?>

IPARD Programı'ndan faydalanan genç girişimciler artıyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Abdullah Antalyalı, IPARD Programı'ndan 13 bin 500 gencin faydalandığını belirterek, özellikle son dönemde genç girişimcilerde büyük bir artış olduğunu söyledi

Ekonomi - 3 ay önce

Antalya

Kentteki bir programa katılan Antalyalı, Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye tarafından finanse edilen IPARD (Avrupa Birliğince aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın kırsal kalkınma bileşeni) Programı ve TKDK tarafından projelerin desteklendiğini anlattı.

2011'den bu yana ülke genelinde 25 bin projenin uygulandığını ve programların kapsamının IPARD III ile 81 ilde yaygınlaştırıldığını belirten Antalyalı, bugüne kadar 42 ilde 3,5 milyar avroluk yatırım gerçekleştirildiğini ve bunun 1,8 milyar avroluk kısmının vatandaşlara hibe olarak kullandırıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin IPARD programında aktarılan kaynakların yüzde 99,4'ünün kullanılmasıyla aday ülkeler arasında fonları en yüksek oranda kullanan ülke olduğuna değinen Antalyalı, IPARD III ile bu başarıyı daha da ileri taşımayı hedeflediklerini aktardı.

"AB ülkelerinden Türkiye'ye ciddi yatırımlar gelmeye başladı"

Programın, ülkenin stratejik ihtiyaçlarına göre güncellendiğini vurgulayan Antalyalı, şöyle konuştu:

"Biz bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. İnsanların yaşam kalitesini artırmak, insanları doğdukları yerde doyar hale getirmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Metropollerde bir kişiye istihdam oluşturmak için harcadığımız kamu kaynağı ile kırsalda istihdam için harcadığımız kamu kaynağı arasında ciddi fark var. Kırsalda çok daha az kamu kaynağı ile iş ve aş imkanı oluşturabiliyoruz.

Pandemi dönemi sonrasında kırsala ciddi bir yönelim oldu. İnsanlarımız büyükşehirlerimizden kırsala tekrar yerleşmeye başladılar. Bunu mutlulukla gözlemliyoruz. Aynı zamanda bizim yaptığımız yatırımlarla sadece büyükşehirlerden değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden de Türkiye'ye çok ciddi yatırımlar gelmeye başladı. Gurbetçi vatandaşlarımız da bizim projelerimize teveccüh gösteriyorlar ve orada kazandıkları paraları da gelip ülkemizde yatırıma dönüştürüyorlar."

Kırsal kalkınmanın çok boyutlu bir iş olduğunu belirten Antalyalı, sadece hayvancılık ve tarımla değil, kırsal turizm gibi tüm unsurlarla vatandaşların yanında olduklarının altını çizdi.

IPARD III ile 786 milyon avroluk bir kaynağın vatandaşların hizmetine sunulduğunu vurgulayan Antalyalı, 2025'in ilk çeyreğinde çağrılar ve değerlendirmeler tamamlandığında 251 milyon avroluk kaynağı yatırıma dönüştüreceklerini, ülke genelinde yaklaşık 450 milyon avroluk bir yatırım gerçekleşeceğini bildirdi.

"Gençlerde yoğun bir ilgi alaka görüyoruz"

IPARD Programı'na gençlerin ve kadın girişimcilerin de ciddi ilgi gösterdiğine dikkati çeken Antalyalı, "Hibe desteklerimizin yaklaşık yüzde 67'sinden genç kardeşlerimiz faydalandı. Programla 13 bin 500 genç kardeşimiz proje gerçekleştirdi. Aynı zamanda hanımefendilere de pozitif ayrımcılık yaptık. Onlar da 6 bin 500 civarı projenin sahibiler. 33 bin hanımefendi bu işletmelerde iş sahibi oldu. Yaptığımız projelerle yaklaşık 103 bin kişilik bir istihdam oluşturduk. Gençler ve hanımefendiler kırsal kalkınmanın çimentosu. Onların olmadığı bir tarımın, kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğinden bahsedemeyiz. Bunun öneminin farkında olduğumuz için daha yüksek hibe oranı, sıralama kriterlerinde öncelikler veriyoruz. Son dönemde özellikle gençlerde yoğun bir ilgi alaka görüyoruz. Genç girişimcilerde büyük artış var. Bu işlerde yatırım yaptıklarında kendi işlerinin sahibi oluyorlar, genç kardeşlerimizin yanında çalışan onlarca insan oluyor." şeklinde konuştu.

Antalyalı, uluslararası standartlara yükseltilen üretim gücü ve katma değerle yatırımcıların ihracat imkanına da kavuştuğunu kaydetti.

IPARD III ile kırsal alanda kamu altyapı yatırımları desteklenecek

Öte yandan Antalyalı, IPARD III ile kırsal kamu altyapı yatırımlarına da odaklanıldığını anlattı.

2025'in ikinci çeyreğinden itibaren akreditasyonu alındıktan sonra kırsal altyapı tedbirinin uygulanmaya başlanacağını duyuran Antalyalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada il özel idareleri, belde belediyeleri, ilçe belediyeleri, mahalli idarelere özellikle destekler veriyor olacağız. Şu an için 1,5 milyon avroluk yüzde 100 hibe olacak. Yol, su, köprü, altyapı yatırımları, yenilenebilir enerji yatırımları gibi yatırımları destekleyeceğiz. Burada kırsal alanda refahı, yaşam standartlarını artırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu miktarı daha yükseğe çıkarabilmek adına AB ile müzakere ediyoruz. Niyetimiz bu miktarı en az 3 milyon avro üzerine çıkarabilmek."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Şili açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-11-08 16:08 - Dünya

Eczacıbaşı Dynavit, Şampiyonlar Ligi'nde ikinci kupanın peşinde

2024-11-05 11:33 - Spor

9. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

2024-11-07 20:47 - Siyaset

Fenerbahçe, Trabzonspor maçının kamp kadrosunu açıkladı

2024-11-02 18:03 - Spor

ABD Başkanlık seçimi sonuçlarının sosyal rahatsızlığa yol açma riski endişe oluşturuyor

2024-11-05 11:37 - Dünya

10. Dünya Helal Zirvesi, global çapta iş birliği fırsatları sunacak

2024-11-07 09:43 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Türkiye'de AR-GE harcamaları 10 yılda 1 trilyon liraya yaklaştı

2024-11-06 15:23 - Ekonomi

RAMS Başakşehir, UEFA Konferans Ligi'nde Kopenhag ile berabere kaldı

2024-11-08 01:17 - Spor

62 yaşındaki okçu hedefi 12'den vuruyor

2024-11-05 13:13 - Çevre-Hayat

İsrail işgal altındaki Batı Şeria'da ekim ayında 1490 saldırı gerçekleştirdi

2024-11-03 17:08 - Dünya

İlgili Haberler

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'de düzenlenen ilk fuar büyük ilgi gördü

22:22 - Ekonomi

Fed, enflasyonu hedefe geri döndürme konusunda kararlı olduğunu belirtti

21:43 - Ekonomi

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sağlık Bakanlığından "ölmüş bir vatandaşın taburcu edildiği" iddiasına ilişkin açıklama

02:03 - Gündem

İstanbul merkezli DEAŞ operasyonunda gözaltına alınan 33 şüpheli tutuklandı

01:58 - Gündem

Narin Güran cinayeti davasında sanık Salim Güran'ın avukatından istinaf başvurusu

01:52 - Gündem

ABD, düzensiz göçmenleri engellemek için Meksika sınırına yaklaşık 1500 asker daha gönderecek

01:47 - Dünya

ABD'den İsrail'e 7,4 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

01:42 - Dünya