?>

Para ve dokümanlar 5 dakikada sterilize edilecek

Hacettepe Teknokent'te faaliyet gösteren MSFERRO, Kovid-19 nedeniyle ortaya çıkan ihtiyaçtan hareketle para ve doküman gibi yoğun dolaşımda olan materyallerin ozon teknolojisiyle sterilize edilmesini sağlayan cihaz geliştirdi.

Teknoloji - 4 yıl önce

Ankara

KORONAVİRÜS HABERLERİ

A'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarKORONAVİRÜSE NASIL YAKALANIYORUZ: Bulaşma riskini artıran ortamlarRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosu

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında kağıt yüzeylerin virüsün yayılmasına yol açtığına yönelik değerlendirmeler, para ve doküman gibi materyallerin sterilizasyonunu gündeme getirdi.

Bu konudaki endişeler paraya dokunmaktan kaçınma, kendi imkanlarıyla parayı sterilize etme gibi sonuçlara yol açarken bir Türk teknoloji şirketi buna çözüm buldu.

MSFERRO Kurucu Ortağı Onur Haliloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savunma sanayisinde faaliyet gösteren MS Spektral'in teknik altyapısını da kullanan bir teknoloji ve Ar-Ge firması olarak çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Son dönemde para ve doküman sterilizasyon cihazları geliştirdiklerini ifade eden Haliloğlu, cihazların akreditasyonunu da tamamladıklarını belirtti. Haliloğlu, "Cihazlarımızın hem Kovid-19 akreditasyonu var yüzde 99,999 oranında hem de bakteri sterilizasyonu akreditasyonu var." dedi.

Patent başvurusu yapıldı

Para ve doküman sterilizasyonu için 2 farklı cihaz geliştirdiklerini anlatan Haliloğlu, cihazların çalışma şeklinde ilişkin şu bilgileri verdi:

"Cihazlarda ozon teknolojisi kullanılıyor. Dışarıdan temiz havayı alıyor cihazlar, bunu ozona çeviriyor. Ozon kararsız bir molekül. Para ve dokümanların içerisinde ozonla sirkülasyon sağlanıyor. Bu şekilde sterilizasyon gerçekleştiriliyor. Ayrıca sarf malzemesine ihtiyaç duymuyor. Temiz havayı dışarıdan çekiyoruz, bunu ozon jeneratörümüzde ozona çeviriyoruz ve daha sonra numunelerin içinde sirküle ediyoruz. Kapak açılmadan önce dışarıya ozon vermemesi, insan sağlığına zararlı olmaması için ozonu vakumluyoruz, pasivize ediyoruz, dışarıya temiz hava veriyoruz. Temel çalışma prensibimiz bu. Özellikle hava sirkülasyonunu optimize etmek için ozonu doğru teknolojiyle uygulamak için epey uğraştığımızı söyleyebilirim. Hatta bununla ilgili bir patent başvurumuz da var."

Beş ayda geliştirildi

Haliloğlu, aldıkları akreditasyon raporları doğrultusunda 5 dakika içerisinde para ve dokümanların sterilizasyonunu yüzde 99'un üzerinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ozonun dışarıya sızmadığını tespit etmek ve ozon konsantrasyonunu içeride ölçmek için ozon sensörleri kullandıklarını anlatan Haliloğlu, "Hem havayı doğru şekilde temizleyebildik mi, dışarıya temiz hava veriyor muyuz diye kontrol etmek için hem de para ve doküman numunelerini düzgün şekilde sterilize etmek için konsantrasyonu sürekli ozon sensörleriyle ölçüyoruz." diye konuştu.

Haliloğlu, sahip oldukları mühendislik birikimi ve MS Spektral'in teknolojik altyapısıyla cihazların 5 ay gibi bir sürede geliştirildiğini bildirdi.

Yurt içinde ve dışında görüşmeler yapılıyor

Onur Haliloğlu, para sterilizasyon cihazıyla ilgili para akışı olan kurumlardaki vezneler ve bankaların potansiyel müşterileri olduğunu söyledi. Haliloğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye Ekonomi Bankası, VakıfBank ve Ziraat Bankası ile görüşmeler devam ediyor. Çok yakın zamanda sahada yer alacağını düşünüyorum ürünlerimizin. Doküman sterilizasyon cihazı da açıkçası evrakın dolaştığı özellikle kurumların evrak birimlerinde ve evrak girişlerinde kullanılabilecek bir cihaz. Noterler Birliği ile bu konuda bir görüşmemiz oldu.

Yurt dışı ile de temasımız var. Patent öncesinde yaptığımız araştırmalarda, çalışmalarda da para ve dokümanda akreditasyon testleri yapılmış, akreditasyon sertifikalarına sahip bir cihaz göremedik. Dolayısıyla yurt dışı pazarda da kendine yer bulacağını ve popüler olacağını düşünüyoruz. Avrupa ve ABD ile temaslar sağlandı, görüşmeler yapılıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne “Anayasacılığın Savunucusu Ödülü“

2021-01-15 18:56 - Genel

Türkiye'nin özgün ve yerli tabancası SAR 9X, ABD'de “2020 Yılının En İyi Tabancası“ seçildi

2021-01-18 14:32 - Ekonomi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi'nin ev sahipleri karın keyfini çıkarıyor

2021-01-19 18:01 - Çevre-Hayat

Ermeni veliler ayaklandı: Çocuklarımızı Karabağ'a askerliğe göndermeyin, orası Azerbaycan toprağı!

2021-01-15 09:14 - Özel Haber

Abdülhamit’in Torunu neden Şam’da kalmayı tercih etti?

2021-01-19 17:22 - Özel Haber

2021 Yılı Yatırım Programı yayımlandı

2021-01-16 02:02 - Ekonomi

Biden ABD Uluslararası Kalkınma Ajansının başına Samantha Power'ı getirecek

2021-01-13 20:26 - Dünya

Dakar Rallisi 31 sporcunun hayatına mal oldu

2021-01-16 01:42 - Spor

Hepsiburada’da İnsan Kaynakları Grup Başkanlığı'na Esra Beyzadeoğlu getirildi

2021-01-14 18:46 - Genel

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Yolumuza devam edeceğiz, işi ve davası olan biziz

2021-01-14 00:16 - Siyaset

İlgili Haberler

Öğretmenler "yapay zeka" eğitmeni olacak

11:58 - Teknoloji

Turkcell'den "Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zeka Projesi"

11:38 - Teknoloji

Nvidia ile Google'dan kuantum bilişim alanında işbirliği

23:53 - Teknoloji

Üniversitelilerden uçaklar için yapay zeka destekli güvenlik sistemi

13:02 - Teknoloji

Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti

12:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Rize'de şiddetli yağış nedeniyle 21 köy yolunda heyelan oldu

13:18 - Gündem

MOSSAD'a casusluk yaptığı iddia edilen 20 sanık hakim karşısında

13:13 - Gündem

Musk ile ABD Başkanlığına seçilen Trump'ın hukuk danışmanı arasında gerilim yaşandığı iddiası

13:07 - Dünya

"Yenidoğan çetesi" davasının duruşması ikinci gününde sürüyor

13:03 - Gündem

İBB arızalı yürüyen merdiven ve asansörler için inceleme başlattı

12:58 - Gündem