?>

Rosneft Başkanı İgor Seçin: İngiliz bp hala hissedarımız

Rus petrol şirketi Rosneft'in Başkanı Seçin, İngiliz enerji şirketi bp'nin, Rusya'ya yönelik yaptığı açıklamalara rağmen Rosneft'te hala hissedar olduğunu ve şirkete 2021'in ikinci yarısı için 700 milyon dolar temettü ödemesi yapıldığını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Bakü

Rus petrol şirketi Rosneft'in Başkanı İgor Seçin, Bakü'de düzenlenen Verona Avrasya Ekonomi Forumu'nda yaptığı konuşmada, küresel enerji piyasasında tek bir pazarın bulunmadığını, geleneksel kuralların artık geçerli olmadığını ifade etti.

Enerji alanında son 10 yılda yaşanan dalgalanmalara ilişkin Seçin, "Enerji piyasasındaki mevcut yatırım eğilimleri devam ederse, 2022'de şahit olduğumuz enerji açığı 2030 itibarıyla 7 kat artacak. Bunun önüne geçebilmek için geleneksel enerji kaynaklarına yılda ortalama 100 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor." dedi.

Avrupa'nın metalürji, kimya, tarım ve kağıt gibi kilit sanayi alanlarında kriz yaşandığına işaret eden Seçin, şunları kaydetti:

"Avrupa'nın üretimindeki potansiyel azalmanın kimya endüstrisinde yüzde 20 ila 45, metalürjide ise yüzde 30 ila 60 aralığında olduğu tahmin edilmektedir. Avrupa'da azotlu gübre üretimi için kapasitelerin yüzde 70'i durdurulurken, alüminyum üretimi yüzde 25 azaldı. Rusya'dan enerji arzının reddedilmesi, Avrupa'da GSYİH'in yüzde 6,5 ila yüzde 11,5'inin ve yaklaşık 16 milyon kişinin işinin kaybedilmesine neden olabilir."

Seçin, enerji kaynaklarına yönelik tavan fiyat uygulama girişimlerine tepki göstererek, "Bu fikir aslında ülkelerin kendi enerji kaynakları üzerindeki egemen haklarını yok etmeye yönelik. ABD elbette kısıtlamalardan etkilenmiyor. Ancak Avrupa'da bazı uzmanlar ve politikacılar, ABD'yi, kışkırttığı enerji krizinden ve müttefiklerinin sorunlarından çıkar sağlamakla suçluyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz enerji şirketi bp'nin, yapılan açıklamalara rağmen Rosneft'te hissedar olarak kaldığını belirten Seçin, şöyle konuştu:

"bp yönetim kurulunun 27 Şubat'ta Rosneft'te artık hissedar olarak yer almamama kararına ilişkin yaptığı açıklamaya rağmen, şirket bu kararını yerine getirmedi. Tüm söylemlere rağmen 'gölge' hissedar olmaya devam ediyor. Bu vesileyle bp'deki arkadaşlarımıza 2021'in ikinci yarısı için alacakları 700 milyon dolarlık temettülerin kendileri için açılan hesaplara aktarıldığını bildirmek isterim."

Seçin, bp'nin Rosneft hissedarlığının 10 milyar dolar yatırımla 37 milyar dolar değere ulaştığını ve bunun harika bir yatırım olduğunun altını çizdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

NATO Avrupa'da nükleer caydırıcılık tatbikatı yapıyor

2022-10-26 01:32 - Dünya

İnsansız kara aracı Kapgan, sahaya çıkmak için gaza basacak

2022-10-27 11:09 - Teknoloji

İsrail'de koalisyon ortağı Abbas: Arap seçmen başbakanın kimliğini belirleyebilir

2022-10-24 12:22 - Dünya

Süper Lig'de 12. haftanın hakemleri belli oldu

2022-10-26 16:36 - Spor

ABD'den Japonya ve Güney Kore'nin savunulmasında 'nükleer dahil tüm kapasite' vu

2022-10-25 15:18 - Dünya

Japonya ile Avustralya, yükselen Çin karşısında stratejik iş birliğini derinleştiriyor

2022-10-21 12:22 - Dünya

Kanada Yüksek Mahkemesi yatılı kilise okulu mağdurlarının dava başvurusunu reddetti

2022-10-21 18:22 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koruyucu ve önleyici hizmetleri SOHEP ile iyileştirecek

2022-10-23 13:55 - Gündem

Turizmden 2023'te 50 milyar dolar gelir bekleniyor

2022-10-26 09:51 - Ekonomi

Barcelona La Liga'da 3 puanı 3 golle aldı

2022-10-21 01:24 - Spor

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Filistin hükümeti: Gazze'nin yeniden imar planının maliyeti 53 milyar dolar

22:27 - Dünya

İsrail Ordusu, Suriye'nin güneyine topçu saldırıları düzenledi

22:22 - Dünya

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'da sporda başörtüsünü yasaklayan tasarının reddedilmesini istedi

21:58 - Dünya

Cezayir: Fransız Bakanın tartışmalı Batı Sahra'yı ziyaret etmesi son derece tehlikeli bir mesel

21:47 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem

Filistin hükümeti: Gazze'nin yeniden imar planının maliyeti 53 milyar dolar

22:27 - Dünya

İsrail Ordusu, Suriye'nin güneyine topçu saldırıları düzenledi

22:22 - Dünya

TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, yarın gündeme dair açıklamalarda bulunacak

22:17 - Spor