Polikistik Over Sendromu ve tedavisi

Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist ile karakterize bir hastalık olan Polikistik Over Sendromu hakkında Prof. Dr. Bülent Tıraş detaylı açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 8 yıl önce

“Kronik seyreden ve menopoz öncesi dönemde bulunan Polikistik Over Sendromu kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebiliyor” diyen Prof. Dr. Bülent Tıraş hastalığın tanımı ve belirtileri için, “90'lı yıllardan itibaren büyük bir artış gösteren hatalığın başlatıcı faktör ya da faktörleri henüz tam olarak anlaşılamamaktadır.

Bununla beraber, tanısı ve nedeni konusunda hala araştırmalar devam etmektedir. Genetik ve beslenme türü, yaşam tarzı gibi çevresel faktörler ile ilişkisi olduğu düşünülen Polistik Over Sendromunda görülen; adet düzensizliği, gebe kalmakta zorluk yaşanması ayrıca erkek tipi tüylenme artışı, sivilce, ciltte yağlanma ve erkek tipi saç dökülmesi gibi belirtiler ve şiddeti; kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir” dedi.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU HANGİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR?

Dr. Bülent Tıraş aynı zamanda Polikistik Over Sendromu’nun uzun vadeli riskleri bulunduğunu olduğunu belirterek, “Hastalık uzun süre devam ettiğinde memede ve rahim içi tabakasında kanser gelişmesine neden olabilme ve kalp-damar sistemi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Ayrıca gebelikte yüksek tansiyon ve gizli şekerin; menopozdan sonraki dönemlerde de diyabetin ortaya çıkma muhtemellığı daha yüksek olmaktadır. Uzun vadede kadınları ciddi sorunlarla baş başa bırakabildiği sebebi ile Polikistik Over Sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur” ifadelerini kullandı.

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNA YOL AÇAN FAKTÖRLER VE TEDAVİSİ

Polikistik Over Sendromuna yol açan faktörlerin başında, genetik etkenler, olumsuz yaşam koşulları, uzun vadeli doğum kontrol hapları kullanımının olduğunu söyleyen Bülent Tıraş, “Yumurtalık yapısından kaynaklandığı için ilaç kullanarak ya da ameliyatla hastalığı tamamı ile ortadan kaldırabilecek etkili bir yöntem yoktur. Kesin bir tedavi olmadığından tedavi yöntemi; semptomlara, hastanın ihtiyacına göre değişecektir. Örneğin tedavi yöntemleri ile tüylenme azaltılabilir, adet düzenlenebilir, hamile kalmakta zorluk yaşayan çocuk sahibi olabilir ancak Polikistik Over Sendromu veya yumurtalıktaki küçük kistler tamamıyla ortadan kaldırılamaz” diye konuştu.

Tıraş aynı zamanda tedavi süreci için de, “Polikistik Over Sendromu’nda tedavi süreci, fazla kilolardan kurtularak başlıyor. Hormon bozukluğundan kaynaklı kilo alımı söz konusu ise bu sebebe bağlı olarak diyetlerin programlanması gerekiyor. 

Fazla erkeklik hormonundan kaynaklı olarak gelişen cilt değişiklikleri tedavisinde ise erkeklik hormonlarını baskılama etkisine sahip ilaçlar kullanılması öneriliyor. Polikistik Over Sendromu’nda adet düzensizliği ve hamile kalmanın engellenmesinde uygulanan tedavi; çocuk sahibi olmak istemeyenlerde adet doğum kontrol hapları ile düzenlenebiliyor, çocuk sahibi olmak isteyenlerde de yumurtlamayı uyarıcı ilaçların kullanılması gerekiyor” dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çinli Xiaomi de küçük telefonlar arasındaki rekabete katılıyor

2016-03-29 06:02 - Teknoloji

Aile boyu Avrupa şampiyonasına hazırlanıyorlar

2016-03-27 14:03 - Spor

Son beş kiloyu vermenin yolları

2016-03-25 15:35 - Sağlık

Sunucu İkbal Gürpınar ikinci eşine açtığı davayı kazandı

2016-03-24 13:27 - Yerel haber-Şirket Haber

Bursaspor TV spikeri maç anlatırken kalp krizi sonucu öldü

2016-03-26 17:46 - Medya

Wesley Sneijder sakatlandı

2016-03-26 01:17 - Spor

Samsung S7'nin arka aydınlatmalı kapasitif tuşları nasıl kapatılır!

2016-03-28 06:09 - Teknoloji

YDS’de bunlara dikkat!

2016-03-26 15:17 - Eğitim

Zafer Alpat'a Hollywood'da önemli rol!

2016-03-23 19:02 - Magazin

"Futbolcular gitmek istiyordu, hoca bulmakta zorlanıyorduk"

2016-03-27 15:48 - Spor

İlgili Haberler

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap oldu

18:47 - Sağlık

Gaziantep, yaklaşık 500 yıldır böbrek hastalarına şifa oluyor

12:52 - Sağlık

Biyonik bacaktaki sinirsel kontrol sayesinde ampute bireyler doğal yürüme hızlarına kavuşabiliyor

14:57 - Sağlık

Binde 1 görülen sendrom 17 yılda 150 kez kalbini durdurdu

11:43 - Sağlık

Ani işitme kaybı yaşayan emekli öğretmen hiperbarik oksijen tedavisiyle iyileşti

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ordu'da sel sularına kapılan kadın hayatını kaybetti

18:48 - Gündem

Ordu'nun İkizce ilçesinde şiddetli yağış hasara neden oldu

18:38 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, yeni Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'ye başarılar diledi

18:32 - Siyaset

Rusya: Donetsk bölgesinde Çigari yerleşim birimini ele geçirdik

18:18 - Dünya

Muğla'nın Datça ilçesinde 4,1 büyüklüğünde deprem

17:32 - Gündem