sobıtiya Krıma (Kırım olayları) sitesi, 15 Dakika haber sitesi, Gazeteciler Araştırma Merkezi sitesinin ofisleri, baskılar karşısında Kırım'dan taşınmak zorunda kaldı.

Raporlara göre, Kırım’ı yasa dışı ilhak etmesinden bu yana Rusya, 403 uluslararası anlaşma ile Ukrayna'yla yaptığı ikili anlaşmaları ihlal etti.

Moskova yönetimi, Kırım konusunun artık tartışılmaması gerektiğini savunuyor ancak Kiev, yarımadanın bir gün mutlaka Ukrayna'ya geri döneceğini, bunun için zaman gerektiğini belirtiyor.

Muhabir: Ali Cura

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlıkçıların zamana karşı yarışıyla hayata tutundu

2017-03-10 16:07 - Çevre-Hayat

Ankara Adliyesinde görev değişimi

2017-03-14 16:22 - Gündem

Hollanda polisinden Türk vatandaşlarına sert müdahale

2017-03-12 11:32 - Dünya

Haberleşme altyapısına 7,4 milyar liralık 'özel' yatırım

2017-03-14 14:12 - Teknoloji

Nokia 7 ve Nokia 8 modellerinden ilk detaylar!

2017-03-15 09:07 - Teknoloji

AÖF not hesaplama | AÖF ders geçme notu kaç?

2017-03-09 19:37 - Eğitim

Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı ilhakının üzerinden üç yıl geçti

2017-03-15 16:07 - Dünya

İstanbul Büyükçekmece'de helikopterin düşme anı

2017-03-10 19:17 - Asayiş

'Hollanda'nın attığı bu adımın elbette bir karşılığı olacak'

2017-03-11 22:17 - Gündem

Adalet Bakanlığı taslağı Başbakanlık'a gönderdi! Arabulucu ön şartı geliyor...

2017-03-13 19:12 - Gündem

İlgili Haberler

AB ve 8 ülke, Myanmar'da askeri yönetimin sivillere yönelik şiddetini kınadı

12:48 - Dünya

Trump, Putin'le konuşacağını ve "önemli" adımlar atabileceklerini söyledi

12:36 - Dünya

ABD'de yolcu uçağıyla çarpışan askeri helikopterin karakutusu bulundu

11:43 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 471 gün devam eden soykırımında 738 cami ve 3 kilise yerle bir oldu

10:37 - Dünya

ABD'de hava ambulansı düştü

10:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Yangın söndürme malzemesi alırken kaliteye dikkat edilmesi önem taşıyor

12:57 - Gündem

Siber zorbalıkla etkin mücadele hız kesmeden devam ediyor

12:53 - Gündem

AB ve 8 ülke, Myanmar'da askeri yönetimin sivillere yönelik şiddetini kınadı

12:48 - Dünya

İstanbul merkezli "panel" operasyonunda yakalanan şüphelilerden 44'ü tutuklandı

12:42 - Gündem

Trump, Putin'le konuşacağını ve "önemli" adımlar atabileceklerini söyledi

12:36 - Dünya