?>

Patara Deniz Feneri'nin ışığı Cumhuriyetin 100. yılında yanacak

Roma İmparatoru Neron'un Patara'ya prestij eseri olarak yaptırdığı ve restorasyon kapsamında yeniden inşası titizlikle sürdürülen 2 bin yıllık antik deniz fenerinde ışık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağı 2023'te yanacak.

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Antalya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi Patara yılı ilan etmesinin ardından 2 bin yılık deniz fenerinin ışığının yüzyıllar sonra yeniden yanması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Doğal afetler sonucu yıkılan 26 metre uzunluğundaki deniz fenerine ait 2 bin 595 orijinal yapı taşı, bölgedeki arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkarıldı. Hazırlanan projenin ardından burada bulunan taşlar, bölgede kurulan "taş hastanesi"nde cerrah titizliğiyle elden geçirildi.

Yıkıntıdan çıkarılan taşların restorasyon uzmanları tarafından tek tek 3 boyutlu modellemeleri yapıldı. Taşlar, deprem simülasyonuna yönelik 3D optik tarama ile statik ve güçlendirme malzemesi konulacak kırık ve çatlak bölgelerin yerlerinin belirlenmesi için ultrason taramasından geçirildi. Fenerin 6 metre yüksekliğindeki podyumunun hazırlanmasının ardından vinçler yardımıyla kaldırılan taşlarla kule yükselmeye başladı.

Yazıt ve yunus kabartması kuleye yerleştirildi

Antik kentteki 6 bölümden oluşan kulenin yeniden inşasında yüzde 50'lik bölüm tamamlandı. Bölümleri birbirinden ayıran, hem görsel açıdan hem de statik bakımından önem taşıyan taş sırası olan kasnaklardan üçüncüsü yerine konuldu. Bu kasnakta yer alan İmparator Neron'un, fenerin yapım tarihi ve hangi vali tarafından inşa ettirildiğini anlatan ifadelerinin yer aldığı yazıt ile Yunus kabartması da yerine yerleştirildi.

İmparator Neron'un "Ben imparator Neron. Bu feneri denizcilerin selameti için yaptım." ifadesinin yer aldığı yazıt ile Yunus kabartmasının konulduğu anları AA ekibi görüntüledi.

"Kule dünyada örnek gösterilecek bir restorasyonla yükseliyor"

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, AA muhabirine, kulenin dünyada örnek gösterilecek bir restorasyonla yükseldiğini söyledi.

Çok önemli, prestijli, tarihin derinliklerinden bugüne ulaşan bir yapıyı olması gerektiği gibi yeniden insanlığa kazandırmayı amaçladıklarını belirten Işık, şunları dile getirdi:

"Ülkemin geleceğinde Patara Deniz Feneri'nin önemli bir yeri olacağına inanıyorum. Kumun altından deniz fenerinin 3 bine yakın taşını tek tek çıkartan insan olarak bu yapı ile müthiş bir gönül bağım var. Fener yükseldikçe bir evladı büyütür gibi hissediyorum. Fenerin ışığı Cumhuriyetimizin 100. yılında yeniden yanacak. Yazıtında olduğu gibi bu feneri, ülkemizin, dünyanın selametli günleri için insanlığa teslim etmiş olacağız."

Türkiye için bir simge yapı olacak"

İmparator Neron gibi Roma İmparatorluğu'nun en tanınmış isimlerinden birinin Patara'da sonsuza kadar anılacak olmasının heyecan verici bulduğunu kaydeden Işık, "Bu fener Türk bilim insanlarının aklıyla, fikriyle, çalışmalarıyla ortaya çıkıyor. Ülkenin ekonomik gücünün böylesine bir anıt eseri ayağa kaldırmaya yettiğine olan gücünün göstergesi. Bu kıvanç ve gurur milletimindir." diye konuştu.

Tüm dünyada deniz fenerlerinin özel bir ilgi alanı olduğunu vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Patara feneriyle ilgili bana her gün farklı ülkelerden mesajlar geliyor. Dünya çok yakından takip ediyor. İspanya'nın La Coruna kentinin ambleminde Patara'daki deniz fenerinden 50 yıl sonra yapılmış deniz feneri bulunuyor. La Coruna'daki o deniz fenerinin 1800'lü yıllarda yapılan restorasyonla dış görüntüsü tamamen değişmiştir. Biz burada kendi taşlarıyla orijinal haliyle ayağa kaldırıyoruz. Türkiye için bir simge yapı olacaktır. Hem Patara'nın hem deniz fenerinin UNESCO'nun kalıcı dünya miras listesinde yer alması için çaba içerisindeyiz ve bunu başaracağımıza inanıyorum."

Roma'nın en tanınan imparatorlarından Neron tarafından MS 54 yılında inşa ettirilen Patara Deniz Feneri'nin 1481'de Rodos depreminde sarsıntının etkisi ve oluşan tsunamiyle yıkıldığı tahmin ediliyor.​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

9 Adımda Japonya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

2022-04-22 12:06 - İnsan&Hayat

Rus uzman Miheyev, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarını değerlendirdi: Türkler ulusal çıkarlarını koruyor!

2022-04-24 06:36 - Özel Haber

Türkü Deyince Aklınıza Gelecek Üç İsim

2022-04-23 18:34 - İnsan&Hayat

Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü Çıkış Tarihi

2022-04-22 15:14 - İnsan&Hayat

Yaşam Partisi’nden Yargıtay aracılığı ile AK Parti’ye DSÖ ve ‘pandemi’ uyarısı!

2022-04-21 10:21 - Özel Haber

İtalyan Yokuşu’ndan Tophane’ye uzanan aşk hikâyesi

2022-04-26 16:56 - Kültür Sanat

Türk ANTTEQ, Moskova'da bir ilke imza atacak: Gökyüzü köprülü bina inşaatı -Fuad Safarov bildiriyor-

2022-04-27 07:16 - Özel Haber

Ilgaz'ın yüksek kesimlerindeki kar, 'dron' ile görüntülendi

2022-04-25 13:54 - Günün Fotoğrafı

THK Üniversitesi, geleceğin pilotlarının adresi oldu

2022-04-26 15:21 - Eğitim

'Yoldaş Çavuşoğlu...' Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları Rus medyasında geniş yer aldı

2022-04-21 07:14 - Özel Haber

İlgili Haberler

Zamana meydan okuyan antika eserler usta ellerde yeniden hayat buluyor

12:22 - Kültür Sanat

12. Ajyal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

01:55 - Kültür Sanat

Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor

15:56 - Kültür Sanat

Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşından özel tasarımlarla kadın çantası üretiyor

13:37 - Kültür Sanat

'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu Sempozyumu' düzenlendi

23:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Bayraktar TB3, TCG Anadolu'ya iki kez daha başarıyla iniş kalkış gerçekleştirdi

08:58 - Gündem

Ankara merkezli terör soruşturmalarında 50 şüpheli hakkında gözaltı kararı

08:53 - Gündem

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik "Gürz-26" operasyonlarında 20 kişi tutuklandı

08:47 - Gündem

İsrail, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda 12 Filistinliyi öldürdü

08:17 - Dünya

Trump, Çin, Kanada ve Meksika'ya yönelik yeni tarife planlarını açıkladı:

08:07 - Dünya