MOSKOVA - ÖZEL
Rusya Bilimler Akademisi uzmanları, İran örneğinde Rusya ekonomisinin üç zayıf noktasını belirttiler.
Rus RBK gazetesine konuşan Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü uzmanları, şu konuda uyarılarda bulundu: Orta vadede Rusya ekonomisi İran ekonomisiyle aynı risklerle karşı karşıya kalabilir: stagflasyon tehdidi, mali teşvik tuzakları ve "direnç ekonomisinin" sonuçları gibi.
Uzmanlara göre Rusya ekonomisinde olumsuz gidişli ve yüksek enflasyonlu durgunluk eğilimi devam edecek. Ülkenin GSYİH'si önde gelen küresel pazarlardan izole kalacak, üretkenlikte düşüş yaşanacak ve krizle mücadele için hükümet harcamalarında artış yaşanacak. Bu bakımdan uzmanlar, Rusya'nın sürdürülebilir ekonomik büyümeyi yakalamasının son derece zor olacağına inanıyorlar.
DAHA FAZLA YATIRM ENJEKSİYONU ALACAK
Analistler, ekonomik büyümenin ana itici gücü olarak siparişler, satın almalar ve yatırımlar şeklindeki hükümet talebini belirtirken, yalnızca mali teşviklere güvenmenin son derece kırılgan hale geleceğini belirtiyor. Bu durumda, ekonominin öncelikli sektörleri, diğerlerinden farklı olarak, daha fazla yatırım enjeksiyonu alacak, ancak devlet harcamalarının genel büyümesi, devlet desteğinin istikrarlı bir şekilde önemli ölçüde büyümesine izin vermeyecektir.
Analistler, Rusya Federasyonu yerel otoritelerinin (İran'a benzetilerek) izlediği sözde direniş politikasının ekonomi için bir başka risk faktörü haline geleceğini söylüyor: Aynı zamanda, uzmanlara göre, temel tehditler teknolojik sınırlamalar nedeniyle hammadde uzmanlığından uzaklaşılamaması ve bu nedenle artan sayıda işletmenin eski ekipmanlarla kalması olacaktır.
BATI'DAN DOĞU'YA YÖNELMEK DE....
Rus uzmanlara göre, aynı zamanda ihracatın Batı'dan Doğu'ya yeniden yönlendirilmesi, Rusya ekonomisini Asya ülkelerinden gelen talebe bağımlı hale getiriyor.
Uzmanlar, "Doğulu ortaklar, yaptırım uygulanan ekonominin yeni pazarlara ihtiyaç duyduğundan daha fazla ihtiyaç duyduğu gerçeğini pragmatik bir şekilde kullanıyor" diye durumu özetledi.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com