?>

Prof. Dr. Yılmaz, Sinop'ta denizin çekilmesinin sebeplerini değerlendirdi

Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, Sinop'ta denizin çekilmesinin kıyı dolgusu, kıyı akıntı deseninin bozulması ve Türkeli-Çatalzeytin yolunun denize uzantısından kaynaklandığını düşündüğünü söyledi

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, bir süre önce Sinop'un Türkeli ve Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçeleri arasından kalan Güllüsu Kayalıkları'nın çevresindeki denizin yaklaşık 5 metre çekilip 4 gün sonra eski halini almasını değerlendirdi.

Sinop'ta deniz çekilmesi havadan görüntülendi

Güllüsu Kayalıkları'nı çocukluğundan bu yana bildiğini, deniz gerilemesinin dikkatini çekmesiyle araştırma yaptığını belirten Yılmaz, "Öncelikle kıyılarımızda böyle bir hareketlilik görüldüğünde bunun sebebini birkaç şeye bağlarız. Denizin altında bir deprem olmuştur, bunun sonucu deniz seviyesi yükselmiş veya alçalmıştır. Atmosferik bir sebebi olabilir, deniz üzerinde oluşan alçak basınç alanı denizde çekilmeye neden olabilir, bu çekilme kıyılara yansıyabilir ama bütün kıyılarda bunu görmediğimiz için buraya bağlama şansımız fazla değil." dedi.

Yılmaz, fırtınalı havalarda deniz kıyılarında alçalma veya yükselmelere sebep olan olayların burada gözükmediğini, bu durumun yaşanabilmesi için rüzgarın karadan denize doğru kuvvetli esmesi gerektiğini söyledi.

Türkeli ile Çatalzeytin arasında daha önceleri dik falezler üzerinde yamaçtan geçirilmiş ve heyelan riski olan tehlikeli bir kara yolu bulunduğuna işaret eden Yılmaz, bu yolda araçların ceplere sığınarak ancak geçebildiğini dile getirdi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun yapımı sırasında yamaçtaki yolun terk edildiğini ve denizin doldurulduğunu anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Burada dolgularla denize doğru ilerleme ve bu dolguların dalgalar tarafından parçalanmasıyla oluşan küçük kırıntılar, kum oluşumunu hızlandırdı. Karadeniz'deki kıyı akıntısının da batıdan doğuya doğru olması nedeniyle buradaki kırıntılar doğu yönde hareket etmekte, önlerine çıkan Güllüsu Kayalıkları mevkisinde yer alan küçük koyda birikmektedir.

Çekilme nedeniyle vaktiyle denizin içinde olan bu kayalık da karada kaldı. Diğer faktörlerin olması için denizin diğer kısımlarının da çekilmesi gerekir. Sadece yerel ölçekte bu özelliği görmemiz nedeniyle bu durumun kıyı dolgusu, kıyı akıntı deseninin bozulması ve Türkeli-Çatalzeytin yolunun denize uzantısından kaynaklandığını düşünüyorum."

"Uzun vadede koyun dolması yönünde bir gelişme olabilir"

Karadeniz kıyılarında akıntılar, dalga ve kıyı erozyonu gibi sebeplerle hem kıyı çizgisinde değişiklikler hem de deniz tabanında kum kaymalarının fazla olduğunu, bundan dolayı boğulma vakaların da görüldüğünün altını çizen Yılmaz, "Bu yüzden burada kayalıkları çerçeveleyen kum birikimleri de geçici olabilir. Kuvvetli bir fırtınada oradaki dolguyu alabilir fakat uzun vadede koyun dolması yönünde bir gelişme olması daha yüksek ihtimal olarak görülmektedir." dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, insanın doğayı değiştirdiği "Antroposen Çağı"nda yaşanıldığını, Karadeniz sahillerinde liman, balıkçı barınağı, kıyı dolguları ve mahmuzlar gibi insan eliyle yapılan müdahalelerde doğal dengeyi bozmamaya gayret gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Samsun'daki Dereköy Balıkçı Barınağı'nda kıyı akıntı deseninin bozulmasının mendireklerin akıntılarla gelen kumun önünü keserek geniş bir plaj oluşmasına imkan verdiğini belirten Yılmaz, barınağın doğu kısmındaki kıyıların ise erozyon ile tahrip olduğunu anlattı.

Yılmaz, "Bir balıkçı barınağının doğusuyla batısını karşılaştırdığımızda farkı net olarak görebiliyoruz. Bütün bunların sebebi, bizim kıyılara müdahalemiz, akıntı desenine müdahalemiz, doğal olaylara insan müdahalesiyle ortaya çıkan sonuçlardır" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ve yakın çevresinde 2024 yılında 32 bin 500 deprem kaydedildi

2024-12-31 15:12 - Gündem

Ticaret Bakanlığından 'fahiş fiyat' uygulayan işletmelere 10 milyon lirayı aşkın ceza

2024-12-29 11:03 - Ekonomi

ABD Nüfus Sayım Bürosuna göre, dünya nüfusu 2024'te 71 milyondan fazla arttı

2024-12-30 21:57 - Dünya

Başkentte bazı yollar yılbaşında trafiğe kapatılacak

2024-12-30 21:47 - Asayiş

İzmir'de toprak kayması sebebiyle yolda çökme meydana geldi

2024-12-25 15:42 - Asayiş

İstanbul'da yılbaşı öncesi alkollü ürün satışı yapılan yerler denetlendi

2024-12-30 19:22 - Asayiş

Yeni yılda uygulanacak yurt dışı çıkış harcı bedeli belli oldu

2024-12-28 09:23 - Ekonomi

Konya'da 'Yayabüs' projesiyle öğrenciler güvenle okula gidiyor

2024-12-25 17:33 - Eğitim

Mukaddes üç aylar yarın başlıyor! Bu gece Receb-i Şerifin 1’inci gecesi

2024-12-31 11:22 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İsrail'in çekildiği Lübnan'ın güneyindeki beldeden 3 kişinin daha naaşı çıkarıldı

2024-12-25 21:47 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'de Nevruz Bayramı Türk dünyasının buluştuğu etkinlikte coşkuyla kutlandı

11:47 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da kanola tarlaları sürücülere renkli bir rota sunuyor

11:43 - Çevre-Hayat

Yurt genelinde yağışlı havanın etkili olması bekleniyor

10:50 - Çevre-Hayat

Bursa'nın fethinin 699'uncu yılı dolayısıyla 'Fetih Yürüyüşü' yapıldı

23:13 - Çevre-Hayat

İstanbul Valiliğinden soğuk ve yağışlı hava uyarısı

20:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

600 bin işçinin zam görüşmesinde gözler kamu işvereninin teklifinde

11:47 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Taşkent'te Gürcistan Meclis Başkanı Papuashvili ile görüştü

11:43 - Siyaset

TBMM Genel Kurulu, Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'ni görüşecek

11:37 - Siyaset

İkinci dönem büyük ve küçükbaş hayvancılık destekleme başvuruları yarın başlıyor

11:17 - Ekonomi

İsrail'in 2 İngiliz milletvekilinin ülkeye girişini engellediği bildirildi

11:13 - Dünya