?>

Rus yetkiliden dolara alternatif yeni para birimi açıklaması

Duma'nın Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, "Baskı aracı olarak doların kullanımı yeni küresel para biriminin oluşmasına yol açacak." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

MOSKOVA

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Finansal Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, baskı aracı olarak ABD dolarının kullanımının yeni küresel para biriminin oluşmasına yol açacağını söyledi.

Aksakov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD doları kullanımına yönelik baskının uluslararası ödemelerde doların reddiyle sonuçlanacağını ifade etti.

Doların "dünya para birimi" statüsünü 1944'te kazandığını belirten Aksakov, o dönemde dolar sabit kalırken birçok ülkenin ulusal para biriminin değer kaybettiğini söyledi. Aksakov, bunun da dolar cinsinden daha fazla ödeme yapılmasına yol açtığını, böylece doların uluslararası işlemlerde etkin olmaya başladığını dile getirdi.

Aksakov, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin kendi aralarında ödemeler için yeni para birimi ihtimalini görüştüklerini kaydetti. BRICS'e özel para birimi yaratmanın iyi bir ihtimal olduğuna işaret eden Aksakov, BRICS üyesi ülkelerin dünya nüfusunun yarısını ve dünya endüstrisinin yüzde 30'unu oluşturduğuna dikkat çekti.

Aksakov, "Alternatif bir dünya para birimi yaratma süreci 5 yıl içinde tamamlanabilir. Bu Washington'a bağlı. ABD, doların kullanımı için daha fazla baskı uygularsa, diğer ülkeler de ödemelerin dolar olarak yapılmasına daha fazla karşı çıkar." ifadesini kullandı.

Şimdiden bile çok sayıda ülkenin doları reddetmeye başladığını vurgulayan Aksakov, Çin'in petrol alım satımlarında dolar yerine yuan kullanmaya başladığını, Türkiye'nin altın rezervlerini ABD'den çektiğini ve Rusya'nın ABD varlıklarına yatırımını azalttığını belirtti.

Baskı aracı olarak ABD dolarının kullanımının yeni küresel para biriminin oluşmasına yol açacağını ifade eden Aksakov, "Ne zaman (dolara) alternatif yeni bir dünya para birimi ortaya çıkarsa, dolar önemini kaybedecektir. Böylece ABD'nin dünya üzerindeki etkisi de yok olacaktır." dedi.

Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky de Rusya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu ifade etti.

Türk lirasının değer kazanmaya başlamasından memnun olduklarını dile getiren Slutsky, Türkiye'nin bu zorlukla başa çıkmada gereken siyasi istikrar ve entelektüel güce sahip olduğunu söyledi.

Muhabir: Emel Öz Gözellik

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'ABD'yi hukuka davet ediyoruz'

2018-08-12 23:02 - Gündem

İran'dan Türkiye'ye destek

2018-08-12 04:32 - Dünya

5 dakikada 50 bin liralık soygun kamerada

2018-08-14 14:32 - Asayiş

Sofuoğlu'ndan dünya şampiyonasının yapılacağı merkeze ziyaret

2018-08-15 19:02 - Spor

Rus yetkiliden dolara alternatif yeni para birimi açıklaması

2018-08-16 05:02 - Dünya

Irak'ta elle yapılan oy sayımının sonuçları açıklandı

2018-08-10 05:02 - Dünya

Eski yardımcısından Trump'a 'ırkçılık' suçlaması

2018-08-12 11:32 - Dünya

Isparta’da eş zamanlı dilenci operasyonu

2018-08-12 21:32 - Asayiş

Hayriye teyzenin 'akademik' tezgahı

2018-08-11 15:02 - Çevre-Hayat

Paraşütle atlarken gitar çaldığı görüntüleri milyonlar izledi

2018-08-14 16:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kanada uyuşturucuyla mücadele için "Fentanil Çarı" atadı

11:27 - Dünya

Trump, Rusya'nın serbest bıraktığı ABD vatandaşını Beyaz Saray'da ağırladı

11:13 - Dünya

ABD'de Demokrat Kongre üyeleri USAID'in kapatılmasını engellemeye yönelik yasa tasarısı hazırladı

11:08 - Dünya

İsrail ordusu 11 gün sonra Batı Şeria'daki Faria Mülteci Kampı'ndan çekildi

10:13 - Dünya

Danimarka istihbaratından Rusya'nın 5 yıl içinde Avrupa'da büyük bir savaş başlatabileceği uyarısı

08:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Avrupa'da 283. maçını oynayacak

11:57 - Spor

Galatasaray ara transfer dönemini hareketli geçirdi

11:53 - Spor

Beşiktaş transferde gençlere yöneldi

11:47 - Spor

Depremde 96 kişinin öldüğü apartmanla ilgili 7 eski kamu görevlisine de dava açıldı

11:45 - Gündem

"Panel" soruşturması fezlekesinde "suçun kamuya karşı işlendiği" vurgusu

11:44 - Gündem