?>

Prostat kanseri tanısında "Mr" dönemi

Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen, prostat kanserinin en sık görülen kanserler arasında yer aldığını belirterek, kansere bağlı ölümlerde de akciğer kanserinden sonra ikinci sırada bulunduğunu söyledi.

Sağlık - 7 yıl önce

Antalya’nın turizm bölgesi Belek’te düzenlenen 13. Üroonkoloji Kongresi devam ediyor. Kongrede Üroonkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sinan Sözen, prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğuna dikkat çekti. Kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada prostat kanserinin geldiğini kaydeden Sözen, “Bu yüzden bu hastalığın tanısı çok erken konulmalıdır. Tanı tedaviye uygun olarak konulmalı. 1990’lı yılların başından itibaren toplum bazında PSA ile tarama çalışmaları yapılmış ve çok ciddi mesafeler alınmıştır. Son yıllara kadar Prostat kanseri şüphesi olan hastalara tanı koymak amacıyla ultrason eşliğinde sistematik biyopsi yapılıyordu. Bu yöntemin dezavantajı, görüntülenemeyen bir kanser randomize alınan biyopsiler ile tanınmaya çalışılıyordu. Düşük doğruluk oranlarına sahip olan bu yöntem aynı zamanda gereksiz (klinik önemi olmayan- hastaya bir zarar vermeyecek) prostat kanseri tanısı koymamıza da sebep oluyordu” dedi.

Güdeloğlu: “Hastalar gereksiz tedavilerden uzaklaştırılabilir hale geldi” Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Güdeloğlu ise açıklamasında şunları söyledi: “Günümüzde MR teknolojisindeki gelişmeler sayesinde artık klinik problem oluştumayacak kanserlere daha az oranda tanı koyup, bu hastalar gereksiz tedavilerden uzaklaştırılabilir hale geldi. MR'ın bize sağladığı faydalardan bir tanesi de ultrasonda körlemesine biopsi alırken MR görüntüsü ile ultrason görüntüsünü üst üste çakıştırarak, direkt MR'da görülen sıkıntılı alanlardan hedefe yönelik biopsiler alabilmemizi sağlamıştır. Bu sayede bize daha ileride problem oluşturacak agresif tümörleri daha yüksek oranda saptama olanağı sağlıyor. MR teknolojisi problem oluştumayacak tümörleri gereksiz tanıdan uzaklaştırabilir hale getirdi.”

Bilen: “Günümüzde artık organ koruyucu cerrahilere yöneldik” Modern çağda yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda kanser tedavilerinin inanılmaz derecede değiştiğini belirten Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen ise, “Son 100 yılın cerrahisine baktığımızda kanser tedavisi demek o organın oradan alınmasıydı. Ama son 20 yıla bakarsak elimizdeki teknolojik gelişmeler ile birlikte insanların doktorlar konusunda aydınlanması, hastanecilik hizmetlerinin artması, kanser teşhisine daha erken tanı konmanın yolunu açtı. Günümüzde artık organ koruyucu cerrahilere yöneldik. Günümüzün modern organ cerrahisi demek insanın hayatını kurtarmaktan öte bir şey oldu. Biz artık insanların hayatını değil organlarını kurtarıyoruz” dedi.

“Modern cihazlar ile hedefe yönelik biopsiler alabiliyoruz” Tedavilerde insanlarda yaşam kalitesinin son ana kadar en yüksek düzeyde olmasını önemsediklerini kaydeden Bilen, “Günümüzde artık prostat kanserinde de bunu başarmaya başladık. Daha önce birçok kanser dalında bunu yapmaya başladık. Prostat kanserinde görüntüleme ile ilgili sorunlarımız vardı. O yüzden rastgele biopsiler alıyorduk. Tarama testlerinde sorunlarımız vardı, ama bugün elimizde olan MR cihazları ile birlikte prostat kanserinin özellikle insanları öldüren, noktalarını erken yakalamaya başladık. Bu da bizde son 10 yıldır prostat kanserini ameliyat etmeden bütün prostatı olduğu yerden çıkarmadan başka bir şeyler yapabilir miyiz sorusuna yöneltti. Günümüzdeki teknolojik aletler artık buna da yanıt vermeye başladı. Artık sadece prostat kanserini erken yakalamıyoruz. Son derece modern aletler ile görüntüleyebiliyoruz. Görüntülediğimiz yerlerden modern cihazlar ile hedefe yönelik biopsiler alabiliyoruz” diye konuştu.  

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD'li Zynga, Türk oyun şirketinin bir bölümünü 100 milyon dolara satın aldı

2017-11-08 15:12 - Ekonomi

'Öleceğim' korkusuyla geldiği İstanbul'da sağlığına kavuştu

2017-11-08 14:32 - Sağlık

Uzay merakı kitap yazdırdı

2017-11-05 13:32 - Çevre-Hayat

Yardıma muhtaç çocuklar için bin 300 kilometre pedal çevirdiler

2017-11-04 22:32 - Çevre-Hayat

TEM’de zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

2017-11-06 03:32 - Asayiş

'Suudi Arabistan'ın izlediği politikalar, Hamas'ı İran eksenine itti'

2017-11-10 17:46 - Genel

Casper Nirvana One A430 ve A550'de tasarım ve performans bir arada

2017-11-08 14:53 - Ekonomi

Kendi kendine oluşabilen DNA zincirleri geliştirildi

2017-11-10 21:33 - Teknoloji

Trump'ın Asya turuna 'Kuzey Kore' damgasını vuracak

2017-11-05 15:32 - Dünya

150 bin bilgisayarda Pardus'a milli göç hedefleniyor

2017-11-08 14:32 - Teknoloji

İlgili Haberler

Türkiye'de çocukluk çağı kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 70'in üzerinde

12:38 - Sağlık

Epilepsi hastası depremzede minik Asiye, "beslenme tüpü"yle artık gıdasını güvenle alıyor

12:12 - Sağlık

Kanser tedavisi gören çocuklar umutla iyileşecekleri günü bekliyor

12:03 - Sağlık

Çocukluk çağı kanserlerinde kök hücre nakliyle tedavide başarı oranı artıyor

11:43 - Sağlık

Erkeklerde kanser ve kısırlık riskine karşı sperm dondurma yöntemi

11:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

AK Parti'de 8. Olağan Büyük Kongre için geri sayım başladı

10:58 - Siyaset

Tarım ÜFE ocakta aylık bazda yüzde 2,74 arttı

10:47 - Ekonomi

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda aktif doktorluk yapan 17 şüpheli yakalandı

10:42 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fenerbahçe Beko'ya tebrik

10:38 - Gündem

Mavi sulardan geçen yıl 224 futbol sahası büyüklüğünde hayalet ağ çıkarıldı

10:33 - Ekonomi