?>

Pakistan'da Ulusal Meclisin yarın feshedilmesi bekleniyor

Pakistan'da bu yıl yapılması planlanan genel seçimlere zemin hazırlamak için Ulusal Meclisin yarın feshedileceği belirtiliyor.

Dünya - 1 yıl önce

İslamabad

Pakistan basınındaki haberlere göre, Başbakan Şahbaz Şerif’in Ulusal Meclisin feshedilmesine yönelik tavsiye kararını bugün Cumhurbaşkanı Arif Alvi'ye göndermesi bekleniyor.

Alvi'nin Şerif'in tavsiye kararını imzalaması halinde, bu yıl yapılması planlanan genel seçimlere zemin hazırlamak için görev süresi 12 Ağustos'ta dolacak olan Ulusal Meclis yarın feshedilecek.

Pakistan Anayasası'na göre Ulusal Meclis görev süresi dolduğunda feshedilirse, takip eden 60 gün içerisinde genel seçimlerin yapılması gerekiyor.

Ancak Ulusal Meclis görev süresi dolmadan feshedilirse, genel seçimlerin yapılması için gereken süre 90 güne çıkıyor.

Meclisin yarın feshedilmesi halinde genel seçimlerin, geçici hükümet yönetiminde Kasım 2023 gibi yapılması bekleniyor.

Bununla birlikte İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, yeni nüfus sayımına göre seçim bölgelerinin yeniden düzenlenmesi halinde Seçim Komisyonu'nun, genel seçimleri Şubat veya Mart 2024'e erteleyebileceğini söyledi.

Geçici hükümet başbakanı henüz netleşmedi

Öte yandan, koalisyon hükümeti, geçici hükümet başbakanının kim olacağına dair henüz bir karara varamadı.

Bununla birlikte son günlerde eski Maliye Bakanı Abdul Hafız Şeyh'in adı geçici hükümet başbakanlığı için öne çıktı.

Şeyh, eski Başbakan İmran Han'ın hükümeti döneminde Başbakan Danışmanlığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu. Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ve Pakistan Halk Partisinden (PPP) çeşitli dönemlerde Senatör olan Şeyh, Pakistan'ın eski darbeci Lideri Orgeneral Pervez Müşerref’in yönetiminde de Özelleştirme Bakanlığı yapmıştı.

Basında Şeyh'in Pakistan ordusuyla ilişkilerinin de güçlü olduğu belirtiliyor.

Pakistan'ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı anlaşmanın herhangi bir sorun yaşanmadan devam etmesi için de Şeyh, geçici hükümet başbakanlığı için güçlü adaylar arasında yer alıyor.

Son genel seçimler 25 Temmuz 2018'de yapılmıştı

Pakistan'da son genel seçimler 25 Temmuz 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti göreve gelmişti.

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında, 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak Başbakan seçilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endüstride Hal Değişiminin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

2023-08-07 14:13 - Yerel haber-Şirket Haber

ABD, BMGK dönem başkanlığında, çatışma kaynaklı kıtlık ve gıda güvensizliğine öncelik verecek

2023-08-02 10:17 - Dünya

Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alanı'nda deniz ve kıyı temizliği yapıldı

2023-08-02 15:47 - Çevre-Hayat

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu başlıyor

2023-08-07 11:23 - Spor

"Galatasaray'a karşı kazanmak için mükemmel olmamız bile yetmeyebilir"

2023-08-07 20:27 - Spor

ABD, şirketlerden Myanmar bankalarıyla işlemlerin durdurulmasını istedi

2023-08-05 18:03 - Dünya

Iraklıların kavurucu sıcaklara karşı serinleme yöntemi "su püskürtmeli" vantilatörler

2023-08-03 11:23 - Dünya

AB'den Belarus'a ilave yaptırımlar

2023-08-03 16:42 - Dünya

Kaldırımda yürürken binadan düşen beton parçalarıyla yaralanan baba ile kızın yakınları konuştu

2023-08-04 15:17 - Gündem

Milli tekvandocu Fatma'nın hedefi 13 yaşında dünya şampiyonluğu

2023-08-06 13:03 - Spor

İlgili Haberler

Almanya Genelkurmay Başkanı Breuer, Rusya'yı "açık tehdit" olarak gördüklerini söyled

14:47 - Dünya

İtalya, ABD ile Avrupa arasında gümrük vergileri konusunda köprü görevi üstlenmeye kararlı

14:42 - Dünya

Eski Almanya Başbakanı Schröder "tükenmişlik sendromu" nedeniyle klinikte tedavi görüyor

14:38 - Dünya

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle yaklaşık 9 bin kişi Santorini Adası'nı terk etti

14:33 - Dünya

Kremlin: Avrupa, artan askeri harcamalarla ekonomisini krize sürüklüyor

14:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya Genelkurmay Başkanı Breuer, Rusya'yı "açık tehdit" olarak gördüklerini söyled

14:47 - Dünya

İtalya, ABD ile Avrupa arasında gümrük vergileri konusunda köprü görevi üstlenmeye kararlı

14:42 - Dünya

Eski Almanya Başbakanı Schröder "tükenmişlik sendromu" nedeniyle klinikte tedavi görüyor

14:38 - Dünya

Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle yaklaşık 9 bin kişi Santorini Adası'nı terk etti

14:33 - Dünya

Kremlin: Avrupa, artan askeri harcamalarla ekonomisini krize sürüklüyor

14:28 - Dünya