?>

"Proteo"nun adının yaşatıldığı parkurda köpekler ücretsiz eğitiliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ardından Adıyaman'daki arama kurtarma faaliyetlerine katılan Meksikalı ekibin köpeği "Proteo"nun adı, Kayseri Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki parkurda yaşatılıyor.

Çevre-Hayat - 9 ay önce

Kayseri

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde Adıyaman'daki arama kurtarma faaliyetlerine katılan Meksikalı ekibin köpeği "Proteo"nun adının verildiği Kayseri'deki parkurda sahipli 45 köpek ücretsiz eğitiliyor.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Meksika'dan 150 kişilik ekiple Türkiye'ye gelen "Proteo", arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Arama faaliyetleri devam ederken hastalanan Proteo, 10 Şubat 2023'te öldü.

Köpeğin ismini yaşatmak için harekete geçen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki köpek eğitim parkuruna "Proteo"nun ismini verdi.

Çeşitli oyun ve eğitim alanlarının bulunduğu 590 metrekarelik parkurda Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı'na bağlı görevli veteriner ve eğitmenler, hayvanların beslenmesi, temizliği, bakımı ve aşılamasını yapıyor, ayrıca parkurda köpeklere "sosyalleşme, duyarsızlaştırma, sokak köpeklerine karşı yaklaşım ve itaat" eğitimleri veriyor.

Meksika'da 10 yıl görev yapmış

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı Ağaçlandırma ve Bakım Şube Müdürü Cüneyt Canıdemir, AA muhabirine, deprem nedeniyle dünyanın birçok ülkesinden olduğu gibi Meksika'dan da arama kurtarma ekibinin Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Meksikalı ekibin beraberlerinde "Proteo" adlı arama kurtarma köpeğini de getirdiğini belirten Canıdemir, "Proteo, Meksika Milli Savunma Bakanlığında önemli çalışmalara katılmış, 10 yıl süreyle birçok deprem ve toprak kaymasında görev almış. Proteo, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ülkemize geldi. 29 cansız bedene ve 3 canlıya ulaşmamıza yardımcı oldu. Biz de buraya ismini vermeyi uygun gördük." dedi.

45 sahipli köpeğe her pazar ücretsiz eğitim verildiğini anlatan Canıdemir, "Proteo"nun adının yaşatıldığı parkurun beğenildiğini dile getirdi.

Eğitimler 14 haftadır devam ediyor

Köpek eğitmeni Burak Safa Bayram da eğitimleri yarışmalarla desteklediklerini belirterek, "Eğitimlerde çok ciddi mesafeler katettik. İnsanlar köpeklerini daha iyi tanıyor. 14 haftadır eğitimlerimize devam ediyoruz." diye konuştu.

Köpeğiyle eğitime katılan Çağlar Danacı, parkurun açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Parkurdaki aletler sayesinde köpeklerini hem eğlendirdiklerini hem de eğittiklerini söyleyen Danacı, "Tamamen ücretsiz bir eğitim. Köpeğimiz biraz asosyaldi. Biz de dert yanıyorduk. Yabancı birisini gördüğünde tedirgin oluyor, sevdirmiyordu ama buraya gelerek bunu aştık." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

PFDK'den Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe'ye bir maç ceza

2024-05-26 14:53 - Spor

Yiğit Akü'nün halka arzında talep toplama bugün başlıyor

2024-05-29 10:47 - Ekonomi

Sahipsiz köpeğin saldırısında yaralanan gencin hayvan sahiplenme hayali yarım kaldı

2024-05-28 12:08 - Çevre-Hayat

20 bin afetzedeye barınma imkanı sunan park ve bahçelerde depremin izleri siliniyor

2024-05-25 14:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü'nü kutladı

2024-05-28 16:23 - Gündem

Mersin'de zincirleme trafik kazasında 10 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

2024-05-26 20:58 - Asayiş

THY'den "Tohum Topu" projesine destek

2024-05-23 18:48 - Gündem

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, BAE'li mevkidaşı el-Mazrui ile görüştü

2024-05-27 12:28 - Gündem

Dünya'nın birçok yerinde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto ediliyor

2024-05-29 08:28 - Dünya

İlgili Haberler

Pamukkale 25 yılda 37 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı

11:48 - Çevre-Hayat

Siyah kuşak sahibi doktor baba ile tıp öğrencisi kızı, karate hakemliği yapıyor

11:43 - Çevre-Hayat

Kadın jandarmalar araçları ceza için değil hemcinslerine karanfil vermek için durdurdu

11:18 - Çevre-Hayat

Sarıalan Yaylası'nda menderesler karların erimesiyle suyla doldu

10:57 - Çevre-Hayat

Gazze'deki balıkçılar, yaşama mücadelesi için geleneksel yöntemlerle balık avlıyor

20:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya