?>

'Petrolü satıp paramızı almak istiyoruz'

İran Dışişleri Bakanı Zarif, nükleer anlaşmanın uygulanması konusundaki soruna ilişkin, "Biz sadece petrolü satabilecek ve paramızı alabilecek durumda olmak istiyoruz." dedi.

Dünya - 5 yıl önce

Berlin

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer anlaşmanın uygulanması konusundaki soruna ilişkin, "Biz sadece petrolü satabilecek ve paramızı alabilecek durumda olmak istiyoruz." dedi.

Zarif, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği röportajda, nükleer anlaşmanın iki ayağı olduğunu, birinci ayağın İran’ın nükleer programını yalnızca barışçıl amaçlarla kullanması, diğer ayağının da uluslararası toplumu ve özellikle anlaşmanın diğer taraflarını İran’ın dünya ile ticari ilişkilerini normalleşmesini sağlamaya zorladığını ifade etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini 15 kez onaylandığına işaret eden Zarif, ancak İran’ın dünya ile ticari ilişkilerinin normalleşmediğini ve bu ilişkilerin anlaşma öncesinden daha kötü olduğunu anlattı.

Zarif, "Biz sadece petrolü satabilecek ve paramızı alabilecek durumda olmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Avrupa ülkelerinin, sadece anlaşmayı desteklediğine dair açıklamalarla sınırlı kaldığını belirten Zarif, ancak ülkesindeki insanların işlerini ve gelirlerini kaybettiğini dile getirdi.

6 Eylül'de üçüncü aşama başlıyor

Zarif, İran’ın alacağı önemlere işaret ederek, "6 Eylül’de üçüncü aşama başlıyor. Avrupa ile anlaşmaya varırsak ve Avrupalılar (nükleer anlaşmayı) uygulamaya başlarsa bu adımı atmayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupalılara 120 gün süre verdiklerini ifade eden Zarif, "Şimdi sert adımları atmanın zamanı geldi." yorumunda bulundu.

Zarif, Avrupalılar taahhütlerini yerine getirmeye başladığında sadece yeni önlemler almaktan vazgeçmeyeceklerini, aynı zamanda şimdiye kadar aldıkları önlemleri de kaldıracaklarını kaydetti.

Nükleer anlaşmadan kaynaklanan sorunun İran ile ABD arasında olduğunun hatırlatılması üzerine Zarif, "Bu sorun bizimle ABD arasında değil, bizimle Avrupa arasında. ABD’in taahhütleri vardı ve bunlara uymayacaklarına karar verdiler ancak Avrupa’nın, ABD çekilmeden önce taahhütleri vardı ve bunlar ABD'den bağımsız.

Bunlar anlaşmada ayrı bir şekilde listelenmiş." ifadesini kullandı.

Zarif, ayrıca, ABD’nin Avrupa’ya isteklerini dayatamayacağını, Avrupa’nın buna tepki göstermesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Zeugma Mozaik Müzesi ziyaretçi rekoru kırdı

2019-08-22 17:18 - Kültür Sanat

1718 yıllık 'fiyat fermanı' ziyarete açılacak

2019-08-25 14:52 - Kültür Sanat

Şiddet haberleri meşrulaştırmaya ve duyarsızlaşmaya sebep oluyor

2019-08-27 15:07 - Medya

'Gebeler radyasyon nedeniyle güvenlik kapılarından geçmemeli'

2019-08-25 14:57 - Sağlık

AB'den Amazon ormanlarındaki yangınlara tepki

2019-08-26 18:47 - Dünya

Tabae Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor

2019-08-22 15:27 - Kültür Sanat

Trump'ın DEAŞ'lıları geri gönderme teklifi belirsizliğini koruyor

2019-08-27 16:52 - Dünya

İzmir'deki orman yangınında 'sabotaj ihtimali düşük'

2019-08-24 19:37 - Gündem

Madrid'de yağmur ve dolu hasara yol açtı

2019-08-27 02:47 - Dünya

Borussia Dortmund, 3 puanı 3 golle aldı

2019-08-24 02:52 - Spor

İlgili Haberler

Vatikan, hastanede tedavi altındaki Papa Franciscus'ta zatürre geliştiğini açıkladı

22:57 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Filistin hükümeti: Gazze'nin yeniden imar planının maliyeti 53 milyar dolar

22:27 - Dünya

İsrail Ordusu, Suriye'nin güneyine topçu saldırıları düzenledi

22:22 - Dünya

Uluslararası Af Örgütü, Fransa'da sporda başörtüsünü yasaklayan tasarının reddedilmesini istedi

21:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Vatikan, hastanede tedavi altındaki Papa Franciscus'ta zatürre geliştiğini açıkladı

22:57 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem

Filistin hükümeti: Gazze'nin yeniden imar planının maliyeti 53 milyar dolar

22:27 - Dünya

İsrail Ordusu, Suriye'nin güneyine topçu saldırıları düzenledi

22:22 - Dünya