?>

RTÜK'ün 'Adnan Oktar' raporunda 'istismar' vurgusu

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) geçen hafta gerçekleştirilen toplantısında ele alınan rapor, Adnan Oktar'ın yayınlarındaki "kadın-din istismarı" gerçeğini de gözler önüne serdi.

Medya - 7 yıl önce

ANKARA 

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Oktar'ın A9 TV üzerinden yaptığı yayınların ele alındığı ve bu yayınlara rekor cezaların uygulanmasına karar verildiği 6 Şubat'taki Üst Kurul toplantısında yayınların içeriğine yönelik hazırlanan rapor da gündeme geldi.

Buna göre, kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak bilinen Oktar'ın "Adnan Oktar ile Sohbetler" isimli programında "Reyting kaygısıyla genç kızların cinsel meta olarak kullanılmaktan kaçınılmadığı, toplumun ahlaki değerlerini yozlaştıran bu tutumun ve aşırı dekolte giyim tarzının Adnan Oktar tarafından normalleştirilmeye çalışıldığı" belirlendi.

Oktar, söz konusu yayında "Kardeşim, Nur Suresi 31. ayetinde kadınların özgürlüğünden bahsediliyor. Adam diyor ya, 'dizinin üstünü gösteremez'. Üç yaşındaki çocuk bacağını gösteremez diyor. Nur Suresi'nde de kadının özgürlüğünden bahsediliyor." diyerek Nur Suresi'nin örtünme ile ilgili ayetinde kadınların iç çamaşırları dışında istediği gibi giyinebileceğinin söylendiğine ilişkin çarpıtma yorumlarda bulundu.

Mini etekli görüntülerle "bacak bacak üstüne atma" yorumu

Yayında Nur Suresi'ndeki söz konusu ayetle ilgili çarpıtma yorumlarını sürdüren Oktar, bir izleyicinin "Bayanların bacak bacak üstüne atmaları iyi bir şey değil bence, hocamıza karşı hatalı bir tavır gibi görüyorum. Lütfen biraz dikkat etsinler." mesajı üzerine, "Yok, bayağı yakışıyor bacak bacak üstüne atmak. Görünümü de çok estetik oluyor, çok hoş. Beylere yakışmıyor, benim kendi kanaatim ama kadın için nefis bir oturuş şekli. Çok güzel, çok estetik, kibar bir oturuş şekli." dedi.

Bu sırada Oktar'ın sözlerini desteklercesine ekrana stüdyoda bacak bacak üstüne atmış, mini etekli genç kızların görüntüleri getirildi.

"Mehdilik" iddiaları...

Program, bu sözlerin ardından İngiliz derin devleti içerikli bir video ve Oktar'ın Mehdi'nin geleceğini işaret ettiğini öne sürdüğü ayetlerle ilgili açıklamaları ile devam etti.

Programda ayrıca saat 00.54'te başlayan müzikle, mini etekli genç kızların dans ettikleri, özellikle bir genç kızın Oktar'a yakın mesafeden dans ettiği de görüldü. Bu dansın ardından Oktar, Nur Suresi'nin örtünmeyle ilgili ayeti hakkındaki yorumlarını sürdürdü.

Oktar yayında Kuran-ı Kerim ve İncil'in benzer hükümlerinin olduğunu, bunların Mehdi'nin geleceğini işaret ettiğini öne sürerek, Bediüzzaman Said Nursi'nin kerametlerinden örnekler verdi. Program, Mehdi hakkında, münafıklık hakkında ve Darwinizm eleştirisi içeren videoların yayınlanmasıyla sonlandırıldı.

"Dini değerleri istismar ediyor"

Raporda, bir ayet yorumlanırken konuşmaların arasına müzik parçalarının, aşırı dekolte giyimli kadınlar ile erkeklerin oynamasının girmesinin, bunun bir eğlence programı gibi bir arada sunulmasının dini değerlerine bağlı insanları rencide edebileceği hususunun göz ardı edildiği tespiti yapılırken, Oktar'ın Nur Suresi'nin örtünme ile ilgili ayetleriyle ilgili yorumlarının da izleyicinin dikkatini çekmek çabasından kaynaklandığı aktarıldı. Raporda, "Dini değerlerin yüksek reyting elde etmek kaygısı gözetilerek istismar edildiği" denildi.

Üst Kurul, 6 Şubat'taki toplantısında rapora konu olan bu yayından dolayı A9 kanalına "toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden" yayınları dolayısıyla 5 kez program durdurma ile en üst düzey olan yüzde 5 oranında idari para cezası verilmesini kararlaştırmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Birsen Bekgöz kimdir? Kaç yaşında ve nereli? |Survivor Birsen’le ilgili merak edilenler

2018-02-08 19:27 - Magazin

Bilfen Türkiye'nin en başarılı okulları arasında

2018-02-08 14:52 - Eğitim

Survivor All Star 2018 1.bölüm fragmanı yayınlandı! Survivor 2018 1. bölüm fragmanı

2018-02-09 19:32 - Magazin

Hasan Aycın’ın “İlk Çizgi"sinin 40’ıncı yılı “Tweet"lerle böyle kutlandı

2018-02-07 06:09 - Özel Haber

Survivor 2018 ne zaman saat kaçta başlıyor ? Survivor 2018 yarışmacıları

2018-02-09 04:02 - Magazin

Fed Başkanı Powell'dan ilk açıklama

2018-02-06 05:32 - Dünya

2. Abdülhamid Han, ölümünün 100. yıldönümünde Kocaeli’de anıldı

2018-02-06 11:32 - Kültür Sanat

Yatak odasındaki gizli geçit kaçak sigaralara çıktı

2018-02-09 13:32 - Asayiş

Sosyal medyada 2018 hızlı başladı' İşte performans listesi

2018-02-08 09:27 - Medya

'Türk tıbbındaki modernleşme 2. Abdülhamid döneminde ivme kazandı'

2018-02-09 18:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Instagram, içerik kısıtlaması tartışmalarının gölgesinde 14 yaşına giriyor

11:23 - Medya

WP: Görüntüler, İran'a ait füzelerden bazılarının İsrail askeri tesislerini vurduğunu gösteriyor

20:47 - Medya

Gazeteci Güneri Cıvaoğlu son yolculuğuna uğurlandı

16:47 - Medya

BBC'ye göre İngiliz jetleri, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırılarını engellemek için uçtu

14:22 - Medya

İsrail basınına göre, İran İsrail'e yakın zamanda füze saldırısı başlatmayı planlıyor

19:42 - Medya

Günün Manşetleri

PKK yandaşlarının 10 yıl önce vahşice katlettiği gençlerin ailelerinin acısı tazeliğini koruyor

13:33 - Gündem

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı 4 Ekim'de yolcu taşıma rekoru kırdı

13:28 - Ekonomi

Ukrayna: En sıcak çatışmalar Pokrovsk, Kurakhovsk ve Kupyansk yönünde yaşanıyor

13:17 - Dünya

Beyrut'u yoğun bombardımana tutan İsrail, Gazze'nin kuzeyine yeniden kara saldırısı başlat

13:13 - Dünya

Türk halıcılardan 9 ayda 2 milyar 86 milyon dolarlık ihracat

13:08 - Ekonomi