?>

Prof. Dr. İsmail Balık: Kısırlıktan korkanlar aşı olmaktan değil Kovid-19 geçirmekten endişe etsin

Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19 aşılarının kısırlık veya saç dökülmesine yol açmasının mümkün olmadığını belirterek, "Kısırlıktan korkanlar aşı olmaktan değil, Kovid-19 geçirmekten endişe etsin." dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, yaptığı açıklamada, Kovid-19 aşılarının insan genetiğini değiştirdiğine, kısırlığa ve saç dökülmesine yol açtığına ilişkin sosyal medyada gerçeği yansıtmayan iddialar olduğuna dikkati çekti.

Vatandaşların bunlara itibar etmemesi gerektiğini vurgulayan Balık, "Özellikle 'acil kullanım onayı' verilerek uygulanmaya başlanan aşılar, normal ruhsat sürecine göre sağlık otoriteleri tarafından çok daha yakından yan etki takibine alınır. Aşılarda yan etki takibi zaten çok sıkı şekilde yapılır. Dünya genelinde 2 milyardan fazla kişiye Kovid-19 aşısı uygulandı ve tüm ülkelerin sağlık otoriteleri aşının yan etkilerini yakından izliyorlar. 2 milyar kişide hiçbir şekilde kısırlık, saç dökülmesi gibi bir yan etki görülmedi." bilgisini paylaştı.

Balık, aşının kısırlık gibi bir yan etkisi olsaydı, bunun belirtilerinin bugüne kadar bilimsel olarak tespit edileceğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Aşılar kısırlığa yol açsaydı, sperm sayısında azalma, testosteron düzeyinde düşme gibi bulgular olurdu ama kısırlıkla ilgili hiçbir bulgu gözlemlenmedi. Ama bu bulgular, hastalığı geçirenlerin bir kısmında tespit edildi.

Aşıların ne hayvan deneylerinde ne Faz-1, Faz-2, Faz-3 çalışmalarında ne de dünya genelindeki yaygın kullanımında kısırlık belirtisine rastlandı. Zaten teorik olarak da böyle bir şeyin olması mümkün değil."

Bir aşı veya ilacın hayvan deneylerinde, üreme organlarına etkisinin de araştırıldığına dikkati çeken Balık, "Kovid-19 aşılarının hayvan deneylerinde kısırlıkla alakalı en ufak bir risk görülmedi, bu konuda en ufak bulgu yok.

Ama Kovid-19'u özellikle orta ve ağır düzeyde geçiren kişilerin bir kısmında kalıcı kısırlık olabileceğiyle ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yayımlandı. Yani kısırlıktan korkanlar aşı olmaktan değil, Kovid-19 geçirmekten endişe etsin. Kovid-19 geçirmemek için de aşı olmak gerekiyor." uyarılarında bulundu.

"Aşıların insan genetiğini değiştirmesi mümkün değil"

Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19 aşılarının insan genetiğini değiştirebileceğine ilişkin iddiaların da gerçekle örtüşmediğini ve bilimsellikten uzak olduğunu dile getirerek, "Aşıların insan genetiğini değiştirmesi mümkün değil. Aşıların hücre DNA'sıyla hiçbir etkileşimi yok." dedi.

Sosyal medyada kaynağı olmayan bilgilere itibar edilmemesi ve paylaşılmaması gerektiğinin altını çizen Balık, "Aşıyla ilgili yanlış bilgileri paylaşarak, kişileri negatif etkileyebilirsiniz. Bir kişiyi bile olumsuz etkileseniz, o kişi aşı olmaktan vazgeçerse belki de o kişinin Kovid-19'a yakalanmasına ve ölümüne sebebiyet verebilirsiniz. İnsanlar, yanlış bilgileri paylaşırken, bilmeden bir kişinin ölümüne sebebiyet verecek davranışta bulunuyor." ifadelerini kullandı.

"Günde 700 bin-1 milyon kişiyi aşılarsak sonbahara rahat gireriz"

Balık, toplumsal bağışıklama için yaz aylarında yapılacak hızlı aşılamanın önemine işaret ederek, "Günde 700 bin-1 milyon kişiyi aşılamamız durumunda sonbahara rahat gireriz. Kovid-19 salgınını bitirmek için aşı elimizdeki tek silah. Toplumsal bağışıklama için nüfusun yüzde 60-70'ini aşılamamız gerekiyor. Şu an bu orana çok uzağız. O yüzden sırası gelenlerin vakit kaybetmeden aşı olması salgını bitirmemiz ve normal hayata dönebilmemiz için büyük önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Kudüs: Gülümseyen Aksa' çizimleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu

2021-05-30 17:41 - Kültür Sanat

Beşiktaş’ın Yeni Stoperi Yine Alanya’dan

2021-06-02 01:36 - İnsan&Hayat

Olympique Lyon'un yeni teknik direktörü Peter Bosz oldu

2021-05-29 23:31 - Spor

Ressam Orhan Çelik’in ‘Portre’ isimli yeni TV programı yayında

2021-05-30 22:53 - Medya

Zengezur koridoru Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bağlantı sağlayacak

2021-05-31 14:46 - Dünya

Kaspersky, kullanıcılara dijital bir alan olan Cyber Spa'yı sunuyor

2021-06-02 15:24 - Teknoloji

'Hatay Sarısı'nın neslinin devamı bilimsel çalışmalarla sağlanacak

2021-06-05 14:46 - Teknoloji

Bakan Muş: Mayıs ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,5 artışla 16,5 milyar dolar oldu

2021-06-02 16:28 - Siyaset

Samsun'da eski eşini darbeden sanığa 10 yıl 4 ay hapis cezası

2021-06-03 20:41 - Gündem

Avusturya’da Müslümanlara ait kurumların 'fişlendiği harita' ırkçı saldırıları artırdı

2021-06-05 15:17 - Dünya

İlgili Haberler

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli çeşitliliğiyle öne çıkıyor

13:33 - Sağlık

180 hastaya çapraz karaciğer nakli gerçekleştiren merkezden organ bağışı çağrısı

13:32 - Sağlık

TİTCK Ulusal Kontrol Laboratuvarına uluslararası tescil

12:23 - Sağlık

İstanbul'da bu yıl 2 bin 170 organ nakli yapıldı

12:22 - Sağlık

Malatya'da 100. çocuğa kemik iliği nakli gerçekleştirildi

11:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Yunanistan'da konuştu: Ebedi komşumuzu ebedi dostluğa dönüştürmeliyiz

15:58 - Gündem

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait bir mağara görüntülendi

15:27 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, "Zeytin" adı verilen köpeği sahiplendi

15:23 - Ekonomi

BM, Myanmar'da 2 milyondan fazla kişinin açlık riskiyle karşı karşıya kaldığını açıkladı

15:18 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Batı'daki İslam karşıtları Ermenistan'ı savaşa kışkırtıyo

15:12 - Dünya