?>

Rasim Özdenören, Zarifoğlu'nu anlattı: Kendi hayatını şiire katan bir şairdi

Yazar Rasim Özdenören, "Cahit Zarifoğlu, cebinde sürekli şeker taşırdı, sokakta çocuklara, yaşlı kimselere rastladığında cebinden şeker çıkarır onların gönülü almaya gayret ederdi." dedi.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

İSTANBUL

Yazar Rasim Özdenören, liseden arkadaşı olan Cahit Zarifoğlu'nun cebinde sürekli şeker taşıdığını, sokakta rastladığı çocuklara ve yaşlılara cebindeki şekerlerden vererek onların gönlünü almaya çalıştığını söyledi.

Özdenören, Zarifoğlu'nun 31. vefat yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Cahit'in şiiri kendi hayatı zamanında ve başlangıcından itibaren kapalı bulundu." dedi.

Zarifoğlu'nun kendisinin dahi "keşke daha sade yazsaymışız" dediğinin rivayet edildiğini belirten Özdenören, "Buna rağmen orta öğrenim düzeyindeki öğrenciler bile Cahit'in şiirlerini kendi aralarında paylaşmaya başladıklarına göre, demek ki anlaşılıyor. Sadece anlaşılmakla kalmıyor seviliyor da. Bu da bizim için memnuniyet verici bir olay" dedi.

Soyut zannedildiği için kapalı görülen şiirlerinin, şairin hayatıyla birleştirildiğinde daha iyi anlaşılabileceğini ifade eden Özdenören, "Cahit'in şiiri de tıpkı Baudelaire, Rimbaud ve Necip Fazıl'ın şiirleri gibiydi. Kendi hayatını şiirine katan bir şairdi. Hayatı hakkında bilgimiz olursa o şiirler bize kendini rahatlıkla açabilir." şeklinde konuştu.

Hamle dergisinde yayınlanan, kitaplarında yer almamış bir şiirinde uçma hevesini anlatan usta şairin uçma hevesiyle pilotluk kursu aldığı ve bir sağlık sorunu nedeniyle bu hayalini gerçekleştiremediğini anlatan Özdenören, şöyle devam etti:

"Bu olayı bildiğimiz takdirde o şiirin farklı yönlerini de anlamış oluruz. Diğer bütün şiirlerinde de ipuçlarından hareket etmeye, aynı yardıma ihtiyaç duyduğumuzu söyleyebilirim.

Bir defasında kendisine 'Cahit bu şiirin niye bu kadar kapalı' diye sorduğumda, 'niye öyle söylüyorsun ki Rasim, kabak gibi ortada apaçık durmuyor mu her şey' dedi bana. Kapalı olsun diye yazmıyor, fakat ipuçlarını, neyi ima ettiğini bilmediğimiz için bize kapalı geliyor. Onun göstergelerini bildiğimiz takdirde şiir de kendisini bize daha rahatlıkla açabiliyor."

Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu ile lise birinci sınıfta tanıştıklarını, edebiyata düşkün diğer arkadaşlarıyla birlikte 3 yıl birlikte okuduklarını, 1955 yılından vefatına kadar gece gündüz birlikte vakit geçirdiklerini vurguladı.

"Cahit'in hayatı da aslında bu dediğim anlamda biraz kapalı bir hayattı." diyen Özdenören, "Cahit o dönemde de içine kapalıydı. Kimseyle görüşmez gibi görünür, başı önünde gidip gelirdi.

O haliyle, çevreyle çok irtibat kurmadığı için arkadaşlar ona 'Aristo' lakabını takmışlardı, 'Aristo' diye anılırdı.

Cahit okumaya da çok fazla ilgi duymazmış gibi dururdu ama aslında okurdu tabi. Cahit'in şair olduğunu keşfedince kendisinin izniyle onun şiirlerini, kendi öykülerimi dergilere gönderdim ve yayınlatmaya gayret ettim" dedi.

"Cebinde sürekli şeker taşırdı..."

Zarifoğlu'nun dışarıya karşı müstağni bir hali olduğunu, hayatı boyunca maddi sıkıntılar çektiğini ifade eden Özdenören, "Buna rağmen içten içe çocuklara, yaşlılara anlaşılmaz derecede bağlılığı vardı.

Cahit Zarifoğlu, cebinde sürekli şeker taşır, sokakta çocuklara, yaşlı kimselere rastladığında cebinden şeker çıkarır onların gönülü almaya gayret ederdi." dedi.

Cebinde şeker taşımasının, kapalı görünüşüne karşın çevresiyle ilgilenen biri olduğunu gösterdiğini dile getiren Özdenören, şöyle devam etti:

"Dışarıdan ilgilenmez gibi görünürdü ama bu şeker taşıması onun ilgilendiğini gösteriyor. Neden şeker? Çünkü Cahit hiçbir zaman ferah bir hayat geçirmedi daima para sıkıntısı içinde oldu.

Babası ona yardım etmezdi. Liseyi bitirip üniversiteye başladıklarında babasından para gönderip göndermeyeceğini sorduğunda babası rahmetli Niyazi bey, 'Ben hiç kimseden para istemeden tahsilimi tamamladım. Siz de başınızın çaresine bakınız' diyerek çocukları bırakmış.

Onlar kendi ayakları üzerinde durmayı başardılar. Hevesleri olmasa o şartlar altında okumaları, tahsillerini devam ettirmeleri mümkün olmazdı. Gayret ve zekalarıyla bu işin üstesinden gelmeyi başardılar."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın manevi büyükleri: Emir Sultan ve Üftade Hazretleri

2018-05-31 20:32 - Kültür Sanat

Doğadan ilham aldığı saç modelleriyle 'zirve'ye çıktı

2018-06-02 15:02 - Çevre-Hayat

Trump’ın ilk yılı 'kanlı' geçti

2018-06-02 11:32 - Dünya

Enver Paşa’nın çizmeleri, 96 yıl sonra Moskova'da ortaya çıktı

2018-06-04 11:22 - Kültür Sanat

Serena Williams Fransa Açık'tan çekildi

2018-06-04 22:02 - Spor

'Mahremiyet eğitimi' 3 yaşından itibaren verilmeli'

2018-06-06 15:02 - Çevre-Hayat

'2021 yılına kadar jandarmayı profesyonel hale getireceğiz'

2018-06-02 04:32 - Siyaset

Bursa’da kumar operasyonu

2018-06-05 03:32 - Asayiş

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya'da

2018-06-05 18:32 - Gündem

Almanya HDP mitingine göz yumdu

2018-06-04 01:07 - Genel

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Geleceğe Miras Projesi'yle dönemin 'Türk Arkeolojisinin Altın Çağı' olarak anılmasını amaçlıyoruz

22:08 - Kültür Sanat

Diyarbakır'da kültürel değerleri turizme kazandırmak için 'Kral Yolu' rotası çıkarılıyor

16:23 - Kültür Sanat

Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı

00:04 - Kültür Sanat

12. Uluslararası Klarnet Festivali başladı

23:58 - Kültür Sanat

Azerbaycan'ın Karabağ Zaferi'ne özel kutlama

15:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İspanya'da 218 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde 89 kişi halen kayıp

23:47 - Dünya

Rize'de heyelan sebebiyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Artvin yönü ulaşıma kapandı

23:33 - Asayiş

Jose Mourinho ve Edin Dzeko, PFDK'ye sevk edildi

23:28 - Spor

Kritik eyalet Michigan'da seçmenler 'Gazze soykırımı'nı sandığa taşıyor

23:27 - Dünya

ABD başkanlık seçimlerinde farkın az çıkması halinde ve postayla gelen oylar sebebiyle sonuçlar gecikebilir

23:26 - Dünya