?>

Rus milletvekili Hinşteyn: Atatürk olmasaydı, bugünkü Türkiye de olmazdı!

Rusya Federasyonu Duma Milletvekili Hinşteyn, Rus TV’sindeki konuşmasında Atatürk’ü anlatırken, Putin ve Rusya’daki önde gelen şahsiyetler de Atatürk ve Rusya ile ilişkileri hakkında çeşitli görüşler aktardılar

Özel Haber - 5 yıl önce

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Milletvekili Aleksandr Hinşteyn, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi rolünü överek, "Eğer Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı, bugünkü Türkiye de olmazdı" dedi.

12 Mayıs 2017 tarihinde Rus resmi kanalının canlı yayın programında konuşan Hinşteyn tarihte güçlü liderler sayesinde ülkelerin ayakta kalarak geliştiğini tarihi örneklerle anlattı.

Rus milletvekili şu ifadeleri kullandı: "Başka ülke tarihlerine göz atalım: Eğer Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı bugünkü Türkiye de olmazdı. Güçlü Franklin Delano Roosevelt olmasaydı, bugünkü ABD olmazdı."

Bu arada 2012 yılında Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinski de, Atatürk’ün 20. yüzyılın en büyük siyasetçilerinden biri olduğunu söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda yabancı gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine Rus Bakan, "Atatürk’e büyük saygı duyuyorum. Atatürk büyük şahsiyet. 20. yüzyılın en büyük siyasetçilerinden ve dünya politikasında önemli imzasını atan politikacılardan biri” şeklinde konuşmuştu.

2016 yılında Sputnik'e konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası kültürel işbirliğinden sorumlu özel temsilcisi Mihail Şvıdkoy da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olduğunu belirtmişti. Şvıdkoy şu ifadeleri kullanmıştı:

"Mustafa Kemal Atatürk Türkiye tarihinde büyük bir rol oynadı. Atatürk dünya siyaset tarihinde de önemli rolü olan liderlerden biri. Böyle tarihi şahsiyetlere saygıyla yaklaşmak, anısını korumak gerekiyor."

Putin'in de büyük saygı duyduğu ünlü Sovyet diplomat Andrey Gromiko'nun Atatürk ile ilgili görüşlerini aktaralım. Gromiko, 1989 yılında kaleme aldığı "Pamyatnoe" adlı kitabında şunları yazıyor:

"Atatürk geniş görüşlü bir şahsiyettti. (SSCB'nin kurucusu Vladimir) Lenin de Atatürk'ü 'büyük şahsiyet' olarak tanımlamıştı...

Atatürk, fazla yaşamadı ama faal çalışmaları, asil kişiliği ülkesinin ve halkının hatırında iz bıraktı. Atatürk, halkının gelecekte Orta Çağ karanlığında ve komşu ülkelerle düşman olarak yaşamasını istemiyordu. Halkının yavaş da olsa sürekli istikrarlı şekilde ileriye yönelik hareket etmesini istiyordu.. Türkler Atatürk'ü saygıyla anıyor. Türkiye'de Atatürk'ten saygıyla söz etmeyen kimseye rastlamadım."

Putin: Atatürk'ün yaptıklarını devam ettirelim..

Putin de Aralık 2004'de Ankara'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında Anıtkabir Özel Defteri'nde Atatürk ile ilgili duygularını şöyle paylaşmıştı:

"Rusya'da Türk halkının büyük oğlu Atatürk'ün hatırasına büyük değer veriliyor. Türk devletinin yeniden doğuşu, O'nun adıyla ilişkilendirilir. Ülkelerimiz arasındaki dostluğun gelişiminin başlangıcında da O'nun adı vardır. Bizim görevimiz O'nun hatırasına layık olmak ve O'nun yaptıklarını devam ettirmektir. O'nun yarattığı temel üzerinde karşılıklı anlayış ve dostluğun sağlam binasını kurmaktır."

Geçen yıl Aralık ayında Putin'in Moskova’daki yerli ve yabancı gazetecilere düzenlediği geleneksel yıllık basın toplantısında Rusya lideri soru üzerine dünya medyası önünde Atatürk'ten övgüyle söz ederek, "Büyük insan... Rusya'nın dostuydu. Bizimle çalıştı. Bu bizim için çok değerli" yanıtını verdi.

Basın toplantısında açıkladığı Atatürk ile düşünceler Rus basınında da geniş şekilde yer aldı.

Devlet televizyon ve ajansları basın toplantısında önemli buldukları diğer soru ve yanıtlar gibi Putin'in Atatürk ile söyledikleri için de özel video hazırladı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkçülük düşüncesinin kalemi: Ziya Gökalp

2019-10-24 19:07 - Kültür Sanat

Azerbaycanlı ünlü işadamı Mansimov'dan anlamlı 29 Ekim kutlaması

2019-10-29 21:04 - Özel Haber

Dünyanın en küçük akıllı telefonu Palm, satışta

2019-10-24 13:57 - Genel

Rusya vatandaşları artık fiyatlara bakmıyor

2019-10-24 05:44 - Özel Haber

Van kedileri podyumda boy gösterecek

2019-10-23 17:50 - Magazin

Alman hükümetinde güvenli bölge çatlağı

2019-10-28 11:52 - Dünya

Rus milletvekili Hinşteyn: Atatürk olmasaydı, bugünkü Türkiye de olmazdı!

2019-10-29 22:39 - Özel Haber

Adrenalin tutkunlarının vazgeçilmez adresi: Karanlık Kanyon

2019-10-26 16:37 - Çevre-Hayat

Huzura kavuşan Tunceli geceleri ışıl ışıl

2019-10-23 15:02 - Kültür Sanat

Marmaray 6 yılda 403 milyon kişi taşıdı

2019-10-29 14:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

Moskova Crocus'ta mağdurlara maddi yardım verilmeye başladı

00:21 - Özel Haber

Matvienko: Putin ve Erdoğan’ın çabaları sayesinde ilişkilerimiz kuvvetleniyor

15:05 - Özel Haber

Rus emekli general Bujinski’den NATO Genel Sekreteri’ne; Senin ne haddine tüm NATO ülkeleri adına konuşmak!

18:55 - Özel Haber

Rus Ortodoks Kilisesi’nden Allahşükür Paşazade’ye Aziz Aleksis Nişanı

22:03 - Özel Haber

TASS; Türk bankaları Rusya Federasyonu ile işlemleri durdurmayı planlıyor

15:19 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Türk Eximbank'tan ihracatçılara yeşil dönüşüm için 1 milyar avroluk destek

17:37 - Ekonomi

İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'dan ayrılan yabancı uyruklular gemiyle Mersin'e geldi

17:18 - Gündem

Bakan Fidan New York'ta temaslarını sürdürdü

17:13 - Siyaset

Türk heyeti ve birçok delegasyon Netanyahu'nun BM Genel Kurul hitabını protesto etti

17:07 - Dünya

İngiltere'de Van Gogh tablosuna çorba atan çevre eylemcileri hapis cezasına çarptırıldı

17:02 - Dünya