Perakende satış noktalarındaki un rafları dolacak

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Ulusoy, "Koronavirüsün yarattığı tedirginlik ile beraber, un başta olmak üzere birçok temel gıdanın perakende satış noktalarındaki raflarının boşaldığını gördük. Bu durum geçicidir." ifadelerini kullandı.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin genel anlamda, buğday arz ve talebinde dengeli bir ülke olduğunu belirterek, gerçekleştirilen buğday ithalatının, mamül ihracatının ham maddesi olarak kullanıldığını kaydetti.

Türkiye'nin dünyanın bir numaralı un ihracatçısı ve en büyük un tedarikçisi olduğunu anımsatan Ulusoy, şunları ifade etti:

"Türkiye’de kurulu bulunan un üretim kapasitesi, Türkiye’nin yurt içi talebinin iki katından fazladır. Koronavirüsün yarattığı tedirginlik ile beraber, un başta olmak üzere birçok temel gıdanın perakende satış noktalarındaki raflarının boşaldığını gördük. Bu durum geçicidir. Çünkü yurt içinde ne buğday stokunda ne un stokunda ne de un üretiminde herhangi bir aksama yok. Konu sadece bu ürünlerin tedarik ağı içerisinde raflara ulaşmasıdır. Tabii ki, bu kadar ani bir talebin geleceğini kimse beklemiyordu. Bu ani talebe göre hiçbir perakendeci, olağan şartlarda stok bulunduramaz. Un üreticilerimizin stoklarında ve üretiminde bir sorun olmadığından birkaç gün içerisinde, bilemediniz bir hafta içerisinde raflar dolacaktır."

1 ayda 3 aylık un talebi geldi

Ulusoy, insanların bir yılda tedarik ettiği kolonya gibi hijyen ürünlerini bir günde tedarik ettiklerinin görüldüğüne işaret ederek, "Ancak un sektörü için durum biraz farklı, bizim sektörümüzde perakende taraftaki tüketim miktarı yüzde 5. En yüksek tüketim ise yüzde 82 ile ekmek üretimi için fırınlara verdiğimiz ürünler. Geriye kalan kısmı ise endüstriyel ürünlerde kullanılıyor.

Un sektöründe, perakendede olağanın çok üzerinde bir talep gerçekleşti ama genel un talebine baktığınızda büyük bir etki etmiyor. Çünkü Türkiye yıllık 160 kilogram kişi başına un tüketimiyle, zaten dünyada en çok un tüketen ülkelerin başında geliyor. Ne kadar artırsak da bu tüketimi iki katına yani 320 kilograma çıkaramayız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu nedenle Türkiye’de un talebinin ikiye katlanamayacağını aktaran Ulusoy, normal şartlarda bu talebin 12 aya eşit yayılmışken, şimdi 1 ayda 3 aylık talebin geldiğini bildirdi.

"İhracattaki stoklarımızı, talep halinde iç piyasaya yönlendirme imkanına sahibiz"

Ulusoy, her hafta bir paket alınacağına, bir günde birkaç paket alınarak sadece evdeki stokun artırıldığını, ancak tüketimin aynı oranda artmadığını aktararak, şunları kaydetti:

"Böylelikle, ilerleyen aylardaki talep öne çekilmiş oldu. Kapasiteler kullanılarak un üretimi artırıldı ve bu üretimler sevk edildiği zaman rafların yeniden dolduğunu göreceğiz. Un sanayindeki çalışanlarımız da bu tedarikin aksamaması için aralıksız işyerlerinde üretimi sürdürüyorlar. Gıdaya erişim de en az sağlığımız kadar önemli, hasta olmadan önce, beslenmemizi de düzgün bir şekilde sürdürmek zorundayız. Türkiye’nin üretim kapasitesi Türkiye’nin ihtiyacının iki katından fazla.

Sektörümüzün en büyük problemlerinden biri atıl kapasiteydi. Kapasitemizin sadece yarısını kullanabiliyorduk. Yani Türkiye’deki talep, bizim arzımızın yarısına denk geliyordu. Bugün baktığımız zaman bunun ne kadar önemli bir sigorta olduğunu görüyoruz.

Talep ikiye katlansa bile Türkiye’nin bunu üretecek kapasitesi var. Türkiye bu nedenle 7 yıldır dünyada ihracat şampiyonu. Bu da önemli bir avantaj. İhracattaki stoklarımızı, kapasitelerimizi de talep halinde iç piyasaya yönlendirme imkanına sahibiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kasrik Boğazı kartpostallık görüntüsüyle keşfedilmeyi bekliyor

2020-03-19 15:57 - Gündem

Virüslere karşı "doğru ortam havası" koruma sağlıyor

2020-03-18 18:47 - Ekonomi

Sodexo kullanıcıları, Sodexo Plus üzerinden yemeklerini temassız teslim alıyor

2020-03-19 16:46 - Genel

Mehmetçiğin 18 Mart 1915'te batırdığı ilk gemi Bouvet'nin hikayesi

2020-03-16 18:37 - Gündem

Türk Dünyası Dergisi 'Yunus Emre' temalı yayımlandı

2020-03-19 20:02 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketini açıkladı

2020-03-18 22:22 - Gündem

Moritanya’da ilk koronavirüs vakası görüldü

2020-03-14 11:12 - Dünya

Koronavirüs sebebiyle kültür sanat dünyası dijitalde hayat buldu

2020-03-19 15:02 - Kültür Sanat

Türkiye koronavirüs için etkin önlemler aldı

2020-03-13 23:22 - Gündem

Sberbank Başkanı: Koronavirüs kaynaklı panik dalgası önümüzdeki haftalarda sona erecek

2020-03-19 10:34 - Özel Haber

İlgili Haberler

AB Komisyonu, Lufthansa'ya verilen Kovid-19 devlet yardımına soruşturma başlattı

16:38 - Ekonomi

Volkswagen'in Rusya'daki eski fabrikasında seri üretime geçildi

15:27 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Gümrük Birliği'nin yapısını geliştirebileceğimiz önemli alanlar var

14:23 - Ekonomi

Avro Bölgesi'nde yatırımcı güveninde 8 ay süren toparlanma son buldu

14:13 - Ekonomi

Güney Kore'de Samsung çalışanları 3 günlük greve gitti

13:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB Komisyonu, Lufthansa'ya verilen Kovid-19 devlet yardımına soruşturma başlattı

16:38 - Ekonomi

Milli kaleci Mert Günok'tan EURO 2024 için veda mesajı

16:32 - Spor

Pendik'te D-100 kara yolundaki "tehlikeli yürüyüş" kameralarca kaydedildi

16:17 - Gündem

Fenerbahçe'den ayrılmaya hazırlanan Serdar Aziz'den teşekkür açıklaması

16:12 - Spor

Srebrenitsa'da toprağa verilecek 14 soykırım kurbanı için mezar yerleri kazıldı

16:08 - Dünya