?>

Prof Dr. Füsun Saygılı: Diyabet görülme sıklığı hızla artıyor

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Saygılı, diyabet görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çekerek, 2000 yılında yüzde 7 olan görülme sıklığının bugün yüzde 15'ı çıktığını ifade etti.

Sağlık - 5 yıl önce

İZMİR (AA) - Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, 14 Kasım Diyabet Günü'ne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin, dünyada ve Türkiye'de en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ve görülme sıklığının arttığını söyledi.

Diyabetin çok hızlı bir ivmeyle arttığına tanıklık ettiklerini kaydeden Saygılı, "Türkiye'de diyabet görülme oranı 2000 yılında yüzde 7'lerde iken, bu araştırma 2010 yılında tekrarlandığında yüzde 13,7'ye çıkmış. Yüzde 100'lük bir artış kaydedilmiştir. Bu veriler kullanılarak daha sonra nüfus sayımları ile genişletildiğinde, bugünkü diyabet görülme oranımızın yüzde 15'e vardığını görüyoruz. Bu oran kadınlarda biraz daha fazla, yüzde 17'lerde. Erkeklerde yüzde 13'lerde." diye konuştu.

"Tip 2 diyabet ve şişmanlık, kol kola giden iki hastalıktır"

Saygılı, diyabetin sık görülmesinin, beslenme ve yaşam biçiminden kaynaklandığını, şeker, basit karbonhidratlar ve yağlar yönünden zengin beslenmenin üzerine hareketsizliğin, kilo artışı ve diyabete yatkınlığı artırdığını kaydetti.

Türkiye'de 8,5 milyon insanın diyabetli olduğunu, bunların çoğunun kadın olduğunu anlatan Saygılı, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde 8,5 milyon insanın diyabetli olduğunu kabul edersek, her ailenin de 4 kişilik bir topluluk olduğunu varsayarsak diyabet, nüfusumuzun yarısını etkileyen bir sağlık sorunu. Birinci derece akrabası diyabetik olanlar, şişman olanlar, tansiyonu yüksek olanlar, 45 yaşını geçmiş olanlar, kan yapılarının yüksekliği bilinenler, hareketsiz olanlar, sebze ve meyve tüketimi az olanlar, diğer insanlara göre diyabete daha yakındır."

Gebelik diyabetine ilişkin de bilgi veren Saygılı, hamilelikten önce diyabeti olmayan bir kadında gebelik sırasında ortaya çıkan diyabetin, doğum ile sona erdiğini ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Türk zırhlısına çıkmaya çalışırken düşen kişi terörist çıktı

2019-11-08 23:02 - Gündem

Kelebek hastası, eşinin elini ilk kez tuttu

2019-11-06 16:47 - Çevre-Hayat

Mobilyanın merkezi Kayseri'de Furni-Tur Tasarım Yarışması

2019-11-07 19:57 - Ekonomi

Faraşin Yaylası besicileri artık uzun süreli konuk ediyor

2019-11-06 17:47 - Çevre-Hayat

TMO'nun mısır satış fiyatını açıklaması piyasaya olumlu yansıdı

2019-11-10 16:22 - Ekonomi

Sistani'nin hükümete çağrısı sonrası Bağdatlılar Tahrir Meydanı'na akın etti

2019-11-09 01:57 - Dünya

Şili'deki gösteriler durulmuyor

2019-11-09 10:42 - Dünya

Sıcak hava balıkçıların umudunu suya düşürdü

2019-11-10 17:57 - Gündem

İdlibli Hayat engelli kardeşleri ve ailesi için yardım bekliyor

2019-11-12 16:17 - Dünya

Garanti BBVA Güz Konserleri kasım ayı programı açıklandı

2019-11-07 12:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından 'sarı serum' açıklaması

15:48 - Sağlık

İstanbul'da 2024'te yaklaşık 5 bin kişi tedaviyle sigarayı bıraktı

14:42 - Sağlık

Nadir görülen "ana damar çıkması" teşhisi konulan hasta ameliyatla sağlığına kavuştu

14:38 - Sağlık

Elektronik sigara, diğer tütün mamulleri kadar tehlikeli

13:53 - Sağlık

Türkiye'de sigara kullanımı endişelendiriyor

12:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail, ateşkese rağmen Lübnan'ın Bekaa bölgesine hava saldırısı düzenledi

00:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari ile görüştü

00:32 - Gündem

İsrail Enerji Bakanı Cohen Arap topraklarında Filistin devleti kurulmasını önerdi

00:27 - Dünya

Beşiktaş, Keny Arroyo'yu kadrosuna kattı

23:32 - Spor

Adana Demirspor Kulübü Başkanı Sancak: Yapılan operasyon aslında TFF ve MHK'ye yapılmıştır

23:12 - Spor