?>

Özel enerji hattı ile göçmen kuşlar güvende

Kars'ta Aras EDAŞ ekipleri, bir yandan kesintisiz elektrik sağlamaya çalışırken, diğer yandan da özel enerji hattı ile göçmen kuşları koruyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Kars

Aras EDAŞ, sosyal sorumluluk kapsamında, enerji nakil hatlarındaki kuş ölümlerinin önüne geçmek adına 2017 yılında "Göçmen Kuşlar Ölmesin" sloganı ile pilot bölge olarak seçilen Kars, Ardahan ve Bayburt'ta çalışma başlattı.

Bu kapsamda Kars'ta göçmen kuşların kullandığı güzergahtaki elektrik tellerini özel yalıtım malzemeleriyle kaplayan ekipler, yer altına aldıkları enerji hatlarının kuşlara yuva olan direklerini de onlar göç edene kadar yerinden kaldırmıyor.

Göçmen kuşların elektrik akımına kapılmasını önlemek amacıyla yapılan proje sayesinde hem doğal yaşam korunuyor hem de elektrik kesintileri azaltılıyor.

Aras EDAŞ İl Koordinatörü Zafer Demir, AA muhabirine, Aras EDAŞ olarak bu sene Kars’ta hedeflenen 272 milyon liralık yatırımın yüzde 70'inin tamamlandığını söyledi.

Bölgede kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade eden Demir, "Tabii bu yatırımları yaparken özellikle yer altı, bakım ve yenileme çalışmalarında doğal hayata, çevreye zarar vermemeye özen gösteriyoruz." dedi.

"Amacımız yaban hayatını korumak"

Bölgede çevre dostu ve teknolojiyi önceleyen ciddi projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Demir, şunları kaydetti:

"Bölgemiz göçmen kuşlara ev sahipliği yapmaktadır. Biz yer altı ve direklerde çalışmaları yaparken, kuşların yuvalarını bozmuyoruz. Genelde yatırım yaptığımız bu aylarda yuvalarda yavru oluyor. Biz bu yuvaları bozmuyoruz ve direkleri kaldırmıyoruz. Yaban hayatını önemsiyoruz. Kesintisiz enerji şiarımızla beraber yapmış olduğumuz bakım çalışımlarında özellikle atlama kablolarımızla izolatörlerimizi izole hale getiriyoruz. Burada amacımız yaban hayatını korumak."

Kars Aras EDAŞ Sistem İşletme Müdürü Samet Aydın da çalışmaların çevreye duyarlı şekilde yapıldığını belirterek, "Bu bölgede kuşların elektrik direklerinde çok fazla çarpıldığı oluyor, bu da doğal yaşama çok zarar veriyor. Bunun önüne geçmek için izolasyon çalışması yaparak doğal yaşamı koruyoruz. Bu şekilde kaliteli, kesintisiz enerjiyi de devam ettiriyoruz." diye konuştu.

Aras EDAŞ Selim İşletme Şefi Sayım Altıalay ise vatandaşlara en iyi hizmeti verebilmek ve yaban hayatını korumak adına yoğun mesai harcadıklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nemrut Kalderası'nı tanıtmak için krater gölünde yüzdüler

2024-08-11 17:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2024-08-11 21:33 - Asayiş

MSB'den Irak'ın kuzeyinde operasyonların devam ettiği Pençe bölgesine ilişkin paylaşım

2024-08-06 15:33 - Gündem

Mısır, Kızıldeniz'deki tehditlerin ekonomisini doğrudan etkilediğini açıkladı

2024-08-07 15:27 - Dünya

Tuzla'daki şantiyede göçük altında kalan 2 işçi hayatını kaybetti

2024-08-11 19:52 - Asayiş

Türkiye'nin tarım sigortaları tecrübesi Türk devletlerine aktarılacak

2024-08-12 15:58 - Ekonomi

Beşiktaş'tan sezona üst üste 5. kez galibiyetle başlangıç

2024-08-12 09:38 - Spor

Müstemir yetki kararnamesiyle 968 yeni mahkeme kurulması kararlaştırıldı

2024-08-08 14:12 - Gündem

Tavukları için "pazarlık yaptığı" tilki ile dost oldu

2024-08-08 13:18 - Çevre-Hayat

Milli atlet Emel Dereli Olimpiyat Oyunları'na veda etti

2024-08-08 13:52 - Spor

İlgili Haberler

Minare şerefesinde dolaşan tilki cep telefonu kamerasına yansıdı

23:28 - Çevre-Hayat

Çevresi karla kaplı Hazar Gölü dronla görüntülendi

19:18 - Çevre-Hayat

Erzurum'da EİT 2025 kapsamında düzenlenen yarışmada atlar kar üstünde yarıştı

19:12 - Çevre-Hayat

Rize'de "17. Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivali" sona erdi

16:17 - Çevre-Hayat

Erciyes'teki kar sanata dönüşecek

15:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor