?>

Pilot üniversitenin jeotermal projelerine yabancı yatırımcılardan ilgi

YÖK'ün jeotermal ve tarımda pilot olarak seçtiği Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin kaplıca tedavisi ve sera projeleri, Avrupa'dan yatırımcıların ilgisini çekti.

Ekonomi - 6 yıl önce

Kırşehir

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) pilot olarak seçtiği Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin (KAEÜ) kaplıca tedavisi ve jeotermal sera projeleri, Avrupalı yatırımcılardan ilgi gördü.

Üniversitenin projeleri kapsamında, il dışından gelecek hastalar da düşünülerek planlanan 150 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi açılışa hazır hale getirildi.

KAEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Avusturya'da açılan fuarda hastane ve burada verilecek kaplıca tedavisinin tanıtımını yaptı.

Almanya, İsviçre ve Avusturya'da bulunan tur operatörleriyle yapılan toplantıda, Kırşehir'de verilecek kaplıca tedavisinin faydaları anlatılarak, Avrupa ülkelerine göre daha ekonomik olan bu fırsatın özellikle emekliler için değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

Üniversitenin diğer bir çalışması olan Jeotermal Sera Projesi'yle de yurt dışından yatırımcılar ilgilenmeye başladı. Hollanda'da yaşayan gurbetçi bir yatırımcı, fizibilite çalışması için projenin uygulanacağı bölgede araştırma yaptı. Rektör Karakaya ve proje yürütücüleriyle görüşen yatırımcı, jeotermal sera kurmak için yer tahsisi ile ilgili müracaatta bulundu.

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK tarafında jeotermal ve tarım alanında pilot üniversite seçilmelerinin ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da desteklediği 7 proje hazırladıklarını söyledi.

Jeotermal Sera, 150 Yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Jeotermal Kaynaklı Rehabilitasyon Merkezi'nin jeotermal ile ilgili projeler olduğunu ifade eden Karakaya, bu çalışmalarla ilgili somut adımlar atılmaya başlandığını ifade etti.

Projeler ve özellikle de kaplıca tedavisinin tanıtımı için Avrupa ülkelerinde çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Karakaya, şöyle devam etti:

"Uluslararası ayağı olan 150 yataklı hastanemizin sağlık hizmeti ile ilgili 20 gün önce Avusturya’da, Almanya, İsviçre ve Avusturya’dan katılımın olduğu bir fuara katıldık. Burada tur şirketleriyle bir araya geldik. Öncelikle gurbetçilerimiz olmak üzere bu ülkede yaşayan ve tedavi olmak isteyenleri sağlık turizmi anlamında buraya çekebilmek için görüşmeler yaptık. Oluşan konsensüste Kapadokya’yı da içine alacak şekilde bir turla önce bir kültür turizmi, daha sonra Kırşehir’deki termal tedavinin içinde bulunduğu hastanemizin vereceği hizmetle bir sağlık turizmini gerçekleştirmek üzere mutabakat oluşturduk. Bu konuda somut yatırımlar önümüzdeki günlerde devam edecek."

Üniversitenin garantör olduğu projelere yerli ve yabancı yatırımcıların daha çok ilgi gösterdiğine vurgu yapan Karakaya, "Yerli ve yabancı yatırımcılar projelerimize büyük ilgi duyuyor. Hollanda ve Avusturya'dan somut girişimler var. Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili çokça ilanlarımız olacak çünkü üniversitenin üretimin içinde olduğu çok yeni bir proje bu. Türkiye'de ilk defa uygulanan projeler." diye konuştu.

"İlginin artacağını düşünüyoruz"

Pilot üniversite koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Ayrancı da Hollanda'dan bir gurbetçi yatırımcının jeotermal sera kurmak için girişimde bulunduğunu söyledi.

Kırşehir'e gelen gurbetçinin, kısa süre önce yerli bir yatırımcının kurduğu 500 dekarlık sera alanında inceleme yaptığını anlatan Ayrancı, şunları kaydetti:

"Hollanda'dan gelen bir yatırımcı yatırım yapmaya kararlı ve bölgede fizibilite çalışması yapıyor. Bunun dışında başka ülkelerden de ilgi duyan, ön çalışma ve araştırma yapan, yatırım için rektörlüğümüze gelerek ziyarette bulunan ve farklı iletişim araçlarını kullanarak üniversitemize ulaşanlar var. Burada nasıl yatırım yapacağına dair çalışmalar sürdüren yatırımcı ve çiftçilerimiz var. Hem yurt dışından hem yurt içinden dolayısıyla bu ilginin giderek da artacağını düşünüyoruz."

Ayrancı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buraya yapılacak jeotermal seraları desteklemesinin söz konusu olduğunu aktararak, Ahi Evran Üniversitesinin de kısa süre içerisinde hayata geçirilecek uygulama serasıyla bilimsel katkı yapacağını dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tolga Zengin hakkında takipsizlik kararı

2019-06-18 22:52 - Gündem

İzmir'de feci kazada aynı aileden 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2019-06-25 04:12 - Asayiş

6 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

2019-06-23 12:04 - Asayiş

'Çalışmaların meyvesini Tokyo'da alacağız'

2019-06-19 16:12 - Spor

Turkish Airlines Antalya Open’da kuralar çekildi

2019-06-22 01:55 - Spor

'Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini maddi manada gidereceğiz'

2019-06-20 01:37 - Gündem

Afrika kıtasının futbol şöleni başlıyor

2019-06-20 21:35 - Spor

Ok gibi saplandı! Kırıkkale'de feci kaza

2019-06-22 13:17 - Asayiş

Malatya'da feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı

2019-06-20 18:17 - Asayiş

Atanamayınca ipek böceği işine girdiler, aylık 20 bin lira kazanıyorlar

2019-06-20 14:02 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de tasarımda hız, inovatif güç ve esneklikle Avrupa'da rol oynuyor

17:38 - Ekonomi

Kamu hizmeti verilecek demir yolu hatları belirlendi

14:32 - Ekonomi

OSB'lerdeki yatırımlarını tamamlamayan sanayiciler ek süre için 5 Şubat'a kadar başvurabil

13:37 - Ekonomi

Korunan alanlarda ziyaretçi sayısında 2024'te son 10 yılın rekoru kırıldı

12:28 - Ekonomi

Türkiye'de geçen yıl 36,9 milyon ton ham çelik üretildi

12:22 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, ABD Tüketici Finansal Koruma Bürosu Direktörü Chopra'nın görevine son verdi

20:32 - Dünya

Filistinli Cuaym, 23 yılın ardından özgürlüğüne ancak "sürgünde" kavuşabildi

20:27 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde düzenlediği saldırıda yeni yönetimin askeri aracını hedef al

20:18 - Dünya

Trump, düzensiz göçmenlerle mücadelenin rekor seviyelere ulaştığını belirtti

20:13 - Dünya

Tahran'da hava kirliliği nedeniyle okullar yarın da tatil edildi

20:08 - Dünya