?>

Otomotiv sektörü en yüksek mayıs ayı ihracatına imza attı

Türkiye otomotiv endüstrisinin, geçen ay gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık dış satımla bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı ihracatına imza attığı bildirildi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Bursa

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinden (OİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin mayıs ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla 3 milyar 29 milyon 593 bin dolar oldu.

Bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı dış satımına imza atan sektör, Türkiye ihracatında yüzde 14'lük payla yine ilk sırada yer aldı.

En büyük ürün grubu tedarik endüstrisinde yüzde 40 artış

Otomotiv sektörünün en büyük alt ürün grubu tedarik endüstrisinin mayıs ihracatı, geçen senenin aynı ayına göre yüzde 40 artarak 1 milyar 288 milyon dolar oldu.

Geçen ay "binek otomobiller" ihracatı yüzde 26 artışla 956 milyon dolar, "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar" ihracatı yüzde 0,5 azalışla 373 milyon dolar, "çekiciler" ihracatı yüzde 61 artışla 187 milyon dolar ve "otobüs-minibüs-midibüs" ihracatı yüzde 110 artışla 179 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İlk 10 ülkenin 7'sine çift haneli ihracat artışı yaşandı

Ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya'ya yüzde 36 artışla 426 milyon dolar ihracat yapılırken Fransa’ya yüzde 35 artışla 411 milyon dolar, Birleşik Krallık'a yüzde 24 artışla 273 milyon dolar dış satım gerçekleştirildi.

İtalya’ya yüzde 44,5, İspanya'ya yüzde 57, Polonya'ya yüzde 32, Belçika'ya yüzde 31, Rusya'ya yüzde 172 ihracat artışı yaşandı.

İlk 10 ülkenin 7'sine ihracatta çift haneli, Rusya'ya satışlarda ise üç haneli artış oldu.

Ülke grubu bazında yüzde 67,5 payla ilk sırada yer alan AB ülkelerine yüzde 33 artışla 2 milyar 46 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yüzde 10,6 payla ikinci sırada yer alan diğer Avrupa ülkelerine ihracat yüzde 25 arttı.

Mayıs ayında Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracat da yüzde 102 yükseldi.

Sektörün bu yılki ihracat hedefi 34 milyar dolar

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, otomotiv endüstrisi ihracatının artmaya devam ettiğini vurguladı.

Sektörün 2022 yılına kadar 16 yıldır kesintisiz ihracat lideri olduğunu anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Geçen yıl pandemi sonrası oluşan çip krizi nedeniyle ihracat talebi olmasına rağmen bir miktar kayıp yaşadık ve 2022 yılını ikinci sektör olarak kapattık. Bu yıl liderliği de geri aldık, ilk beş ayda liderliğimiz sürüyor. Üstelik bu başarıyı pandemi ile başlayan ve izleri halen süren çip krizi, Ukrayna-Rusya Savaşı ve tedarik zincirlerinde yaşanan problemler gibi çoklu sorunlara rağmen elde ettik. Bu yıl 34 milyar dolarla otomotiv endüstrisinde tüm zamanların ihracat rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkisinin daha da azalmasıyla bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya: Ukrayna'ya teçhizat ve silah sevkiyatı artıyor

2023-05-30 16:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Göreve Başlama Töreni"ne katılan liderler onuruna yemek verdi

2023-06-03 21:53 - Gündem

Judoda 12 sporcu 2024 Paris için kota alma yolunda ilerliyor

2023-05-29 11:43 - Spor

Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nda 125 binden fazla kişi seyahat etti

2023-06-02 13:22 - Ekonomi

Genç yarışçı Ali Türkkan, Dünya Ralli Şampiyonası'nda başarı arıyor

2023-06-01 11:49 - Magazin

Ermenistan, demir yollarının açılması konusunda Azerbaycan'la mutabakata varıldığını açıkladı

2023-06-03 14:14 - Dünya

Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi yük ve yolcu taşımacılığı kapasitesini artıracak

2023-05-31 10:22 - Gündem

Emekli öğretmen 69 yıldır pedal çevirerek zinde kalıyor

2023-06-03 12:13 - Çevre-Hayat

AB, çalışanlarından yapay zeka kullanmamalarını istedi

2023-05-31 17:13 - Teknoloji

Çin, ABD'nin iki ülke savunma bakanlarının görüşmesine yönelik talebini reddetti

2023-05-30 06:28 - Dünya

İlgili Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Maliye, kırmızı et sektörünün devlerini kayıt dışılık takibine aldı

12:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor