MOSKOVA - ÖZEL
Ortak devletler, Rus ürünlerinin Helal standartlarına göre ihracatını artırabilir ve Rusya Federasyonu bölgelerinde inşaatlara karlı bir şekilde yatırım yapabilir.
Konuyla ilgili açıklama, Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Reisi Rüstem Minnihanov tarafından yapıldı.
Rusya -İslam Dünyası Stratejik Vizyon Grubu Başkanı görevini de yapan Minnihanov, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletlerinin büyükelçileriyle yaptığı görüşmede, yeni işbirliği fırsatlarından bahsetti.
Görüşme, Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı Resepsiyon Evi'nde gerçekleşti.
RF TATARİSTAN CUMHURİYETİ BİR ÖRNEKTİR!
Minnihanov, konuşmasında, ümit verici işbirliği yönleri hakkında bilgi verirken, şunları söyledi:
"Rusya'nın önde gelen bölgelerinden biri olan Tataristan Cumhuriyeti örneğinde, Rusya'nın İslam dünyasıyla etkileşimini nasıl genişlettiğini, ticari-ekonomik ve yatırım temasları kurmanın yanı sıra kültürel ve insani bağları da başarıyla geliştirdiğimizi görebilirsiniz. Cumhuriyetimiz, Rusya'da İslami bankacılık ve finansman ilkelerinin uygulamaya konması için pilot bölgelerden biri olup, Helal sektörünün geliştirilmesi için aktif çalışmalar yapılmakta ve İslami eğitime büyük önem verilmektedir."
BAHREYN İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Açıklamaya göre, Bahreyn'de Rusya bölgesinden helal ürünlere ilgi şimdiden gösteriliyor. Yakın tarihli bir toplantıda, Bahreyn Kralı ve Tataristan Reisi, Tataristan Cumhuriyetİnde üretilen ürünlerin Helal standartlarına göre Bahreyn'e sevkiyat yapılması konusunda anlaştı.
Ayrıca Minnihanov, Bahreyn yatırımcı şirketlerinin Tataristan'da inşaat projelerini karlı bir şekilde uygulama fırsatlarını açıkladı ve Krallıktan bir heyeti 14-19 Mayıs 2024'te başkent Kazan'da düzenlenecek olan "Rusya – İslam Dünyası: KazanForum" uluslararası forumuna katılmaya da davet etti.
FORUMDA TÜRKİYE CUMHURİYETİ STANDANDI AÇILACAK
Açıklamaya göre, bu yılki forum programında hükümetler arası komisyonların yanı sıra "Rusya-Malezya", "Rusya-Katar", "Rusya-Azerbaycan" şeklinde ayrı yuvarlak masa toplantıları da yer alıyor. Ekonomik başarıların sergilendiği fuarda İran, Mısır, Türkiye Cumhuriyeti, Endonezya, Malezya, Azerbaycan, Türkmenistan ve diğerleri standlarını sunacak.
FORUMDA HANGİ KONULAR ELE ALINACAK
Söz konusu forumun organizatörlerine göre ana konular Helal sanayi, İslami finans, ulaşım koridorlarının geliştirilmesi ve eğitim olacak. Açıklamada, "Sağlık turizmi de dahil olmak üzere turizm konusu da kapsamlı bir şekilde ele alınacak. Kültürel konulara ilişkin program da artırıldı: Dijital İslam sanatı, yaratıcı ekonomi ve film endüstrisi üzerine ayrı etkinlikler düzenlenecek. Önemli bir konu da sporun gelişimi olacak.Uluslararası TPP forumu İslam ülkelerinden iş dünyasının temsilcilerini bir araya getirecek." bilgisi verildi.
Tataristan Cumhuriyeti Reisi, Kazan'ın 2022'de İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Gençlik Başkenti statüsünü aldığını ve 2025'te federal makamların ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın desteğiyle Tataristan Cumhuriyeti'nin başkentinde ilk islami gençlik Oyunlarının düzenlenmesinin planlandığını da hatırlattı. İslam dünyasının 40'tan fazla ülkesinden 14-16 yaş arası sporcular 20 spor dalında yarışacak.
Açıklamada, "Gazetecileri ve medya yöneticilerini "Rusya - İslam Dünyası: KazanForum" Uluslararası Forumu programına ve medyaya yönelik özel etkinliklere katılmaya davet ediyoruz. Sizi KazanForum-2024'te görmekten mutluluk duyacağız.
Akreditasyonu geçin: https://reg.kazanforum.ru/en/registration/media (İng) https://reg.kazanforum.ru/ru/registration/media (Rusça)" duyurusu da yapıldı.
Bu arada, Uluslararası Ekonomik Forum "Rusya - İslam Dünyası: KazanForum", Rusya ile İslam dünyası ülkeleri arasındaki ticari etkileşimin ana platformudur. Forumun amacı, Rusya Federasyonu bölgeleri ile 57 devleti kapsayan İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasındaki ticari-ekonomik, bilimsel-teknik, eğitimsel, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmektir.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com