?>

Öz İplik-İş, kayıt dışıyla mücadele için sendikal örgütlenmenin artmasını istedi

Genel Başkan Rafi Ay, "Sendikaların olduğu yerde kayıt dışı çalışma ve kayıt dışı ekonomi olmaz. Kayıt dışı istihdamla etkin mücadelenin yolu sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasından geçer" dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, kayıt dışı istihdamın artış eğiliminde olduğuna dikkati çekerek, "Sendikaların olduğu yerde kayıt dışı çalışma ve kayıt dışı ekonomi olmaz. Kayıt dışı istihdamla etkin mücadelenin yolu sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasından geçer." dedi.

Ay, yaptığı açıklamada, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının geçen yılın temmuz verilerine göre sigortalı 14 milyon 251 bin işçiden sadece 1 milyon 946 binin sendikalı olduğunu vurguladı.

Türkiye'de işçilerin sendikalaşma oranının yüzde 13 civarında olduğuna dikkati çeken Ay, bu oranın Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin gerisinde olduğunu söyledi.

Çalışma hayatının temel sorunları arasında sendikasızlık ve kayıt dışı istihdamın ön sıralarda yer aldığını ifade eden Ay, şöyle konuştu:

"Ülkemizde kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında son yıllarda önemli adımlar atıldı ama buradaki oranımız hala çok yüksek. Bugün Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 34 seviyesinde. Bu çalışan her 3 kişiden 1'inin kayıt dışı istihdamı demek.

Kayıt dışıyla mücadele kapsamında birçok adım atılıyor ama asıl atılması gereken adım sendikal örgütlülüğün desteklenmesi olmalı. Sendikaların olduğu yerde kayıt dışı çalışma ve kayıt dışı ekonomi olmaz. Kayıt dışı istihdamla etkin mücadelenin yolu sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasından geçer."

"Salgınla sendikanın önemi bir kez daha ortaya çıktı"

Devletin kayıt dışılık nedeniyle sigorta primlerinde vergi kaybına kadar birçok gelirden mahrum kaldığına dikkati çeken Ay, "Kayıt dışı istihdamın bir puan düşürülmesi ile ülke ekonomisine yılda 4 milyar lira civarında katkı sağlanıyor." diye konuştu.

"Dokuma, hazır giyim ve deri" iş kolunda kayıt dışı istihdam oranının yüksek olduğuna değinen Ay, şunları kaydetti:

"Salgın döneminde sendikal örgütlenmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Emek kesiminin korunmasının en iyi yolu sendikadır. Salgın ortamında bile işçi çıkarma yasağına rağmen işten çıkarmalar oldu. Kısa çalışma varken ücretsiz izne çıkarılıp işçiler mağdur edildi. Ne yazık ki bu ihlaller sendikaların olmadığı işyerlerinde gerçekleşti."

Sendika olarak iş kollarındaki tüm çalışanların sendika güvencesine sahip olması için çabaladıklarını belirterek, "Önümüze çıkartılan tüm engellere rağmen sabır ve özveriyle yol almaya devam ediyoruz.

Bunun neticesi olarak 2013 yılında 17 binlerde olan üye sayımızı bugün 35 binlere kadar yükselttik. Amacımız iş kolumuzun en büyük sendikası olmak." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanı Soylu: Sol örgütlerin kırsal kadroları tamamen tasfiye edilmiştir

2021-01-15 21:11 - Gündem

Tarihi mekanları bulgur, peçete, çöp şiş ve straforla tuvale işliyor

2021-01-17 14:51 - Kültür Sanat

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’den Kovid-19 salgınında evden çalışma çağrısı

2021-01-15 18:06 - Dünya

Kovid-19'la mücadelede 'üretim üssü'nün kahramanları: Meslek lisesi öğretmenleri

2021-01-18 16:21 - Sağlık

Moldova asıllı sanatçıdan Macron'un 'İslam karşıtlığına' Fransızca 'Taleal Bedru" ilahisiyle tepki

2021-01-19 22:31 - Dünya

AK Partili Çalık'tan Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi

2021-01-19 23:16 - Siyaset

Restorasyonu tamamlanan Milli Saraylar Resim Müzesi ziyarete açıldı

2021-01-15 19:06 - Kültür Sanat

AB liderleri 'Kovid-19 ve aşı' gündemiyle toplanacak

2021-01-20 17:11 - Dünya

Türkiye'den 107 ülkeye 7,6 milyon dolarlık pul biber ihracatı

2021-01-14 18:35 - Ekonomi

Engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarında CoronaVac aşısı uygulanmaya başladı

2021-01-19 15:31 - Sağlık

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya