?>

'Probiyotik birçok derde deva'

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tanoğlu, "Günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde ve birçok hastalıktan korunmada giderek artan oranda probiyotik kullanımı önerilmektedir." dedi. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - Hatice Şenses Kurukız

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, yapılan bilimsel çalışmaların olumlu yöndeki sonuçları ışığında, günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde ve birçok hastalıktan korunmada giderek artan oranda probiyotik kullanımının önerildiğini söyledi.

Tanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, probiyotiklerin ağızdan yeterli miktarda alındığında vücut sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar olduğunu belirtti.

Bağırsaklarda 500'den fazla türde bakteri bulunduğunu dile getiren Tanoğlu, bakterilerin bağırsak çeperini sağlıklı tutmaya ve yiyecekleri sindirmeye yardım ettiğini aktardı.

Doç. Dr. Tanoğlu, bakterilerin dengesinin, antibiyotik kullanımı, enfeksiyon ya da hastalık gibi durumlarda bozulduğunu, buna bağlı olarak da sindirim sistemi bozukluklarının meydana geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Probiyotikler bakteri havuzunun dengesinin korunmasına yardımcı olur. Ayrıca probiyotikler, bakteri dengesinin bozulmasını, vücuda zararlı bakterilerin çoğalmasını önlediği gibi antibiyotiklerin kötü etkilerini de ortadan kaldırır. Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmaların çoğu laktik asit bakterileri grubundan olup diğer türden mikroorganizmalar da probiyotik olarak kullanılmaktadır. Probiyotikler, yoğurt, kefir, süt asidi, süt yağı, krema ve peynirlerde bulunan canlılardır. Prebiyotikler ise sindirilemeyen ancak kalın bağırsağın çeperinde bulunan ve sindirime yardımcı olan flora dediğimiz bakterilerin çoğalmasını ve olumlu yönde etki göstermelerini sağlayarak vücudumuzun sağlıklı olmasına pozitif yönde etki eden soğan, sarımsak, pırasa, muz, kepekli buğdaylar, yulaf, keten ve arpa gibi besinlerdir."

"Sağlıklı yaşam için probiyotik içeren gıdalar tüketin"

Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, probiyotiklerin olumlu etkiyi gösterebilmeleri için bağırsaklara yerleşerek hayatlarını sürdürmesi gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Yapılan bilimsel çalışmaların olumlu yöndeki sonuçları ışığında, günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde ve birçok hastalıktan korunmada giderek artan bir oranda probiyotik kullanımı önerilmektedir. Her yaş grubunda güvenle kullanılabilen probiyotiklerin akut ishaller, antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishal, Crohn hastalığı, ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak sorunları, karında şişkinlik, ağrı, aşırı gaz, kabızlık ve ishal atakları gibi belirtilerle kendini gösteren irritabl bağırsak problemi, kabızlık, besin alerjileri, atopik dermatit, egzama, alerjik rinit, astım, kısa bağırsak sendromu, idrar yolları hastalıkları ve midede görülen helicobakter pylorinin tedavisi gibi birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkilerinin olduğu bildirilmiştir. Çalışmalarla probiyotiklerin etkilerini değişik mekanizmalar yoluyla gösterdikleri tespit edilmiştir. Bu bilgiler ışığında, bozulmuş bir bağışıklık sistem yanıtının olduğu birçok hastalığın probiyotiklerle önlenebileceği ve hatta tedavi edilebileceği öne sürülmüştür."

Özellikle "lactobacillus acidophilus ve bifidus" isimli mikroorgonizmaları içeren probiyotiklerin başta astım ve alerjik hastalıklar olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde olumlu etkileri olduğunun bildirildiğini ifade eden Tanoğlu, "Öte yandan, gebelerde ve emziren annelerde de probiyotik kullanımının güvenli ve faydalı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla bildirilmiştir. Tüm dünyada probiyotikler konusunda yapılan çok yönlü bilimsel araştırmalar halen devam etmektedir ve tüm bu çalışmaların sonucu olarak sağlıklı bir hayat sürebilmek için düzenli olarak probiyotik içeren gıdaların tüketilmesi önerilmektedir." diye konuştu.

Tanoğlu, probiyotik içeren doğal gıda tüketiminin, yapay probiyotik takviye tüketiminden daha güvenli olduğunun düşünüldüğünü sözlerine ekledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arizona'da yangın nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

2017-06-29 13:17 - Dünya

Eski FBI Direktörü, Trump'la görüşme notlarını paylaşacak

2017-06-29 17:57 - Genel

Yurt dışında yaşayan Türklerin 'memleket' yolculuğu sürüyor

2017-07-03 17:32 - Gündem

Gazze'deki elektrik krizi İsrail sahillerini de vurdu

2017-07-02 02:45 - Genel

Havyarın kilosu 500 lira

2017-07-04 07:27 - Genel

66 bin 500 hurda araç ekonomiye kazandırıldı

2017-07-02 15:37 - Ekonomi

'Herkesin yola bakan güzel bir mezarı olsun' diye vakıf kurdu

2017-07-03 15:22 - Gündem

Güney Afrika'daki Türkler bayramı buruk geçiriyor

2017-06-27 17:22 - Dünya

Manavgat’ta çıkan yangında 550’ye yakın hayvan telef oldu

2017-07-01 21:37 - Gündem

Engellilerin yüzü desteklerle güldü

2017-07-02 14:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Araştırma: Dünyada diyabet hastası sayısı 800 milyonu aştı

15:53 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi Hastanesi, 2 binden fazla çocuğa "ses" oldu

13:47 - Sağlık

Diyabetin zorluklarına diyalizle direniyor

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransa-İsrail futbol maçında gergin anlar yaşandı

02:08 - Spor

Türk savaş gemileri ve denizaltısı Gazimağusa ve Girne limanlarını ziyaret edecek

02:03 - Gündem

Türkiye ile Filistin arasında imzalanan anlaşma Resmi Gazete'de

01:53 - Gündem

İtalya'da bir otel, İsrailli müşterilerini kabul etmedi

01:48 - Dünya

Trump, Sağlık Bakanlığı'na Robert F. Kennedy Jr.'ı aday gösterdi

01:43 - Dünya