?>

Reel Kesim Güven Endeksi, ekimde 2,1 puan artarak 100,9'a çıktı

Reel Kesim Güven Endeksi, ekimde geçen aya göre 2,1 puan artarak 100,9'a yükseldi.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ekim ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1785 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi.

Buna göre, Reel Kesim Güven Endeksi, ekimde geçen aya göre 2,1 puan artarak 100,9 seviyesine çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi 3 puan yükselerek 102,2 seviyesinde gerçekleşti.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış, mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, üretim hacminde azalış bildirenler lehine olan seyir ise artış bildirenler lehine döndü.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre zayıflarken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise bir önceki aya göre güçlendi.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir geçen aya göre güçlenirken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasında artış yönlü beklentiler güçlenirken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

ÜFE beklentisi yüzde 47,4'e geriledi

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıflarken son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlenirken, gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi geçen aya göre 1,8 puan azalarak yüzde 47,4 seviyesinde gerçekleşti.

Ekimde ankete katılan iş yerlerinin yüzde 51,9'u üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,8'i talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu, onu sırasıyla iş gücü yetersizliği ile ham madde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörlerin izlediğini ifade etti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, geçen aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyir ise zayıfladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya Başbakanı Scholz: AB'nin aşırı kuralları Alman ekonomisinin en önemi sorunlarından biri

2024-10-22 14:48 - Dünya

Ankara'da yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

2024-10-19 19:08 - Gündem

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da en az 28 Filistinliyi gözaltına aldı

2024-10-22 12:47 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya: Eli kanlı FETÖ'yle mücadelemizi aralıksız sürdüreceğiz

2024-10-21 14:43 - Siyaset

Toprak Razgatlıoğlu, 2024 Dünya Superbike'ta şampiyon oldu

2024-10-19 16:33 - Spor

Savaş ortamının Tesla'sı "Ts-2 Araç" SAHA EXPO'da tanıtıldı

2024-10-23 09:42 - Teknoloji

Rusya’nın Saratov Bölgesi: Türkiye bir numaralı ticari ortağımız!

2024-10-20 08:18 - Özel Haber

Süper Lig'deki "19 kulübün 9'u" PFDK'lik oldu

2024-10-22 20:32 - Spor

Hamas'tan, liderlerini "terörist" olarak niteleyen MBC kanalına tepki

2024-10-19 17:13 - Dünya

Hakan Çalhanoğlu'ndan "milli takım" değerlendirmesi: İstediğimiz sonuçları alıyoruz

2024-10-22 11:51 - Spor

İlgili Haberler

2025-2026 yıllarında yapılacak çiğ süt destekleme ödemelerine ilişkin esaslar belirlendi

15:37 - Ekonomi

Petrol fiyatları hafta boyunca yüksek seyretse de 5 haftalık düşüş trendini kıramadı

15:33 - Ekonomi

Bilecik'in köyünde üretilen "hardal tohumlu turşu" ile ihracata hazırlanıyorlar

15:27 - Ekonomi

Tekirdağ'ın coğrafi konumu, ulaşım ağı ve sanayisi göç hızını artırıyor

15:08 - Ekonomi

Özel güvenlik sektörü yönünü Türk dünyasına çevirdi

14:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AK Parti 8. Olağan Büyük Kongresi'nin hazırlıkları tamamlandı

17:43 - Siyaset

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti 2 bininci gününde

17:28 - Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'den yayını durdurulan diziye ilişkin açıklama

17:22 - Gündem

Fenerbahçe'de derbi maçının hazırlıkları başladı

17:18 - Spor

Bursa'da dalgıçlar Marmara Denizi'ndeki yoğun müsilajı görüntüledi

16:57 - Gündem