Pakistan: Hindistan, Afganistan'da barış için yapıcı bir partner olmadı

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çavdri, Hindistan’ın Afganistan barış sürecine katılmasına ilişkin, "Maalesef Hindistan, Afganistan’da barış için yapıcı bir partner olmadı." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zahid Hafız Çavdri, Hindistan’ın Afganistan barış sürecine katılmasına ilişkin, "Pakistan, Afganistan'da çatışmayı çözmek için bölgesel yaklaşımları destekliyor. Bununla birlikte huzur bozucuların rollerinin farkında olmamız gerekiyor. Maalesef Hindistan, Afganistan’da barış için yapıcı bir partner olmadı." dedi.

Çavdri, başkent İslamabad’da haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında Afganistan'daki barış sürecinin desteklenmesiyle ilgili önerdiği toplantıya dair açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Afganistan’da barışa yönelik çabalarından memnuniyet duyduklarını belirten Çavdri, "Hindistan’ın Afganistan barış sürecine dahil edilmesine gelince, Pakistan Afganistan’da çatışmayı çözmek için bölgesel yaklaşımları destekliyor.

Bununla birlikte huzur bozucuların rollerinin farkında olmamız gerekiyor. Maalesef Hindistan, Afganistan’da barış için yapıcı bir partner olmadı." ifadelerini kullandı.

Çavdri, İslamabad yönetiminin söz konusu toplantıyla ilgili şu ana kadar resmi bir davet almadığını belirterek, "Afganistan’ın içinde ve dışında bölgeye barışın gelmesini görmek istemeyen huzur bozucuların zararlı rollerine karşı korunmak önemli." diye konuştu.

Ülkesinin Afganistan’daki barış sürecine desteğini yineleyen Çavdri, Afganistan’da tarafların müzakerelere devam etmesinin ve Afganların liderliğinde barış sürecinin takip edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Blinken, Gani'ye mektup göndermişti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Mart'ta, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'a barış görüşmeleri için önerilerini sunduğu bir mektup göndermişti.

Mektupta, ABD'nin 1 Mayıs'a kadar Afganistan'dan tamamen çekilmeyi planladığı anımsatılarak, çekilmenin ardından Afgan ordusuna mali desteğin devam edeceği ancak ülkenin güvenliğinden endişe edildiği ve Taliban'ın bunu fırsat bilerek toprak kazanma arzusuna kapılabileceği kaydedilmişti.

Birleşmiş Milletlerden (BM), Rusya, Çin, Pakistan, İran, Hindistan ve ABD'nin dışişleri bakanlarını ve temsilcilerini, Afganistan'da barışı desteklemeye yönelik görüşmeleri gerçekleştirmeleri için bir araya getirmesinin isteneceği bildirilen mektupta, bu ülkelerin, istikrarlı bir Afganistan konusunda kalıcı ortak çıkarları paylaştığına ve başarılı olmak için birlikte çalışmaları gerektiğine vurgu yapılmıştı.

Blinken, mektubunda, "Türkiye'den gelecek haftalarda, barış anlaşmasının sonuçlandırılması için ev sahipliği yapmasını isteyeceğiz." ifadesini kullanmıştı.

Barış görüşmelerinin seyri

ABD, ilk kez eski Başkan Barack Obama yönetiminde Afganistan'da barış amacıyla Taliban ve Afgan hükümetleri arasında görüşmeler yürütülmesi için girişimlerde bulundu. ABD'nin 2011, 2012 ve 2013'teki girişimleri sonuçsuz kaldı.

Donald Trump'ın, 2017'de ABD başkanı seçilmesinin ardından müzakerelerin başlaması yeniden gündeme geldi. ABD ile Taliban temsilcileri, 25 Şubat 2019'da barış görüşmeleri için Katar'ın başkenti Doha'da ilk kez bir araya geldi.

ABD Başkanı Trump'ın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Eylül 2019'da taraflar arasında anlaşmaya varıldığını, anlaşmanın Trump'ın onayını beklediğini açıkladı ancak aynı günlerde Kabil'de yaşanan terör saldırısında bir ABD askerinin ölmesi üzerine Trump, anlaşmayı erteledi.

ABD ile Taliban arasında Aralık 2019'da yeniden başlayan görüşmeler, "şiddetin azaltılması" adı verilen fiili ateşkes kararıyla sonuçlandı. 22 Şubat 2020'de başlayan 7 günlük sürenin sonunda 29 Şubat'ta barış anlaşması imzalandı.

Afganistan'da yıllardır süren savaşı sonlandırmak amacıyla Taliban ile Afganistan heyeti arasında 12 Eylül'de Katar'ın başkenti Doha'da başlayan barış görüşmeleri de görüş ayrılıkları nedeniyle askıya alınmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

“Kulak mantarına karşı gözünüzü dört açın“ uyarısı

2021-03-11 12:49 - Genel

Balıkesir'de Türk kara sularına itilen 35 sığınmacı kurtarıldı

2021-03-11 15:46 - Gündem

Medicana Ataşehir Hastanesi hizmete açıldı

2021-03-09 12:30 - Yerel haber-Şirket Haber

Kovid-19 ile mücadelede 'Haftalık Tematik Denetim' sürecine geçiliyor

2021-03-05 23:21 - Gündem

Ermeni esnaf, Erivan'da Türk ürünlerinin boykot edilmesine tepki gösterdi

2021-03-10 09:24 - Özel Haber

Türk araştırmacılar kanseri bor oksit bileşenleriyle tedavi etmek için çalışıyor

2021-03-11 14:51 - Sağlık

Mi'raciye geleneği Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde yaşatıldı

2021-03-11 02:11 - Gündem

Bakan Pekcan: Gelecekte çok daha fazla kadın örnek başarılara imza atacaklardır

2021-03-08 17:57 - Ekonomi

Borrell: Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak yakalanması gereken gerçek bir fırsat var

2021-03-05 21:11 - Dünya

Samsun'da eski eşini darp eden şüpheli gözaltına alındı

2021-03-07 05:36 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'de esir takası anlaşması ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler yapıldı

00:29 - Dünya

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Fransa erken genel seçimlerinde sandıktan sol ittifakı birinci çıktı

22:33 - Dünya

Nepal'de muson yağmurlarının yol açtığı afet ve kazalarda 62 kişi öldü

21:23 - Dünya

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'de esir takası anlaşması ve erken seçime gidilmesi talebiyle gösteriler yapıldı

00:29 - Dünya

Kars'ta su baskınları, Ağrı'da sel

23:53 - Asayiş

AFAD'dan Karadeniz'de etkili olan yağışa ilişkin açıklama

23:43 - Asayiş

İsrail'in Gazze şehrinin doğusuna düzenlediği saldırılarda onlarca kişi öldü

23:23 - Dünya

Yurdun kuzeydoğu kesimlerinde yarın kuvvetli sağanak bekleniyor

23:02 - Asayiş