?>

Rusya Başbakan Yardımcısı Novak: Gazprom'un müşterilerinden yarısı ruble hesabı açtı

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Gazprom'un doğal gaz müşterilerinden yarısının rubleyle ödeme sistemi için Gazprombank'ta hesap açtıklarını bildirdi.

Dünya - 3 yıl önce

Moskova

Novak, başkent Moskova'da düzenlenen "Yeni ufuklar" adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, enerji sektöründe Rusya ile Batılı ülkeler arasında yaşanan süreçlere dair değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının siyasi nedenlerden ötürü dondurulduğunu belirten Novak, "Bu siyasi nedenlerden ötürü yakın gelecekte faaliyete geçeceğini düşünmüyorum. Ancak Avrupalı tüketicilerin ucuz, doğal gaz dahil düşük karbonlu kaynaklara ihtiyacı var. Projeye yönelik gelecekte talep olacağını düşünüyorum." dedi.

Rusya'nın petrol üretiminin ise nisanda günlük 1 milyon varil düzeyinde gerilediğini aktaran Novak, "Mayısta ise üretimimizi günlük 200 ila 300 bin varil düzeyinde artırdık. Haziranda da toparlanmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Novak, ABD'nin petrol üretiminin ise bu yıl günlük 1 milyon varil seviyesinde artmasının beklendiğini, söz konusu artışın da geçmişe nazaran daha düşük olduğunu kaydetti.

Rusya'nın uygulamaya koyduğu ve Avrupa'da tartışmalara neden olan "rubleyle doğal gaz ödeme sistemine" ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Novak, şöyle konuştu:

"Gazprom Export ile anlaşması olan, büyük, orta ve küçük ölçekli yaklaşık 54 şirket var. Bildiğim kadarıyla bu müşterilerin yarısı ruble hesabı açtı. Rubleyle ödemeyi kabul eden ve etmeyenlerin yer aldığı listenin nihai hali önümüzdeki günlerde netleşecek. Ödemeler için belirli günler var, avans ödemeleri var. Örneğin nisan için teslimatların son ödemesi mayısta yapılıyor."

Novak, ihracat gelirlerini teminat altına alabilmek için doğal gazda rubleyle ödeme sistemine geçmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Rus gazı ödemelerinde yeni dönem

Rusya, dost olmayan ülkelerin Gazprombank'ta döviz ve ruble hesapları açmalarını ve ödemelerini ruble ile yapmalarını öngören kararnameyi 1 Nisan'da yürürlüğe koymuştu.

Buna göre, Rusya'dan enerji ithal eden ülkeler, başta Gazprombank'taki döviz hesaplarına ödemeyi aktaracak, Gazprombank da bu dövizi Rus rublesine çevirip ruble hesaplarına aktaracak. Ardından ödeme tedarikçi şirketin hesabına geçirilecek ve adı geçen bankadaki hesaba para yatırılmaması durumunda doğal gaz kesilecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistan'da bazı vatandaşlar: Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını niye yakıyoruz ki?!

2022-05-12 20:39 - Özel Haber

Biden: ABD-ASEAN ilişkilerinde yeni bir çağ açıyoruz

2022-05-14 00:24 - Dünya

'En çirkin yüz' için 3 saat çalışıyorlar

2022-05-15 13:09 - Kültür Sanat

Çin Donanması, en büyük muhribi Lhasa ile Sarı Deniz'de tatbikat yaptı

2022-05-16 10:07 - Dünya

TÜSEB, 'geleceğin pandemileri'ne karşı harekete geçti

2022-05-16 11:45 - Sağlık

19 Mayıs tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor

2022-05-19 10:55 - Gündem

Ümraniyespor, Süper Lig'e yükselişini kutladı

2022-05-14 22:35 - Spor

Putin'den Avrupa'nın enerji yaptırımlarına 'ekonomik intihar' eleştirisi

2022-05-17 17:02 - Dünya

4 bölgede kuvvetli yağış bekleniyor

2022-05-14 14:04 - Gündem

Güney Afrika'da Kovid-19 vaka sayılarındaki artış dikkati çekiyor

2022-05-12 18:44 - Dünya

İlgili Haberler

Husiler: ABD'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 53'e çıktı

07:22 - Dünya

Vatikan, bir aydan fazladır hastanede yatan Papa'nın ilk fotoğrafını paylaştı

01:08 - Dünya

Husi Sözcüsü Seri: ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ı hedef aldık

01:02 - Dünya

İsrail Başsavcısı, Netanyahu'nun Şabak Direktörü'nü keyfi olarak görevden alamayacağını söyledi

00:47 - Dünya

Büyük Okyanus açıklarında kaybolan Perulu balıkçı, 95 gün sonra sağ bulundu

00:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Miryokefalon Harbi’nin cereyan şekli -Ramazan Topraklı yazdı-

07:37 - En Son Yazılar

Husiler: ABD'nin Yemen'e düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 53'e çıktı

07:22 - Dünya

Barcelona, Atletico Madrid'i deplasmanda 4-2 yenerek liderliğini sürdürdü

07:18 - Spor

Mısır'da 3 bin 500 yıldan daha eski kraliyet mezarı bulundu

06:38 - Kültür Sanat

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye, terörsüz bir bölge demektir

01:12 - Siyaset