?>

Ramazan ayında yapılan nafileler

İlahiyatcı yazar Osman Ünlü Ramazan ayında yapılan nafile ibadetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Ünlü, Ramazan ayında yapılan ibadetler senenin diğer aylarında yapılan ibadetlere göre daha farklı ve katlı sevap verileceğini kaynaklarına dayandırarak açıkladı.

İslam-Hayat - Şaban 1446 - 6 yıl önce

İlahiyatcı yazar Osman Ünlü Ramazan ayında yapılan nafile ibadetlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Osman Ünlü yaptığı açıklamada Ramazan ayında yapılan ibadetler senenin diğer aylarında yapılan ibadetlere göre daha farklı ve katlı sevap verileceğini kaynaklarına dayandırarak açıkladı.

Ramazan ayında, farz olan ibadetlerin dışında yapılan ibadetlere, diğer aylarda yapılanlardan daha mı çok sevap verildiği ile ilgili İmâm-ı Rabbânî hazretlerinin, Mektûbât kitabını kaynak göstererek şu bilgileri verdi:

"Bu konuda, İmâm-ı Rabbânî hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki: ’Ramazan-ı şerif ayında yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir.

Bu ayda yapılan bir farz, başka aylarda yapılan yetmiş farz gibidir. Bu ayda, bir oruçluya iftar verenin günahları affolur. Cehennemden azad olur. O oruçlunun sevabı kadar, ayrıca buna da sevap verilir.

O oruçlunun sevabı hiç azalmaz. Bu ayda, emri altında bulunanların işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren amirler de affolur. Cehennemden azad olur. Resûlullah efendimiz, bu ayda, esirleri azad eder, her istenilen şeyi verirdi.

Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene, bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer. Bu ayı fırsat bilmelidir.

Elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir. Kur’ân-ı Kerim ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır.

Ramazan-ı şerifte, hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehe-bezzama’ vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) okumanın sünnet olduğu Tebyînin Şelbî hâşiyesinde yazılıdır. Teravih kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir’ buyuruluyor" dedi.

ORUÇLUNUN İFTARDA ACELE ETMESİ BİLDİRİLİYOR. VAKTİN GİRDİĞİNDE ŞÜPHESİ OLANIN DA ACELE ETMESİ GEREKİR Mİ

Osman Ünlü iftarın acele edilmesi hakkında da şu açıklamayı yaptı: "İftarı akşam namazından önce yapmak müstehab ise de, bir ibadeti bozmak şüphesinden kurtarmak için müstehab terk edilmelidir.

Önce akşam namazını kılmalı, sonra iftar etmelidir. Böylece iftar yine, yıldızlar görünmeden önce olur. Yani, acele edilmiş olur ve oruç, bozulmak tehlikesinden kurtulur. Akşam namazını vakti çıkmadan, tekrar kılmak mümkündür. Takvim, saat, kandil, top ve ezan yanlış olunca, oruç kurtulmaz" dedi.

Osman Ünlü konuyla alakalı açıklamasına devamla; "İbni Âbidînde buyuruluyor ki: ’İftar etmek için, güneşin battığını iki adil Müslümanın haber vermesi lazımdır. Bir olursa da, beis yoktur’ görülüyor ki, takvimi hazırlayanın ve iftar topu atanın, ezan okuyanın adil olmaları lazımdır" dedi.

Kaynak: İHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kayserispor 2. yarıdaki gollerle güldü

2019-05-12 21:44 - Spor

Bosch Çevre Çocuk Tiyatrosu Zonguldaklı çocuklarla buluştu

2019-05-13 12:22 - Ekonomi

'Talasemide düzenli demir bağlayıcı ilaç kullanımı önemli'

2019-05-09 14:52 - Sağlık

'Gulet Türkiye'nin bir markası haline gelmiştir'

2019-05-09 16:27 - Ekonomi

"Payitaht Abdühamid” dizisi bazı ülkelerde yasaklı

2019-05-13 18:14 - Magazin

Bu araçtan sağ çıkamadılar

2019-05-09 02:47 - Asayiş

Pendik’de patenli gençlerin tehlikeli yolculuğu kamerada

2019-05-11 14:12 - Asayiş

Top atışları ile hedefler tam isabetle vuruldu

2019-05-14 13:20 - Genel

Üç engelli çocuğuna hem annelik hem de babalık yapıyor

2019-05-12 13:52 - Genel

İftar ve sahurda kayısı yiyin önerisi

2019-05-09 14:47 - Sağlık

İlgili Haberler

Ramazan öncesinde SYDV'lere 1,4 milyar lira kaynak aktarıldı

10:23 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Selimiye Camisi kar altında böyle görüntülendi

09:57 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Adıyaman'da Kenyalı kadın Müslüman oldu

12:23 - İslam-Hayat - Şaban 1446

TDV 2025 Yarıyıl Kampları, 12 ilde 1774 öğrencinin katılımıyla tamamlandı

12:10 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Medeniyetimizin temeli okumaya, öğrenmeye, öğretmeye dayanıyor

19:02 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya