?>

Prof. Dr. İsmail Balık'tan "M çiçeği hastalığı" açıklaması

Prof. Dr. Balık, M çiçeği hastalığına ilişkin, "Henüz yeni varyant, Afrika dışındaki dünyanın diğer bölgeleri için bir risk oluşturmuyor. Özellikle ülkemiz açısından büyük bir risk ya da panik havası yaratacak bir durum söz konusu değil" dedi.

Sağlık - 4 ay önce

Ankara

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı sonrasında, M çiçeği hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu açıklamasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Hastalığın 1970'li yıllardan itibaren Afrika'nın bazı gölgelerinde sürekli görülen bir enfeksiyon olduğu bilgisini veren Balık, "Hastalık ilk başlarda sincap, fare gibi kemirgenlerden insanlara bulaşıyordu. Virüs, daha sonraki yıllarda insandan insana bulaşmaya adapte olan bir mutasyon geçirdi. 2022 yılında Avrupa ülkelerinde başta olmak üzere tüm dünya ülkelerinde görülün bir salgına neden oldu." diye konuştu.

Prof. Dr. Balık, bu virüsün belli risk grubundakilerde yayılım göstermeye başladığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Esasen virüs, yakın temas, döküntülerin içindeki sıvıyla bulaşmış çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması, cinsel ilişki ile yayılırken son zamanlarda damlacık enfeksiyonuyla da geçebildiğine dair veriler alınmaya başlandı. Afrika'da çocuklar arasında da çok yaygın görülmeye başlandı. Son 6 ay içinde vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle Afrika Hastalık Merkezi tarafından acil durum uyarısı kararı alındı. Henüz yeni varyant, Afrika dışındaki dünyanın diğer bölgeleri için bir risk oluşturmuyor görüntüsü veriyor. Özellikle ülkemiz açısından hastalığın bulaşma şekli de göz önüne alındığında büyük bir risk ya da panik havası yaratacak bir durum söz konusu değil."

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Bulaşıcı Hastalıklar İzleme ve Takip Merkezi bulunduğunu anımsatan Balık, influenza (grip), Kovid ve M çiçeği gibi hastalıkların bu merkez tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.

Balık, "Vatandaşlarımızın, son Kovid salgınında olduğu gibi paniğe kapılmasına gerek yok." dedi.

"Kuluçka süresi 5-21 gün arasında değişkenlik gösterir"

Hastalığın kuluçka süresine ilişkin de bilgi veren Balık, "M çiçeği hastalığının kuluçka süresi, 5-21 gün arasında değişkenlik gösterir. Belirtileri ise eklem, kas ve baş ağrısı, lenf bezlerinde büyüme, avuç içi ve ayak tabanları dahil içi sulu yaygın döküntü şeklindedir." diye konuştu.

Balık, M çiçeğinin, aslında çiçek hastalığının bir benzeri olduğunu ama ona göre çok daha hafif geçirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çiçek hastalığı geçmişte çok fazla ölümlere neden olmuştu. Bu virüsler Kovid'e göre daha az mutasyon geçiren virüsler ama maymun çiçeğinde olduğu gibi bunda da mutasyonu gördük ve önce hayvanlardan insana bulaşırken daha sonra insandan insana da bulaşmaya adapte oldu. Son olarak Afrika'da acil durum ilan edilmesine neden olan hızlı artan vaka sayısı 140 bini geçti. Ocak ayı başından bu yana vakalarda yaklaşık 500'ün üzerinde ölüm görüldü. Virüsün, daha kolay bulaşan bir mutasyonunun söz konusu olduğuyla ilgili tahminler yürütülüyor. Hastalık, genellikle 10-20 gün içinde kendiliğinden iyileşiyor."

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), belli bölgelerdeki kişilere ve risk grubunda bulunanlara aşı yapılması önerisinde bulunduğunu belirten Balık, "DSÖ, aşıları 2022 salgınında göndermişti." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrailli bakandan Gazze’de yaşanan insani dram görüntüleriyle Lübnan halkına mesaj

2024-08-10 00:12 - Dünya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan Arnavutköy'deki cinayete ilişkin açıklama

2024-08-10 22:53 - Gündem

Tarladan toplanan çavdarlar kadınların maharetiyle Üsküdar'da şapka ve çantaya dönüşüyor

2024-08-11 15:53 - Çevre-Hayat

Başakşehir Futbol Akademisi ve Kupa Meydanı'nın açılışı yapıldı

2024-08-09 21:48 - Spor

'Akordiyoncu Mehmet' 44 yıldır düğün, festival ve şenliklerin vazgeçilmezi

2024-08-11 13:58 - Magazin

"CHAPLE Sendromu"nu dünya tıp literatürüne kazandıran Türk doktora ödül

2024-08-09 13:18 - Sağlık

Beşiktaş'ın transfer görüşmelerinde bulunduğu Ndour İstanbul'a geldi

2024-08-12 22:43 - Spor

Yapay zeka destekli projeler geliştiren öğrenciler TEKNOFEST'te yarıştı

2024-08-09 20:27 - Teknoloji

Gençlerin Turistik Tatvan Treni ile 1262 kilometrelik Anadolu keşfi

2024-08-11 14:07 - Magazin

Hakkari'de düzenlenen "6. Cilo Fest" etkinliklerle devam ediyor

2024-08-11 16:03 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Akıllı telefonlarla yatağa girmek uyku sağlığını olumsuz etkiliyor

12:32 - Sağlık

Kalp profesöründen "tek yumurta ikizlerine" kontrol uyarısı

18:57 - Sağlık

Afrikalılar, sağlık sistemindeki yetersizlik nedeniyle tedavi için yurt dışına gidiyor

15:38 - Sağlık

Hastanelerde "her gebe için bir ebe" dönemi başladı

12:08 - Sağlık

Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi

13:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı, istifa ettiğini açıkladı

19:17 - Spor

Beşiktaş'ta denizde kaybolan 2 kardeşi arama çalışmaları sürüyor

19:13 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: PKK/YPG'ye Suriye’de yer olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz

18:58 - Siyaset

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

18:44 - Dünya

Kayserispor deplasmanından farklı galibiyetle dönen Galatasaray, zirvede puan farkını açtı

18:42 - Spor