?>

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

Myanmar'da faaliyet gösteren insan hakları kuruluşunca hazırlanan raporda, Myanmar ordusunun hava saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef aldığı belirlendi.

Dünya - 4 ay önce

Ankara

Myanmar merkezli Karen İnsan Hakları Grubu'ndan araştırmacılar, Myanmar ordusunun ülkenin güneydoğusuna yönelik saldırılarına maruz kalan bölge sakinleri ve yerel sivil toplum örgütleriyle görüştü.

Grubun raporunda, Myanmar ordusunun ülkenin güneydoğusundaki köylere, okullara ve tıbbi tesislere yönelik 227 hava saldırısında bulunduğu tespit edildi.

Bu saldırılarda 168 sivilin öldüğü, 249 kişinin de yaralandığı aktarılan raporda, bunlardan yalnızca 22'sinin rapor edildiği kaydedildi.

Raporda, ordunun hava saldırılarını sivil ya da silahlı grupları ayırt etmeden düzenlediği belirtilerek, ordunun kayıtlara geçen saldırıların neredeyse tamamında sivil kayıpları en aza indirmek için herhangi bir uyarıda bulunmadığına dikkat çekildi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı grupları bünyesinde toplayan "Üç Kardeşler İttifakı", Myanmar ordusuna karşı silahlı eylemler başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Liz Throssell, 17 Eylül'de yaptığı açıklamada, Myanmar'da askeri darbenin gerçekleştirildiği 2021'den bu yana en az 5 bin 350 sivilin öldürüldüğünü ve 3,3 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ve Azerbaycan, turizm alanında işbirliği anlaşması imzaladı

2024-11-15 11:48 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

2024-11-12 15:51 - Siyaset

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

2024-11-14 15:53 - Sağlık

RAMS Başakşehir ile Beşiktaş 0-0 berabere kaldı

2024-11-10 21:17 - Spor

Muşlu aileler DEM Parti binası önündeki eylemlerini sürdürdü

2024-11-13 14:38 - Gündem

ABD, 2025 mali yılına 257 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı

2024-11-13 23:03 - Ekonomi

Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde 13 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2024-11-09 13:27 - Gündem

Lübnan Meclis Başkanı Berri, ABD'nin ateşkes önerisini teslim aldığını söyledi

2024-11-15 22:22 - Dünya

Antalya'nın yüksek kesimlerine kar yağdı

2024-11-10 16:47 - Gündem

Bakan Şimşek: İş gücü göstergeleri program hedeflerimizden daha olumlu seyrediyor

2024-11-11 13:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Trump'tan İran'a 'anlaşmaya yanaşmaması durumunda' yeni yaptırım tehdidi

07:23 - Dünya

Trump, Zelenskiy'nin nadir toprak elementleri anlaşmasından geri adım atmaya çalıştığını savundu

07:17 - Dünya

Trump'tan "3. dönem başkanlık için yöntemler var" yorumu

23:27 - Dünya

Grönland Başbakanı Nielsen: ABD Grönland’ı alamayacak

22:23 - Dünya

Zelenskiy, Türkçe, Arapça ve İngilizce Ramazan Bayramı mesajı paylaştı

20:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump'tan İran'a 'anlaşmaya yanaşmaması durumunda' yeni yaptırım tehdidi

07:23 - Dünya

Trump, Zelenskiy'nin nadir toprak elementleri anlaşmasından geri adım atmaya çalıştığını savundu

07:17 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın açıklamasına tepki

03:43 - Siyaset

Antalya'nın Alanya ilçesinde 3,9 büyüklüğünde deprem

03:37 - Gündem

Şarkıcı Volkan Konak vefat etti

02:11 - Kültür Sanat