?>

Pakistan'dan 'Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karşısındaki çöküşü incelenmeli'

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi, Afganistan barış sürecinde Pakistan’ın günah keçisi yapılmasının talihsizlik olduğunu belirterek, Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karşısındaki çöküşünün incelenmesi gerektiğini belirtti.

Dünya - 4 yıl önce

İslamabad

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Afganistan barış sürecinde başkalarının hataları sebebiyle Pakistan’ın günah keçisi yapılmasının talihsizlik olduğunu belirterek, ülkesinin bu noktada hedef gösterilmesi yerine Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karşısındaki çöküşünün incelenmesi gerektiğini söyledi.

Yerel basındaki haberlere göre, Kureyşi, başkent İslamabad’da yaptığı basın açıklamasında, Afganistan hükümeti yetkililerinin Pakistan’ı suçlama oyunundan vazgeçmeleri gerektiğini belirtti. Kureyşi, Kabil'in bölgede barış ve güvenlik zorluklarına karşı Pakistan'la anlamlı bir ilişki kurması çağrısında bulundu.

Afganistan’da bir “favorilerinin" olmadığını ve çatışmanın tüm taraflarını “Afganlar” olarak gördüklerini dile getiren Kureyşi, barış sürecinin de kritik bir eşiğe geldiğini ifade etti.

Kureyşi, Afganistan barış sürecinde başkalarının hataları sebebiyle Pakistan’ın günah keçisi yapılmasının talihsizlik olduğunu vurgulayarak ülkesinin bu noktada hedef gösterilmesi yerine Afganistan güvenlik güçlerinin Taliban karşısındaki yönetiminin ve çöküşünün incelenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun Afganistan ulusal güçlerini desteklemek için harcadıkları kaynaklara atıf yapan Kureyşi, "Kapasite geliştirme, eğitim, ekipman. Nerede bunlar?" diye konuştu.

"Pakistan sorumlu tutulamaz" vurgusu

Kureyşi, Afganistan’daki güvenlik güçlerinde savaşmak için irade eksikliği görüldüğünü ileri sürerek bu sebeple Pakistan’ın sorumlu tutulamayacağını dile getirdi.

Ülkesinin Afganistan’a barışın gelmesi için siyasi çözümü desteklediğini anımsatan Kureyşi, bu ülkeye barışın gelmesinin bir sorumluluk olduğunu ve uluslararası toplumun bundan kaçınamayacağını kaydetti.

Afganistan hükümeti yetkilileri ve özellikle Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emrullah Salih ile Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Güvenlik Danışmanı Hamdullah Muhib, uzun süredir İslamabad’ı Taliban’ın yeni saldırı dalgasının arkasında olmakla suçluyor.

Pakistan ise bu iddiaları reddediyor.

Afganistan'da barış süreci belirsizliğini korurken güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kamu alacaklarına ilişkin yapılandırmanın ayrıntıları açıklandı

2021-08-03 18:31 - Ekonomi

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türk halkı serhat bekçileridir

2021-08-03 19:26 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Son 9 günde 44 ilde 191 orman yangınını kontrol altına aldık

2021-08-06 02:56 - Gündem

TURKOVAC aşısının İngiliz varyantına karşı yüzde 100 etkili olduğu kaydedildi

2021-08-09 19:10 - Gündem

BM: Afganistan'daki çatışmalarda son bir ayda 1000'den fazla sivil öldü

2021-08-06 22:02 - Dünya

Alternatif ürün tritikale, kuraklığa ve zirai dona rağmen üreticisini mutlu etti

2021-08-09 15:12 - Ekonomi

Olimpik sporcular yurda döndü

2021-08-09 12:26 - Spor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Türk firması Teklas'ın Vladicin Han'daki fabrikasını ziyaret etti

2021-08-06 01:58 - Dünya

ABD'de son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 1154 kişi hayatını kaybetti

2021-08-07 20:02 - Dünya

Temmuzda fiyatı en fazla artan 'yurt içi turlar', en çok düşen 'patlıcan' oldu

2021-08-03 14:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya