?>

'Partiler aralarında anlaşarak yeni anayasayı yapabilir'

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, yeni anayasanın partilerin bir araya gelmesiyle yapılmasının mümkün olduğuna dikkat çekti. Şentop, "Partilerin bu anayasanın Türkiye için bir zaruret olduğuna inanması lazım. Olmadığı taktirde millet, buna inanıyor ve yeni anayasa

Siyaset - 8 yıl önce

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, AK Parti Siyaset Akademisi'nin yeni dönemdeki ilk dersini vermek üzere Bursa'ya geldi. Merinos Kongre Kültür Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şentop, yeni anayasaya ilişkin olarak, "Son olarak 23 Mayıs'ta üç parti temsilcisi 7 madde üzerinde anlaşmıştı. Bu 7 maddenin dışında anlaşma sağlanabilecek ilave maddeler de var" dedi. İlave maddelerin genel başkanların değerlendirmesine bırakıldığını söyleyen Şentop, "Genel başkanlar onay verdikten sonra Meclis'e bir teklif olarak verilir. Komisyonda görüşülür ve sonra devam eder. Bu, bir başlangıç olur umarım anayasayla ilgili olarak. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyaç duyduğu 15 Temmuz'da yaşadıklarımızla da karşımıza çıkıyor. Yeni anayasayı Türkiye er ya da geç mutlaka yapacak. Bunu sadece Meclis'teki tabloya, sayısal hesaplara bakarak düşünmek yanlış olur. Fransa'da 1958'de bir anayasa yapılıyor. Bu, Fransa'yı yarı başkanlık sistemine geçiren anayasa. 1960'daki değişiklikle beraber tamamlanıyor süreç ama 1956-57'de Fransa'da yaşayanların, 1958'de Fransa'da bir sistem değişikliği olup yeni anayasa hazırlanacağını tahmin edebilmeleri mümkün değil. 1946'da bir anayasa yapmış Fransa, o anayasayla klasik parlamenter sistemi belirlemiş. 1958'de birden Fransa yani anayasa yapma mecburiyetiyle karşı karşıya kalmış. Sebebi, 12 yıl içinde 23 hükümet değişikliği. Bazı hareketlenmelerle Fransa yönetilemez hale gelmiş. Bir yıl önce Fransa'da böyle bir yeni anayasa yapılacağını tahmin edebilmek mümkün değil. Bugünün tablosu, aslında partilerin aralarında anlaşarak yeni anayasa yapmalarını mümkün kılıyor. Partilerin bu anayasanın Türkiye için bir zaruret olduğuna inanması lazım. Olmadığı taktirde millet, buna inanıyor ve yeni anayasayı yapacak bir parlamento tablosunu en kısa zamanda oluşturur. Anayasayla ilgili her zaman ümitliyim" şeklinde konuştu.

KHK Komisyonu ve komisyona gelen itirazlar için yapılacaklara ilişkin soruları da yanıtlayan Şentop, "Zaten bir KHK Meclis'te görüşülüyor, başlandı görüşmelere. KHK Komisyonu, Meclis'in ihtisas komisyonlarından değil. O anlamda bunu, bir Meclis komisyonu, daimi veya geçici bir komisyon olarak değerlendirmek yanlış olur. Bu, bir nevi siyasi partilerin konuyla ilgili görüş oluşturacağı, görüşlerde ortaklaşma imkanı sağlayacağı bir heyet olabilir. Resmi anlamda buna komisyon demek çok doğru olmaz, Meclis'teki iç tüzüğe göre. KHK'ler üzerinde değişiklik yapma yetkisi de bu komisyonda olmaz. Bu komisyon, neler yapılması gerektiğini bir tavsiye mahiyetinde Meclis'e sunar. Zaten Genel Kurul'da görüşülecek. Partiler bu konuda mutabık kaldıktan sonra Genel Kurul'da bu tür değişiklikler yapılabilir" dedi.

Enver Fatih Tıkır  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Terör örgütünün televizyon kanalının uydu yayını kesildi

2016-10-03 17:08 - Dünya

İstanbul'da korsan kitap operasonu

2016-10-03 17:37 - Gündem

Kolombiya'da hükümet hızlı hareket etmek istiyor

2016-10-05 17:17 - Dünya

'YPG varsa bizim yer almamız söz konusu değil dedik'

2016-10-04 23:17 - Gündem

Irak yönetiminin ’yabancı asker’ ikiyüzlülüğü

2016-10-05 17:42 - Dünya

FETÖ'nün sözde 'Ankara Koordinatörü' tutuklandı

2016-10-04 14:32 - Gündem

'Türkiye Musul'da denklem dışı bırakılmak isteniyor'

2016-10-07 14:32 - Dünya

Kur'an üzerinde tepinmekten, Müslümanları öldürerek puan toplamaya kadar... Dijital oyunlarda 'İslamofobi' tehlikesi

2016-10-07 19:10 - Medya

Bakan Çelik: 'Enflasyonla mücadele, Merkez Bankası’nın asli görevidir'

2016-10-02 00:47 - Ekonomi

İngiliz futbolcu 44 bahis olayın karışmakla suçlanıyor

2016-10-06 13:08 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Kurum, CHP Genel Başkanı Özel'in kendisine yönelik iddialarını yalanladı

19:33 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den, TÜSİAD'a tepki

18:12 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tokyo Camii ve Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret etti

14:12 - Siyaset

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, çalışmalarını mayısta tamamlamayı planlıyor

11:33 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Almanya'da Ukraynalı yetkililerle görüştü

10:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor