?>

Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan, tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor

Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Mosul

Irak’ın Osmanlı Devleti'nin kontrolünde olduğu dönemi özlemle yad eden Irak Türkmen'i Aslan, Irak'ı işgal eden İngilizlerin Musul'a girdikleri zamanı dün gibi hatırladığını söylüyor.

Sağlık durumu ve hafızası gayet iyi olan 6 çocuk sahibi Aslan 1 Temmuz 1902'de tamamı Türkmenlerden oluşan Telafer ilçesinde doğdu.

Osmanlı Devleti, 1 ve 2. Dünya Savaşları, Irak'ın krallık ve Cumhuriyet dönemlerinin yanı sıra Baas Partisi dönemini de gören Aslan, en çok Osmanlı dönemini hasretle anıyor.

122 yaşındaki Emşe Aslan, doğduğu 1902'den beri Musul kentinden başka hiçbir yere gitmediğini ve ömrünün hemen hemen tamamını Telafer'de geçirdiğini ifade etti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz askerlerinin Irak'ı işgal ettiği günleri hatırladığını belirten Aslan, askerlerin Telafer ilçesini batı yönünden ve mahallelerden işgal etmeye başladığını aktardı.

"Atların çektiği top arabalarıyla silahlı İngiliz askerleri kalabalık şekilde ilçe merkezine girdiler. Gençtik ve çok korktuk, onları pencerelerden ve kapı aralıklarından seyrettik." diyen Aslan, askerlerin Telafer'i ele geçirdikten bir iki gün sonra Musul kent merkezine doğru ilerlediklerini dile getirdi.

İngiliz işgali döneminde zor günler ve kıtlık yaşadıklarını anlatan Aslan, İngiliz askerlerinin ilçeden geçtikleri sırada yanlarında erzak ve silah taşıdıklarını söyledi.

İşgal günlerinde Telafer'in tarihi kalesine çıkmalarının İngilizler tarafından yasaklandığını ifade eden Aslan, o günlerde genç kız olduğundan dolayı ailesinin onun evin dışına çıkmasına izin vermediğini belirtti.

Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor...

Çocukluk ve gençliğinin Osmanlı döneminde güzel geçtiğini ifade eden Aslan, o dönem memlekette hiçbir sorunun yaşanmadığını ve o dönemi hasretle yad ettiğini aktardı.

İngiliz işgali öncesi Osmanlı döneminde Telafer ve Musul kentinin istikrarlı bir yer olduğunu anlatan Aslan, "Osmanlı döneminde çok güvenli, istikrarlı ve güzel bir sosyal hayatımız vardı" dedi.

Emşe Aslan, Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı dönemi iyi hatırladığını söyleyerek "Savaş başladığında yaşım küçüktü ama yakın akrabalarımdan genç erkeklerin hepsinin seferberliğe katıldığını hatırlıyorum." diye konuştu.

Telafer'deki Kaça Kaç Olayı'nın da tanığı...

İngilizlerin Irak'ı işgal etmesinden yaklaşık iki yıl sonra Telafer'de Türkmenler tarafından başlatılan ve daha sonra tüm Irak'a yayılan Kaça Kaç Ayaklanması'nı da hatırladığını aktaran Aslan, tüm Telaferlilerin tek yumruk olup İngiliz işgaline karşı ayaklanma başlattığını söyledi.

İşgal ve ayaklanma döneminde çok zorluklar çektiklerini ve büyük bir kıtlığın yaşandığını anlatan Aslan, aylarca ekmek, hurma hoşafı tükettiklerini aktardı.

Telafer'in eski düğün geleneklerinden de bahseden Aslan, eskiden düğünlerin çok güzel olduğunu ifade etti.

Aslan, damadın kızı evinden almak için at ile geldiğini ve daha sonra gelini ata bindirip davul zurna ve kalabalığın alkışları eşliğinde kendi evine götürdüğünü belirtti.

Kendisinin de aynı şekilde ve o günün geleneğine göre evlendiğini belirten Aslan, düğününün 3 gün 3 gece sürdüğünü dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş: Öyle böyle maçın sonunda 3 puanla ayrılmak önemliydi

2024-12-22 23:42 - Spor

İstanbul'da motosikletli suç örgütlerine yönelik operasyonlarda yakalanan 40 zanlı tutuklandı

2024-12-24 10:06 - Asayiş

Amerikan Matematik Olimpiyatı'nda birinci olan Denizlili öğrenci yaşadığı gururu anlattı

2024-12-19 16:53 - Çevre-Hayat

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinde yeniden inşa için en az 5 milyar dolar gerektiğini söyledi

2024-12-19 21:28 - Dünya

Trabzonspor, Sipay Bodrum FK'yi yendi

2024-12-22 21:27 - Spor

Rus kargo gemisi Akdeniz'de battı

2024-12-24 16:27 - Dünya

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

2024-12-19 21:47 - Dünya

Mersin'deki 'Zincir' operasyonunda 91 şüpheli tutuklandı

2024-12-23 08:48 - Asayiş

İranlı milletvekilinden "elektrik kesintisi tarımı yok edecek" uyarısı

2024-12-24 16:07 - Dünya

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Suriye'ye acil insani yardımları sürdürüyor

2024-12-24 17:33 - Dünya

İlgili Haberler

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Trump'ın uyguladığı gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aralıyor

11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Senegalli 'Plastik Adam'a göre Afrika, dünyanın çöp kutusu değil

12:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 5 yılda yüzde 58,1 arttı

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Yüzyılın duası -E. Komando Kd. Hava Albay Fevzi Yurtoğlu yazdı-

07:26 - En Son Yazılar

Bakan Yerlikaya: Unutulmasın ki bu çağrı ekonomik bağımsızlığımıza yönelik bir sabotajdır

05:58 - Siyaset

Trump yönetimi, Princeton Üniversitesine sağlanan çok sayıda araştırma fonunu durdurdu

05:53 - Dünya

Trump'ın politikalarını protesto eden Demokrat senatörün kürsüdeki konuşması 20 saati geçti

03:47 - Dünya

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Hatipoğlu'ndan Acun Ilıcalı'ya cevap

03:37 - Spor