?>

Rus uzmanlardan Rusya-Türkiye ekonomi ilişkileri ile ilgili son yorumlar

Rus uzmanlar, Rusya-Türkiye ilişkilerindeki ekonomik durumları değerlendirdi

Özel Haber - 6 ay önce

MOSKOVA - ÖZEL

Hürriyet gazetesinin daha önce kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD ve Türkiye, Washington'un, Rusya karşıtı kısıtlamaları aştığından şüphelendiği Türk şirketlerine yaptırım uygulamadan önce, öncelikle Ankara'yı bilgilendirip, bilgi talep etmesi konusunda anlaştı.

Haber, Rus medyasında geniş yer aldı.

Konuyla ilgili Rus uzmanlar yorumlarda bulundu.

Abzats haber sitesine konuşan Rus Ekonomi Üniversitesi'nden ekonomist ve doçent Denis Domaşçenko, Rusya-Türk ticaret hacminin ABD'nin Türkiye üzerindeki baskısından dolayı düşebileceğini, ancak Türkiye'nin manevra yapabileceğini ve Washington ile anlaşmayı özenle yerine getiremeyebileceğini söyledi. 

Rus akademisyen, “Amerikalılar, yaptırım politikalarını boşa çıkaran paralel ithalatların gerçekleşmesinden pek memnun değil. Zaten bazı şirketlere ikincil yaptırımlar uyguladılar. Aynı zamanda Türkler Rusya ile ticaretle de ilgileniyorlar. ABD baskısının Rusya-Türk ticaret hacminde azalmaya yol açması oldukça muhtemel. Ancak pek çok şey Türkiye'nin bu konuya resmi olarak yaklaşmasına, her şeyi Washington'a bildirmemesine veya soruşturmayı geciktirmesine bağlı olacak" dedi.

Optimal Logistics şirketinin CEO'su Georgiy Vlastopulo, NSN radyosu ile yaptığı röportajda, Türkiye'nin 2023'ten bu yana bir dizi Rusya karşıtı yaptırıma yasal olarak uyduğunu ancak şu ana kadar ortakların bunu aşmanın yollarını bulduğunu söyledi. Uzmana göre, Ankara'nın Washington'la yaptığı yeni anlaşmalar durumu kökten değiştirmeyecek.

Uzman, “Geçen yıldan bu yana Türkiye bazı yaptırım kısıtlamalarına uyuyor. Geçen yıl 1 Mart'tan bu yana Rusya'ya giden malların geçişi kapatıldı. Elbette bu duruma çıkış yolları ve çözümler icat edildi ama gerçek, hukukidir. Yazdan bu yana euro ve dolar dolaşımı zaten kapatıldı, ödemeler engellendi. Geçen yılın Aralık ayından bu yana ruble ve lira cinsinden ödemelerde ciddi kısıtlamalar yaşadık. Şu anda Türkiye ile ticari ilişkiler, şirketlerin yaptırımlara katılmasından değil, finansal sistemden dolayı çok büyük sıkıntılar yaşıyor” dedi." dedi.

Uzman, Batı'nın Türkiye'ye depremden sonra altyapı onarımını hızlandırma sözü verebileceğini kaydederek, "“Bu zinciri finansal olarak organize etmeye hazır bankalar var ama şu anda bunu yapmak oldukça zor. Ocak ayında Türkiye ile ithalatımız yüzde 30 azalarak 670 milyon dolar ciro elde ettik. Önemli bir değişiklik olmayacak ama Türkiye ile ABD'nin gerçekte ne üzerinde anlaştığını bilmiyoruz. Baskının olduğu açık. Türkiye'nin depremden sonra altyapının onarılması için yaklaşık 100 milyar dolara ihtiyacı olduğunu unutmuyoruz. Belki Batı'da bu konuda ilerleme vardır" dedi.

Rusya Federasyonu Hükümeti'ne bağlı Finans Üniversitesi uzmanı Denis Denisov da, 20 Mart'ta İzvestia'ya Türkiye ve ABD'nin Rusya karşıtı ikincil yaptırımlar uygulama planının özünü açıkladı. Siyaset bilimciye göre, Moskova ile daha fazla işbirliği yapmak isteyen Ankara, bu formatı bir şekilde askıya alabilir.

Uzman, "“Özel askeri operasyonun başlangıcından ve Rusya'ya yönelik yaptırımların uygulanmaya başlandığı andan itibaren Türkiye'nin, yaptırım baskısını aşmada Rusya Federasyonu'nun kilit ticaret ortaklarından biri konumunu aldığını biliyoruz. Bu Ankara'da, Moskova'da ve Washington'da çok iyi anlaşıldı. Bunun Türk ekonomisi açısından son derece faydalı olduğu ortaya çıktı ve bu nedenle, Kuzey Atlantik İttifakı üyesi olmasına rağmen Türkiye'nin çatışma içindeki siyasi konumu oldukça dengeli görünüyor." dedi.

Uzman, Washington açısından bu tür anlaşmaların hedef belirlemesinin Moskova'yı daha da kontrol altına almaya yönelik stratejik bir politikadan kaynaklandığını ekledi. Türkiye'nin Rusya için en önemli merkez olduğunun farkına varan Washington'un, Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki işbirliğini en azından mümkün olduğu kadar kârsız hale getirmek için iki yıldır Ankara'ya ciddi baskı uyguladığını kaydeden siyaset bilimci, şöyle devam etti: 

"Yani burada her şey oldukça mantıklı. Moskova ile daha fazla işbirliği yapmak isteyen Türklerin, defalarca yaptıkları gibi, bu formatı basitçe askıya alabilecekleri, yani resmi olarak var olacağı ve çalışacağı, ancak gerçekte bu planın Rusya için oldukça kabul edilebilir olduğu gerçeğine dayanmaktadır. bu tür araştırmalar bir ay olmasa da yıllar sürebilir. Bu, tüm Batılı yeniliklerin olumsuz etkisini en aza indirecektir” 

Bu arada, benzer haberler onlarca Rus haber sitesinde de yer aldı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te yaşanan bombardıman fotoğraf karelerinde

2024-03-14 14:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Azerbaycanlı ünlü yazar Abdullayev: Ermenistan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisinden endişe ediyor!

2024-03-15 20:35 - Özel Haber

Hüseyin Burak Uçar’ın ‘Başarının Frekansı -Anlamlı Bir Hayat İçin- adlı kitabı çıktı

2024-03-16 08:44 - Özel Haber

Tunceli'de kadınlar 'cicim' dokumacılığını yaşatmaya çalışıyor

2024-03-16 13:42 - Kültür Sanat

"En Büyük Harbiyeli" Atatürk'ün Kara Harp Okulu'na girişinin 125. yıl dönümü tör

2024-03-13 23:57 - Gündem

Rus haber sitesi, Rusları Kuzey Kıbrıs'a tatile davet etti

2024-03-17 01:12 - Özel Haber

Uyku süresi sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri

2024-03-14 11:17 - Sağlık

Cumhur İttifakı'nın ABB Başkan adayı Altınok, AK Parti'nin Mamak mitinginde konuştu

2024-03-19 16:42 - Siyaset

Rus uzmanlardan Rusya-Türkiye ekonomi ilişkileri ile ilgili son yorumlar

2024-03-20 18:12 - Özel Haber

İzlanda'nın Reykjanes Yarımadası'nda son 3 ayda 4. yanardağ patlaması meydana geldi

2024-03-17 10:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Moskova Crocus'ta mağdurlara maddi yardım verilmeye başladı

00:21 - Özel Haber

Matvienko: Putin ve Erdoğan’ın çabaları sayesinde ilişkilerimiz kuvvetleniyor

15:05 - Özel Haber

Rus emekli general Bujinski’den NATO Genel Sekreteri’ne; Senin ne haddine tüm NATO ülkeleri adına konuşmak!

18:55 - Özel Haber

Rus Ortodoks Kilisesi’nden Allahşükür Paşazade’ye Aziz Aleksis Nişanı

22:03 - Özel Haber

TASS; Türk bankaları Rusya Federasyonu ile işlemleri durdurmayı planlıyor

15:19 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Türk Eximbank'tan ihracatçılara yeşil dönüşüm için 1 milyar avroluk destek

17:37 - Ekonomi

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'dan ayrılan yabancı uyruklular gemiyle Mersin'e geldi

17:18 - Gündem

Bakan Fidan New York'ta temaslarını sürdürdü

17:13 - Siyaset

Türk heyeti ve birçok delegasyon Netanyahu'nun BM Genel Kurul hitabını protesto etti

17:07 - Dünya

İngiltere'de Van Gogh tablosuna çorba atan çevre eylemcileri hapis cezasına çarptırıldı

17:02 - Dünya