?>

Padişah eşyalarındaki motifler aksesuarlara uyarlandı

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi Alanı'nda oluşturulan ekip, 3 Osmanlı padişahının özel eşyalarındaki motifleri, hasır, kazaziye ve telkari el sanatlarıyla buluşturarak, aksesuar üretti.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

TRABZON - Duygu Avunduk

Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü, 3 Osmanlı padişahının özel eşyalarındaki motifleri, hasır, kazaziye ve telkari sanatlarıyla aksesuarlara yansıttı.

Enstitü bünyesindeki Kuyumculuk Teknolojisi Alanı'nda oluşturulan ekip, yaklaşık 2 yıl önce "İhtişamdan Zarafete" adlı koleksiyon hazırlamak üzere çalışma başlattı.

Ekip çalışma kapsamında, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın özel eşyalarındaki motiflere yönelik araştırma yaptı.

Padişahların kullandığı kılıç, su matarası, kalkan, Kur'an-ı Kerim kabı, porselen ibrik, sefer koltuğu ve zırhların motiflerini tespit eden ekip, bu motifleri hasır, kazaziye ve telkari el sanatlarını kullanarak günümüzde kullanılan aksesuarlara taşıdı.

Enstitü Müdürü Sibel Karabina, enstitü olarak unutulmaya yüz tutmuş ve kültürel el sanatlarını gün yüzüne çıkarmak için temalı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kuyumculuk Teknolojisi Alanı ile 15. yüzyıl sonu ve 16. yüzyıldaki Osmanlı eserlerinden esinlenerek koleksiyon hazırladıklarını belirten Karabina, koleksiyonun hazırlık aşamasının 2 yıl önce başladığını ifade etti.

Karabina, Trabzon'da kuyumculuğun, telkari, kazaziye ve hasır olmak üzere üç farklı el sanatıyla ön plana çıktığını aktararak, şöyle devam etti:

"Olgunlaşma Enstitüsü olarak usta öğreticimiz ve kursiyerlerimizle geçmişle geleceği buluşturmak amacıyla yola çıktık. Özel bir koleksiyon hazırlamaya özen gösterdik. Yolu Trabzon'dan geçen 3 padişahın özel yaşamlarında ve savaşlarda kullandıkları eşyaları araştırdık. Motiflerinin yanı sıra hepsinin farklı bir hikayesiyle de karşılaştık."

Koleksiyonu "İhtişamdan Zarafete" olarak adlandırdıklarını kaydeden Karabina, "Çünkü Osmanlı'nın en ihtişamlı döneminde 3 kıtada hüküm sürmüş bu padişahların yalnızca topraklar fethetmediğini, sanatı, eğitimi ve bilimi 3 kıtaya yaydığını ve kişileri himayesinde toplayarak bunu yaygınlaştırıp geliştirdiğini gözlemledik." dedi.

"11 eşyadan 50 farklı motif elde ettik"

Kuyumculuk Teknolojisi Alanı öğretmeni Sevil Şahin ise gittikçe büyüyen ve gelişen bir bölümleri olduğunu, çalışma arkadaşlarıyla Trabzon'un yöresel tekniklerini yaşatmak ve gün yüzüne çıkartmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Kuyumculuk alanında Osmanlı dönemine ait eserlere önem verdiklerini dile getiren Şahin, "Özellikle yaptığımız araştırmalarda Kanuni döneminin, kuyumculuğun en ihtişamlı, görkemli ve önemsendiği dönem olduğunu gördük. Padişahların kullandıkları özel eşyaların motifleriyle hazırladığımız modellerle geçmişin günümüzdeki dili olmaya çalıştık." diye konuştu.

Şahin, araştırmalar sonucu 11 eşyadan 50 farklı motif elde ettiklerini kaydederek, "Öncelikli hedefimiz geçmişin değerlerini korumak ve gün yüzüne çıkarmak oldu. Ürünlerin ortaya çıkmasında tamamen bu işin mutfağında el emeği göz nuru çalışmalar yaptık." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Mehmetçik Kutlu Zafer' ekibi ilk bölümü beraber izledi

2018-10-24 18:03 - Magazin

'Cumhuriyet'in İlk On Yılının Hikayesi' Pembe Köşk'te

2018-10-27 21:07 - Kültür Sanat

THY’nin yeni üniformaları görücüye çıktı

2018-10-29 18:17 - Gündem

Darbeci generaller bakanlıklara atanacakmış

2018-10-27 17:02 - Gündem

Anaokulunda yıkılma tehlikesi

2018-10-30 13:32 - Gündem

Zehra Koçbay yapımı iki yıl süren gelinliği tanıttı

2018-10-28 02:02 - Magazin

'Rafadan Tayfa' minik sinemaseverlerle buluştu

2018-10-30 19:02 - Kültür Sanat

Meteorolojiden buzlanma ve don olayı uyarısı

2018-10-26 19:53 - Gündem

Tarihi açılışa ünlü akını

2018-10-29 21:12 - Magazin

'TRT nitelikli ürünlere destek vermeye devam edecek'

2018-10-30 13:17 - Medya

İlgili Haberler

Korugöl Tabiat Parkı'nda sonbaharın renkleri kendini gösterdi

15:47 - Çevre-Hayat

Motosikletleriyle çocuklara "mutluluk taşıdılar"

14:23 - Çevre-Hayat

Kars'ta hava sıcaklığı artınca doğa canlandı

13:43 - Çevre-Hayat

Görme engelli öğrenciler arkeolojiyi 8 bin 500 yıllık höyükte dokunarak öğreniyor

13:38 - Çevre-Hayat

Kadınlar Trabzon'un kültürünü ve doğasını ürünlerine yansıtıyor

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

TİKA Latin Amerika'da işbirliği projelerine devam ediyor

18:13 - Gündem

İranlı yetkili: İsrail saldırısı büyük olmayacak

17:42 - Dünya

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, din adamları ile "Barışa çağrı" açıklaması yaptı

17:28 - Gündem

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye ile yeterli güven seviyesine adım adım ulaştıklarını belirtti

17:23 - Dünya

Milli futbolcu Kenan Yıldız, Juventus'ta ayın oyuncusu seçildi

16:57 - Spor