?>

Rekabet Kurumu hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörüne ilişkin nihai raporunu tamamladı

Rekabet Kurumunca hazırlanan Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Nihai Raporu yayımlandı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Kurumun internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, hızlı tüketim malları perakendeciliği sektörü, yapısı ve ekonomideki kilit rolü sebebiyle Kurumun odağındaki önemli alanlardan birini oluşturuyor.

İlgili sektör Kurum tarafından düzenli olarak hassasiyetle takip ediliyor ve gelişmeler yakından izleniyor. Bu kapsamda hazırlanan Türkiye Hızlı Tüketim Malları Perakendeciliği Sektör İncelemesi Ön Raporu, 2021'de kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Nihai raporun hazırlanması sürecinde organize hızlı tüketim malları perakendecileri, tedarikçiler, araştırma şirketleri, çevrim içi market hizmeti sunan teşebbüsler ve internet temelli ticari platformlar dahil birçok teşebbüsten, teşebbüs birliğinden ve kamu kurumundan bilgi ve belge talep edildi. Ayrıca, sektördeki alıcı gücüne yönelik olarak, Kurumun Ekonomik Analiz ve Araştırma Dairesi tarafından Ekonomik Analiz Raporu hazırlandı.

Nihai rapor kapsamında yapılan incelemelerde sektörün genel yapısı ve işleyişi ortaya konulduktan sonra, yaşanan yoğunlaşma artışının hangi yollarla gerçekleştiği incelendi ve perakende sektörüne yönelik ayrı birleşme ve devralma bildirim eşiklerine gerek olup olmadığı değerlendirildi.

Sektörde yoğunlaşma artıyor

Hızlı tüketim malları perakendeciliği sektöründe yoğunlaşmanın yıllar itibarıyla artıyor olması, ürünlerin üretildiği, paketlendiği ve tedarik edildiği pazarları da etkilediğinden, perakende pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin tedarik piyasasındaki alım güçlerinin sektördeki etkileri de nihai raporda ele alındı.

Raporda özellikle alıcı gücünün kötüye kullanılmasının rekabet üzerindeki etkilerine odaklanıldı ve bunun olasılığının ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerileri sunuldu.

Sektördeki dijitalleşme eğilimi ve oranı da incelenirken, bu sektöre ilişkin rekabet hukuku analizlerinde dijitalleşmenin piyasalara etkisinin dikkate alınması hususu tartışıldı.

Ayrıca hızlı tüketim malları perakendeciliğinde sektörün rekabetçi yapısına olumsuz etki edebilecek bazı unsurlar da ele alınırken, haksız ticari uygulamalar, tüketicilerin yanıltılmasına neden olabilecek firma davranışları, özel gramajlı ürün üretilmesi ve yeni mağaza açılışlarının nüfus kriterine bağlanması ile ilgili değerlendirmelere yer verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

SPK, ilk halka arzlarda bireysel yatırımcıları eşitledi

2023-03-31 00:58 - Ekonomi

Depremde üç çocuğunu kaybeden baba, anılarının bulunduğu mahalleyi terk etmiyor

2023-03-30 14:43 - Çevre-Hayat

YSK, cumhurbaşkanı seçimine 4 adayla gidileceğini açıkladı

2023-03-27 21:58 - Siyaset

Balkanlar'dan gelen soğuk hava nedeniyle Trakya'da sıcaklıklar düştü

2023-03-28 16:02 - Gündem

Vatandaşların kamuya olan borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun Resmi Gazete'de yayımlan

2023-03-25 09:32 - Ekonomi

Depremde annesi ve ablasını yitirdi, acısına rağmen hastaları bırakmadı

2023-03-28 16:28 - Gündem

Mehmetçik Hatay'da kurduğu donanımlı çadırlarla depremzedelere destek oluyor

2023-03-30 12:32 - Çevre-Hayat

Antalya Teknokent bünyesinde TUSAŞ AR-GE binası yapılacak

2023-03-27 12:13 - Teknoloji

Brent petrolün varil fiyatı 78,54 dolar

2023-03-31 10:17 - Ekonomi

Avrupa şampiyonu muaythai sporcusu Elmas Başoğlu'nun yeni hedefi dünya şampiyonluğu

2023-03-30 12:53 - Spor

İlgili Haberler

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığının ramazan ayı öncesinde restoranlara yönelik fiyat denetimleri sürüyor

12:47 - Ekonomi

Trafiğe ocakta 165 bin 734 aracın kaydı yapıldı

12:44 - Ekonomi

Bitlis'te rüzgar ve güneş enerjisi santrali sayısı artıyor

12:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Erzurum'da "Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi"ne 2 bin 500 başvuru yapıldı

13:02 - Ekonomi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Digiturk" hakkındaki rekabet soruşturmasının sözlü savunma toplantısı yapıldı

12:52 - Ekonomi

"Comanchero" uluslararası silahlı organize suç örgütü üyesi 66 sanığa dava

12:50 - Gündem

Rus ve ABD heyetleri Ukrayna'da barışın şartlarını görüşecek

12:48 - Dünya