?>

Romanının kahramanı 'kelebek hastası' olacak

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde kelebek hastası Mehmet Kaçmaz, kendisinden 3 yaş küçük kardeşininin kitaplarından faydalanarak evde okuma yazma öğrendi

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

DİYARBAKIR - Hasan Namlı

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde okuma yazmayı evde öğrenen 23 yaşındaki Mehmet Kaçmaz, kahramanının kendisi gibi "kelebek hastası" olduğu bir roman yazmayı istiyor.

Güney köyünde 1996'da dünyaya gelen, halk arasında "kelebek hastalığı" olarak bilinen epidermolyssis bullosa hastalığı nedeniyle hiç okula gidemeyen Kaçmaz, kendisinden 3 yaş küçük kardeşinin kitaplarından faydalanarak evde okuma yazma öğrendi.

Çocukluğunda hastalığı nedeniyle akranları gibi koşup oynayamayan Kaçmaz, köydeki evlerine internet bağlanmasıyla bu rahatsızlıkla yaşayan tek kişi olmadığını öğrendi.

Kaçmaz'ın yumru haline gelen elleri, Gerçekler Dünyası Araştırma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin katkılarıyla 2 yıl önce başarılı bir ameliyatla açıldı. Ameliyatın ardından tek başına kişisel bakımını yapmaya, kaşık tutmaya başlayan Kaçmaz'ın bu sayede öz güveni de arttı.

Mehmet Kaçmaz, AA muhabirine, ellerinin açılmasıyla yaşama yeniden tutunduğunu, insanlarla tanışmaya başladığını ve imkanları ölçüsünde köyden çıkarak katıldığı etkinliklerin hastalığının acısını unutturduğunu söyledi.

Yaraları nedeniyle gününü kitap okuyarak, internette araştırma yaparak, futbol ve basketbol maçlarını izleyerek geçirdiğini belirten Kaçmaz, "Kendimi iyi hissettiğim günlerde ise tek başıma, köyün dışında 'inziva yerimde' manzarayı izleyerek düşüncelere dalıyorum." dedi.

CİMER sayesinde Fenerbahçe'nin maçını izledi

Futbol maçına gitme hayalini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yazdığını, gelen olumlu yanıt üzerine tek başına Fenerbahçe-Kasımpaşa karşılaşmasını izlemek için İstanbul'a gittiğini dile getiren Kaçmaz, "Birçok şeyi yapabileceğimi öğrendim. Bu hastalığın elbette benden eksilttiği çok şey var ama onu bir kenara itip önüme yol serilince, ne kadar iyi yürüyebileceğimi gösterdim. Şimdiki hayalim Fenerbahçe basket takımının final maçını salonda izlemek." diye konuştu.

Neden böyle yaratıldığını sorgulamanın kendisini psikolojik olarak çökerttiğini belirten Kaçmaz, ellerinin açıldığı ameliyat sürecinde sorularına bulduğu cevabı şu cümlelerle anlattı:

"Narkozun etkisiyle kendimi damarda akan bir hücre gibi hissettim. Orada 'Allah' dediğimi hatırlıyorum. O hücreler 'Biz sana inanıyoruz, sen varsın, sen olmasan biz bir uzay boşluğunda sürüklenip gidiyoruz' diye haykırıyordu. Bunu birkaç kez yaşadım. Yaratıcıya tutunduğumu, O olmayınca bir anlamın olmadığını hissettim. Bu sayede hayat bir anlam kazandı. Belki de bu şekilde kendini bana hatırlatıyor."

Kitap yazmayı hedefliyor

Ameliyatın ardından hastanede görevli bir hemşirenin tavsiyesi üzerine kitap okumaya başladığını belirten Kaçmaz, kitaplardaki karakterleri ve mekanları zihninde canlandırarak hastalığından bir nebze olsun sıyrıldığını kaydetti.

Hastalığının verdiği acılar nedeniyle kendini okuduğu kitabın kahramanının yerine koyamadığını anlatan Kaçmaz, bu nedenle kahramanının kelebek hastası olduğu bir roman yazmayı istediğini bildirdi.

Kaçmaz, "Kafamda bir yer var, o yere ulaşırsam bir kitap yazmayı düşünüyorum. Yazacağım o romanın kahramanı olmak istiyorum." dedi.

Toplumun hastalıkları hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle sosyal yaşamda güçlüklerle karşılaştıklarına işaret eden Kaçmaz, insanlara, hayatın her alanında hastaların önündeki engellerin kaldırılmasına yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Kelebek hastalığı

Halk arasında "kelebek hastalığı" olarak bilinen epidermolysis bullosa, deride ve mukozada (ağız içi, genital bölge, anal bölge, göz, burun, nefes yolu, yemek borusu) gibi vücut bölgelerinde içi su dolu kabarcıkların oluşumuyla kendini gösteren genetik bir hastalık olarak tanımlanıyor.

İçi su dolu kabarcıkların, çoğunlukla o bölgeye uygulanan bası, çarpma, dokunma gibi durumlardan sonra ortaya çıktığı bu hastalık, akraba evliliği ya da diğer nedenlere bağlı ortaya çıkabiliyor.

Her yeni doğan 1 milyon bebekten 7 ila 50'si kelebek hastalığıyla dünyaya geliyor. Verilere göre dünyada 50 bin, Türkiye'de ise tahminen 2-3 bin kelebek hastası bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Esra Erol'da programında yüzlerce kadının istismar ediliği iddia edildi

2019-01-24 17:52 - Medya

Milli Savunma Bakanı Akar'dan askerlik sistemi ile ilgili açıklama

2019-01-26 19:17 - Gündem

Yemekteyiz 25 Ocak haftanın birincisi kim oldu? Yemekteyiz 25 Ocak finali kim kazandı!

2019-01-25 22:32 - Magazin

Şempanze Can'a 'özel aile terapisi'

2019-01-26 15:32 - Çevre-Hayat

Almanya’daki bomba ihbarı asılsız çıktı

2019-01-25 23:32 - Dünya

Çocuğa okunacak kitapta seçime dikkat

2019-01-29 20:07 - Eğitim

Ailelere ‘Mavi Balina’ uyarısı

2019-01-28 20:07 - Medya

Kayıp şahıs başından vurulmuş olarak su kuyusunda bulundu

2019-01-27 21:02 - Asayiş

Trafikte dörtnala ilerleyen at görenleri hayrete düşürdü

2019-01-29 16:02 - Gündem

"Finike ve Kumluca’da 5 bin dönüm örtü altı alan zarar gördü"

2019-01-25 16:52 - Gündem

İlgili Haberler

Minare şerefesinde dolaşan tilki cep telefonu kamerasına yansıdı

23:28 - Çevre-Hayat

Çevresi karla kaplı Hazar Gölü dronla görüntülendi

19:18 - Çevre-Hayat

Erzurum'da EİT 2025 kapsamında düzenlenen yarışmada atlar kar üstünde yarıştı

19:12 - Çevre-Hayat

Rize'de "17. Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivali" sona erdi

16:17 - Çevre-Hayat

Erciyes'teki kar sanata dönüşecek

15:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor