Radyolojide '3D'li yazılım' dönemi

Bursa'da, kamu hastanelerindeki radyoloji işlemleri, dünyanın önde gelen bir teknoloji firması tarafından üretilen 3D'li yazılım sayesinde hem hasta hem de doktorlar açısından hızlandı. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 7 yıl önce

BURSA - MİRAÇ KAYA

Bursa'da, kamu hastanelerindeki radyoloji işlemleri, dünyanın önde gelen bir teknoloji firması tarafından üretilen 3D'li yazılım sayesinde hem hasta hem de doktorlar açısından kolaylaştı.

Özellikle kent merkezine uzak yerleşim birimlerinde yaşayan hastalar için ulaşım sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıran uygulama, masrafları da azaltıyor.

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, merkez dışındaki ilçelerde yaşayan hastaların radyoloji hizmetlerine daha kolay ulaşabilmesi ve hızlı bir şekilde tedavi süreçlerine başlanabilmesi için ihaleye çıktı.

İhaleyi kazanan Fujifilm firması tarafından üretilen yazılım geçen nisan ayından itibaren il genelindeki kamu hastanelerinde kullanılmaya başlandı.

Yazılımda üç boyutlu görüntülenebilen MR, röntgen ve tomografiler, ameliyat öncesi oluşabilecek risklerin tespiti bakımından doktorlara büyük kolaylık sağlıyor.

Ayrıca yine aynı yazılım sayesinde hastalar, görüntüleme için yaşadıkları yerlerdeki hastanelerden randevu alabiliyor. İlçe hastanelerinin de entegre edildiği sistem, hastaya işlem için gün ve tarih veriyor. Belirlenen tarihte Bursa'daki ilgili hastaneye gelen hasta, işlemini yaptırarak evine gittikten sonra görüntülemenin sonucunu ve gerektiği takdirde tedavi sürecini yaşadığı yerdeki doktorundan takip edebiliyor.

Böylece hem hasta tüm aşamalar için ilçesinden merkeze gidip gelmek zorunda kalmıyor hem de masraftan kurtuluyor. Doktorlar ise modern teknolojiyle donatılmış radyoloji işlemlerini yaptırıp bilgisayar aracılığıyla sonuçları alıp kolaylıkla izleyebiliyor.

Yazılım, hastaların tüm bilgilerini arşivleyerek sonraki işlemler için de yardımcı oluyor.

"Doktor ameliyatta daha az sürprizle karşılaşıyor"

Koca, ileri görüntüleme sisteminde normal şartlarda MR ya da tomografilerle ilave yazılım ücreti verildiğinde alınabilen, üç boyutluya dönüştürülebilen yazılımları ihale sonucu elde ettikleri tek sistemde uygulayabildiklerini anlattı.

Bunu bir örnekle açıklayan Koca, "Gözünün arkasında bir kitle olan hasta olduğunu varsayalım. Bu kitleyi üç boyutlu olarak görüntüleyebilir duruma geldiğimizde cerrah ameliyata girmeden önce bu kitlenin ne olduğunu görerek ona göre ameliyat hazırlığı yapıyor. Ameliyatta daha az sürprizle karşılaşarak hastanın ameliyatını neticelendirebiliyor.'' dedi.

Kırılan kemiğin üç boyutlu çizimiyle ameliyatlarda kolaylık

Koca, yazılım sayesinde çizimler de yapılabildiğini belirtti.

Bunu bir örnekle açıklayan Koca, "Farz edelim ki bir kafa travması mevcut ve kafada bir kemik parçası eksik. Biz bu kemik parçasını sistem üzerinde çizip üç boyutlu yazıcılarda çıktısını alıp üreterek hastaya ameliyatla aktarma şansımız mevcut. Biz burada bilişimi hastanın tedavisinde daha doğru ve hastaya daha az zarar vererek tedavisini yönetmekte kullanmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sistem sayesinde doktorların depolanan verilere hastane dışından da ulaşabildiğine değinen Koca, "Örneğin acile beyin kanamalı bir vaka geldi. Doktorumuz evinden yüksek kalitedeki görüntülere erişip yine sistem üzerinden raporunu yazarak yanlış anlaşılmaya mahal vermeden süreci neticelendirebilmektedir." diye konuştu.

Koca, ilerleyen süreçte hastaların raporlarına erişebilecekleri ve raporlarıyla ilgili değişiklikleri merkezi kurallandırmayla bilgilendirilebilecekleri sistemleri bu yazılım üzerine adapte edeceklerini sözlerine ekledi.

Hedefleri yazılımın kullanım ağını genişletmek

Fujifilm Türkiye Ofis Başkanı Jun Higuchi de bu projeden büyük gurur duyduklarını dile getirdi.

Jun, Fujifilm olarak medikal sistemlere odaklandıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Medikal sistemlerde sağlık sistemlerine katkı vermek istiyoruz. Bu projeyi Bursa'da gerçekleştirmek bizim için çok önemli. Fujifilm olarak bu projede başarılı olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bundan sonraki hedefimiz bu projeyi tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Sadece Türkiye'de değil bölge ülkelerine de bu başarılı projeyi tanıtmak istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Haftanın en komik tweet'leri

2017-07-17 06:04 - Medya

Adana’da barda silahlı kavga: 1 kadın öldü, 5 kişi yaralandı

2017-07-21 12:27 - Asayiş

Tekirdağ'da feci ölüm

2017-07-17 00:52 - Asayiş

Uzay boşluğunda yaşayabilen canlı!

2017-07-17 05:54 - Teknoloji

Denizli'de FETÖ'den 8 kadın öğretmen tutuklandı

2017-07-21 23:52 - Asayiş

AB Bakanı Çelik gündemi değerlendirdi

2017-07-19 03:02 - Gündem

TSK'da general ve amiral sayısı yüzde 40 azaldı

2017-07-23 15:17 - Gündem

Katar Dışişleri Bakanı Al Sani Çin'de temaslarda bulundu

2017-07-20 21:47 - Dünya

Günün Çizgisi... @cizgizar'dan #FreeQuds #StandUpForQuds

2017-07-21 14:19 - Günün Çizgisi

Konut fiyatları Bursa'da arttı Şanlıurfa'da azaldı

2017-07-17 15:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

UNICEF: Burundi'deki M çiçeği vakalarının yüzde 30'u 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor

15:27 - Sağlık

Ordu'da akademisyenlerin geliştirdiği aparat, kalça protezlerinde çıkık riskini azaltacak

14:44 - Sağlık

Yapay zeka alzaymır hastalarının hayatını kolaylaştırıyor

14:42 - Sağlık

Düzenli fiziksel aktivite ve Akdeniz tipi beslenme Alzheimer hastalığını önlüyor

14:18 - Sağlık

Dünyada 55 milyondan fazla kişi Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyor

12:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

DMM'den "1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi"ne yönelik haberlere ilişkin açıklama

00:17 - Gündem

TCMB'den zorunlu karşılık adımları

00:12 - Ekonomi

ABD'den batarya üretimini desteklemeye 3 milyar dolardan fazla kaynak

23:47 - Ekonomi

İsviçre-Türkiye Ekonomik Forumu'nda eğitim, deneyim, gelişim ve liderlik konuları ele alındı

23:28 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, Sakaya Gaz Sahası'na yurt dışından ortaklık talepleri geldiğini bildirdi

23:12 - Gündem