?>

Peru hükümeti, Meksika Büyükelçisi'ni ülkede "istenmeyen kişi" ilan etti

Peru hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun ailesine sığınma hakkı veren Lima'daki Meksika Büyükelçisi'ni istenmeyen kişi ilan etti ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat verdi.

Dünya - 2 yıl önce

Bolivar

Peru Dışişleri Bakanı Ana Gervasi, açıklamasında, "istenmeyen kişi" ilan edilen Meksika'nın Lima Büyükelçisi Pablo Monroy Conesa'nın ülkeden ayrılması için kendisine 72 saat süre tanındığını duyurdu.

Gervasi, Meksika hükümetinin, Peru'daki siyasi duruma ilişkin "iç işlerine müdahale teşkil eden ve tekrarlanan hareketleri" nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

Castillo'nun eşi ile çocuklarının Lima'daki Meksika Büyükelçiliğine giderek bu ülkeye sığınma talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya çıkmıştı.

Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi yeni Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifasını ve gözaltında bulunan Castillo'nun serbest bırakılmasını istiyor.

Castillo’nun görevden alınması

Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo, Kongre tarafından 7 Aralık'ta "kalıcı ahlaki yetersizlik" suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo'nun ayrıca "kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye" çalıştığı ileri sürülmüştü.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

Castillo'nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından ülke genelinde protestolar başlamıştı.

Erken seçim önerisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti.

Boluarte, 11 Aralık'ta siyasi çatışmanın sona ermesi için erken seçim önerisinde bulunacağını açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık'ta, Peru'da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyulduğunu bildirmişti.

Ülkede protestoların devam etmesi üzerine 14 Aralık'ta OHAL ilan edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Edirne'ye yeni şehir stadyumu yapılacak

2022-12-14 16:52 - Spor

ABD: Taliban'ın kızların üniversite eğitimini askıya almasının sonuçları olacak

2022-12-21 00:23 - Dünya

Peru'da 30 günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi

2022-12-14 21:18 - Dünya

İrfan Can Kahveci, teknik direktörleri Jesus'un ülkede kalmasını temenni ediyor

2022-12-17 16:18 - Spor

"Boğaziçi Çevre Ödülleri" sahiplerini buldu

2022-12-17 12:21 - Kültür Sanat

Valeler için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu yılbaşında başlıyor

2022-12-18 13:11 - Gündem

Fransa maçını bekleyen Faslı taraftarlar, tarihi Souq Waqif Meydanı'nda toplandı

2022-12-14 20:02 - Spor

Mahallelerde 'spor alanı' talep ediliyor

2022-12-19 16:05 - Genel

E-ticaret sektörünün 2022 ciro beklentisi 700 milyar TL

2022-12-15 11:24 - Ekonomi

NATO'dan Türkiye ve Yunanistan'a dayanışma çağrısı

2022-12-20 18:52 - Dünya

İlgili Haberler

AB liderleri "savunma" konulu ilk zirve için bir araya geldi

15:47 - Dünya

Papa, çocukların bombalar altında ölmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

15:42 - Dünya

İsrail ordusu, Kuneytra vilayetinde işgal ettiği beldeden çekilirken geride enkaz bıraktı

15:37 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz'dan ABD'nin AB'ye olası ek gümrük vergisine tepki

15:28 - Dünya

Macron'dan Avrupa savunmasında "stratejik özerklik" vurgusu

14:48 - Dünya

Günün Manşetleri

AB liderleri "savunma" konulu ilk zirve için bir araya geldi

15:47 - Dünya

Papa, çocukların bombalar altında ölmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

15:42 - Dünya

İsrail ordusu, Kuneytra vilayetinde işgal ettiği beldeden çekilirken geride enkaz bıraktı

15:37 - Dünya

Tayfun füzesinin yeni test atışı Rize'de yapıldı

15:33 - Gündem

Almanya Başbakanı Scholz'dan ABD'nin AB'ye olası ek gümrük vergisine tepki

15:28 - Dünya