RTÜK dizilerdeki olumsuz içeriklere 'dur' dedi

RTÜK Başkanı Yerlikaya, "İçerik olarak bazı dizilerde kadına şiddet, insan onurunu zedeleme, küfür, hakaret, müstehcenlik ve alkol sahnelerine çokça yer veriliyor. Bunlara çok fazla şikayetler var." dedi.

Medya - 7 yıl önce

KONYA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dizilerinin son yıllarda kalite yönünden başarılı olduğunu belirtti.

Kaliteli yapımlar olsa da bazı dizilerin içeriğine yönelik pozitif düşünceye sahip olmadığının altını çizen Yerlikaya, şöyle devam etti:

"İçerik olarak bazı dizilerde; kadına şiddet, insan onurunu zedeleme, küfür, hakaret, müstehcenlik ve alkol sahnelerine çokça yer veriliyor. Bunlara çok fazla şikayetler var. İçerik olarak sorunlar var, bunların düzeltilmesi lazım. Yaptırımlar bir önceki ayın reklam gelirinden kesilen para cezasıyla uygulanıyordu. Yeni kanun hükmünde kararnamelerle bu tür durumlarda daha ağır müeyyideler gelmeye başladı. Örneğin, para cezasının yanında program durdurma, yayın durdurma ve arkasından da lisans durdurmaya kadar gidiyor. Eğer dizilerimizde bu olumsuz içerikler devam ederse biz de bunlara dizi dizi ceza vermeye devam edeceğiz. Geçen hafta 2-3 tanesine verdik. Bundan sonra da gereğini yapacağız. Vatandaşlarımızdan da çok sayıda şikayet almaya başladık. Yüz yüze de şikayetler geliyor. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yok. Bu konuda yayıncı ve yapımcıların çok dikkatli olması lazım."

Yerlikaya, olumsuz içerikli dizilere yönelik uyguladıkları müeyyidelerin vatandaşlardan da takdir gördüğünü, bunun kendilerine yapılan geri dönüşlerden anlaşıldığını aktardı.

"Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri çok hassas olmalılar"

Dizilerin içeriklerine ilişkin şikayetlerin artmasıyla müeyyidelerin de artacağına vurgu yapan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir saatlik dizinin neredeyse 5'te 1 oranında, günlük hayatta olmayacak kadar alkol sahnesi koyuluyor. Aşk sahneleri de böyle. Abartılı bir şekilde bu sahneler yapılıyor. Bir anlamda alkolün reklamı ve tanıtımı yapılmış oluyor. Lüks hayatın gösterilmesi durumu da var. Hayat hep böyleymiş gibi gösteriliyor. Gençlerimiz, dizi kahramanlarını rol model alabiliyor. Orada gördüğü küfür, hakaret ve benzeri şeyleri de yapma yoluna gidebiliyor. Ensest ilişki var bazı dizilerde. Hepsini kastetmiyoruz. Güya kötüleyerek anlatıyor. Tecavüz sahneleri de böyle. 'Övmüyoruz' diyorlar ama o sahnelerin detaylı şekilde verilmesi olumsuz etki yaratıyor. İzleyici kötü bir şeyi uzun süre defalarca gördüğünde bundan olumsuz yönde etkileniyor. Bunlar çok önemli şeyler. Dizi yapımcıları ve televizyon yöneticileri bu konularda çok hassas olmalılar. Gerekirse uzmanlarla bu konularda istişare etmeleri gerekir."

Yerlikaya, vatandaşlardan gelen şikayet ve talepleri önemsediklerini, reyting kaygısıyla yapılan dizilerde içerik sorununun yaşandığını vurguladı.

.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet'in cuma hutbesi: 'Kapanmayan Yaramız Kudüs'

2017-12-08 18:52 - Gündem

'Hızır' operasyonlara sessiz gidecek

2017-12-07 15:02 - Ekonomi

Bilecikli çift, 'Genç Çiftçi Projesi' ile hayvancılığa başladı

2017-12-12 16:02 - Çevre-Hayat

'Kudüs İslam'ındır' mitingi düzenleniyor

2017-12-10 20:08 - Genel

Litvanya'nın Renkli Dünyası fotoğraf sergisi açıldı

2017-12-05 19:02 - Kültür Sanat

'Türk ve Yunan yatırımcılar el ele vermeli'

2017-12-08 02:02 - Dünya

Koskoca bir semte ismini veren 'Şaşkın Bakkal'ın hikâyesi

2017-12-06 07:12 - Çevre-Hayat

Reina katliamı davası başladı

2017-12-11 19:02 - Gündem

'Temennimiz Kudüs'ün mevcut haline özenle saygı duyulması'

2017-12-06 23:02 - Siyaset

Vodafone’dan aboneleri̇ne cepten şans yağmuru

2017-12-07 13:48 - Genel

İlgili Haberler

Libya'da kamu medya kuruluşlarını yönetecek 'Ulusal Medya Kurumu' kurulacak

19:43 - Medya

Elon Musk'ın X'i, sunuculardaki değişiklikle Brezilya'daki erişim engelini kısmi olarak deldi

01:48 - Medya

'Emeklilerin banka hesaplarına inceleme başlatıldı' iddiası yalanlandı

17:52 - Medya

The Times gazetesinin Ekim'de en iyi plaj tatili listesinde Fethiye de yer aldı

16:23 - Medya

AB mahkemesi Google'a yaklaşık 1,5 milyar avroluk para cezasını iptal etti

15:02 - Medya

Günün Manşetleri

Derbide gözler golcülerde olacak

11:48 - Spor

Van'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

11:42 - Gündem

Galatasaray, Kadıköy'de son 7 sezonda sadece 1 kez mağlup oldu

11:38 - Spor

Kripto para piyasası odağına ABD seçimlerini aldı

11:33 - Ekonomi

Beyaz Saray'dan, İsrail'e desteğin süreceği mesajı

11:28 - Dünya