?>

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Cüneyd'den Cammu Keşmir için adil ve barışçıl çözüm çağrısı

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Yusuf Cüneyd, Keşmir Kara Günü'nün, Keşmir halkının uzun süren mücadelesine dikkat çekmenin yanı sıra dünya toplumuna adalet ve insan hakları sorumluluğu taşıma çağrısı olduğunu belirtti.

Gündem - 6 ay önce

Ankara

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Cüneyd, "Keşmir Kara Günü" nedeniyle Anadolu Ajansına değerlendirmelerde bulundu.

Cüneyd, "Keşmir Kara Günü, 1947’de Hindistan askerlerinin Srinagar’a inerek Cammu Keşmir’de yasa dışı işgale başlamasını simgeleyen karanlık bir tarih olarak anılıyor. Bu gün, Keşmir halkının temel haklarının çiğnendiği ve kendi kaderini tayin etme mücadelesinin başladığı bir dönüm noktası olarak hafızalara kazınmıştır." ifadelerini kullandı.

Bu tarihin sadece geçmişi hatırlatmakla kalmadığını, aynı zamanda devam eden adaletsizliğe ve "Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarında garanti altına alınan kendi kaderini tayin hakkının yerine getirilmemiş olmasına" dikkati çektiğini vurgulayan Cüneyd, şu değerlendirmede bulundu:

"Keşmir Kara Günü'nün önemi sembolizmin ötesinde, modern tarihin en uzun süredir devam eden çatışmalarından birisinin çözümünde küresel toplumun ahlaki ve hukuki sorumluluğunu kabul etmesi için bir eylem çağrısıdır. Pakistan için bu gün, Keşmir halkına ve onların haklı davasına olan sarsılmaz desteğimizin bir kez daha teyit edilmesi ve Cammu Keşmir'deki statükonun ne kabul edilebilir ne de sürdürülebilir olduğunun dünyaya hatırlatılması için bir vesiledir."

Cammu Keşmir'deki seçimler "gerçek irade beyanı yerine geçemez"

Bu ay Hindistan'ın idaresindeki Cammu Keşmir'de düzenlenen seçimleri değerlendiren Cüneyd, söz konusu seçimlerin bölgedeki "gerçek bir irade beyanı" yerine geçemeyeceğini ifade etti.

Büyükelçi Cüneyd, Hindistan'ın, Keşmir'de "sahte bir normalleşme algısı yaratmaya çalıştığını" vurguladı.

Cüneyd, "Bu gülünç seçimlerin, bölge tecrit altındayken, acımasız yasalar yürürlükteyken ve Keşmirli liderler ya hapisteyken ya da ev hapsindeyken yapılmış olması, seçimlerin gayrimeşruluğunu daha da vurguluyor. Tüm süreç inandırıcılıktan yoksundur. Cammu Keşmir halkının sahte bir seçim çalışması değil, kendi kaderini tayin etme hakkını talep ettiğini unutmamak önemlidir." ifadelerine yer verdi.

Adil ve barışçıl çözüm çağrısı

Cüneyd, Keşmir'in geleceğinin, Keşmir halkının talepleri doğrultusunda ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun şekilde barışçıl çözümle şekilleneceğini belirterek, "Pakistan, bu ihtilafın yalnızca Keşmir halkının isteklerine saygı gösteren adil ve barışçıl bir çözümle sonlanacağına inanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Büyükelçi Cüneyd, "Güney Asya'da barış ve buna bağlı olarak küresel barış, Keşmir ihtilafının çözümüne ayrılmaz bir şekilde bağlıdır. Pakistan, Keşmir halkı kendi kaderini tayin etme özgürlüğüne kavuşana kadar onları ahlaki, diplomatik ve siyasi olarak desteklemeye kararlıdır. Keşmir'in geleceğinin devam eden işgal ve boyundurukta değil, özgürlük, adalet ve barışta yattığına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

İsrail'in saldırıları "küresel barışı tehdit ediyor"

Orta Doğu'daki duruma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Cüneyd, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının "bölgenin istikrarını ve küresel barışı ciddi şekilde tehdit ettiğini" ifade etti.

Sivil kayıpların giderek arttığı Gazze'de yaşanan insani krizin yürek burktuğunu ve acil uluslararası müdahale gerektirdiğini vurgulayan Cüneyd, "Orta Doğu'daki yerel çatışmaların ne kadar kolay bir şekilde geniş çaplı çatışmalara dönüşebildiğini, birden fazla aktörü içine çekebildiğini ve yıkıcı sonuçlara yol açabildiğini gördük." değerlendirmesini yaptı.

Pakistan'ın, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın iki devletli çözüm temelinde barışçıl yollarla çözüme kavuşmasını savunduğunu hatırlatan Cüneyd, "İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah ve İran da dahil olmak üzere komşularının dahil olacağı topyekun bir savaş ihtimali, bölgesel istikrar açısından yıkıcı sonuçlar doğuracaktır. Pakistan tüm taraflara itidal çağrısında bulunmakta ve uluslararası toplumu durumu yatıştırmak için acil adımlar atmaya davet etmektedir." ifadelerine yer verdi.

Büyükelçi Cüneyd, sivillerin yaşamlarının ve altyapının korunması konusunda, uluslararası hukuka saygı gösterilmesinin önemine dikkati çekerek, "Hakim olan cezasızlık kültürü ve uluslararası hukukun göz ardı edilmesi acilen ele alınmalıdır. Pakistan, BM Güvenlik Konseyine bölgede barış ve güvenliği sağlama, Lübnan'ın egemenliğini koruma ve Gazze'de devam eden insani krize son verme çağrısını yineliyor. " ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İklim krizi ve petrol çalışmaları Afrika penguenlerinin neslini tehdit ediyor

2024-10-26 11:17 - Gündem

Rusya: Yabancı askerlerin Ukrayna’ya gönderilmesi, nükleer güçlerin çatışmasına yol açacak

2024-10-23 21:17 - Dünya

Devlet korumasındaki kızlar Türkiye Ragbi Şampiyonluğu için mücadele edecek

2024-10-21 13:57 - Spor

15 Temmuz gazisinden rehavete kapılmadan terörle mücadeleye devam mesajı

2024-10-22 13:02 - Gündem

Çin, kredi faiz oranlarında indirime gitti

2024-10-21 08:32 - Ekonomi

Trabzonspor, bu sezon hayal kırıklığı yaşatıyor

2024-10-27 11:27 - Spor

Rusya Devlet Başkanı Putin, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

2024-10-24 22:18 - Dünya

Hakkari'de sağlık ekipleri, erken teşhisle hayat kurtarmak için köy köy dolaşıyor

2024-10-22 16:27 - Sağlık

Başarılı spor bahisleri için 5 strateji

2024-10-24 10:56 - İnsan&Hayat

Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu yarın açılıyor

2024-10-23 16:07 - Çevre & Seyahat

İlgili Haberler

Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu hayatını kaybetti

23:33 - Gündem

Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddet Özel Temsilcisi M'jid ile görüştü

19:12 - Gündem

İstanbul'da özel halk otobüsü sahiplerinden İBB önünde eylem

18:18 - Gündem

Malatya'nın Darende ilçesindeki deprem konutlarına ilk afetzede aile yerleşti

18:08 - Gündem

Heyelan nedeniyle kapanan Kastamonu-Çatalzeytin kara yolunda çalışmalar sürüyor

17:37 - Gündem

Günün Manşetleri

Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun babası Osman Çavuşoğlu hayatını kaybetti

23:33 - Gündem

PFDK'den Beşiktaş Kulübüne ve başkan Serdal Adalı'ya ceza

23:28 - Spor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Rubio "Ukrayna meselesini" görüştü

23:03 - Dünya

Trump, Ukrayna ile nadir elementler anlaşmasını gelecek hafta imzalayacaklarını açıkladı

22:32 - Dünya

Zelenskiy: Ateşkes sağlanana kadar toprak meselesini tartışmayacağız

22:28 - Dünya