?>

OSTİM Teknik Üniversitesi '1 milyon yerli yazılımcı' projesi için harekete geçti

OSTİM Teknik Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen "1 milyon yerli yazılımcı" projesi için OTÜSEM'in hazırladığı programlarla yazılımcı yetiştirecek.

Ekonomi - 5 yıl önce

ANKARA (AA) - OSTİM Teknik Üniversitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürütülen "1 milyon yerli yazılımcı" projesine bünyesindeki Sürekli Eğitim Merkezinin (OTÜSEM) hazırladığı program çerçevesinde yetiştirdiği yazılımcılarla katkı sağlayacak.

OTÜSEM Müdürü Hakan Ünsal, kuruluşlarının "Uygulamalı Dijital Uzmanlık Programı"yla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Söz konusu programla yazılımcı olmak isteyen bir kişiye algoritmik düşünceden veri tabanı yönetimine, bilgi güvenliğinden dijital dönüşüme kadar ihtiyaç duyacağı tüm eğitimlere modüler bir şekilde ulaşabilme imkanı sunduklarını söyledi.

Ünsal, programa katılan kursiyerlere rehberlik hizmeti vererek, bu kişilerin edinmek istedikleri meslek ve ilerlemek istedikleri alanlarla ilgili doğru donanım ve yetkinliklere sahip olmalarını sağladıklarını dile getirdi.

"Salgın dönemindeki ihtiyaçlar yazılım alanına ilgiyi artırdı"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde özellikle birtakım hizmetlere erişebilmek ve ihtiyaçları karşılayabilmek noktasında sorunlar yaşanmaya başlandığına dikkati çeken Ünsal, şu değerlendirmede bulundu:

"Salgından önce de bu ihtiyaçlar vardı ama büyük bir kesim bu ihtiyaçlarını klasik yöntemler ile karşılamayı tercih ediyordu. Karşılaşılan problemler için çözüm üretmek üzere ayağa kalkan sektör öncülerinin bu dönemde yıldızlarının parlaması kaçınılmazdı. Dolayısıyla salgın dönemindeki ihtiyaçlar, arttıkça her sektöre özgü yeni, özellikle yerli ve milli yazılımlar geliştirmek, yazılım alanına ilgiyi artırdı."

Ünsal, salgın sürecinde en çarpıcı ve somut ilerlemenin özellikle dijital medya, dijital pazarlama, e-ticaret ve iletişim alanlarında kendini gösterdiğini söyledi.

Online eğitimler, sosyal medya araçlarının sektörel faaliyetlerde daha etkin kullanılması, yüz yüze gerçekleştirilemeyen ticari girişimlerin dijital ortamlara taşınması arayışlarının önem kazandığını belirten Ünsal, "Bu da web tasarımı, mobil uygulama, e-ticaret gibi alanlarda çalışan yazılımcılara olan ilgiyi artırdı. Dolayısıyla uzaktan çalışma ve işleri uzaktan yönlendirme noktasında dijital platformlar ve işletmelerin yönetim prensiplerine uygun bilişim altyapıları ve yazılım ihtiyaçları oldukça arttı." dedi.

"Yeni nesil eğitimde algoritmik düşünce becerisi önemli"

Yeni nesil eğitim yaklaşımları doğrultusunda çocuklara ve gençlere algoritmik düşünce becerisi kazandırılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Ünsal, "Bununla birlikte gençlerimizin dijital uygulamalara ve bilişim alanına ilgi duyuyor olması da önemli bir unsur. Hemen hemen her sektörde gelişen teknolojiler karşısında dijital dönüşüm süreçlerine ayak uydurabilmek ya da ilgilenilen meslekte uygulayabilmek için yazılım kökenli bir eğitim sürecinden geçmiş olmak bir zorunluluk değil." diye konuştu.

Ünsal, her meslek sahibinin veri tabanı yönetiminden otomasyona, bilgi güvenliğinden dijital pazarlamaya kadar ihtiyaç duyacağı birçok alanda yazılım ihtiyaçlarını karşılayabilir olması gerektiğinin altını çizdi.

Bu nedenle yazılımcı kriterlerinin mesleki formasyondan çok halihazırda yürütülen ya da yürütülmek istenen meslekteki ihtiyaçlar doğrultusunda, kişinin sahip olması gereken altyapıyla ilgili olduğunu anlatan Ünsal, "Tüm bunlar da resmi bir diploma ya da akredite bir sertifikasyondan çok, ihtiyaç duyulan alanda sahip olunan bilgi ve birikimin üzerine dijital kazanımları koyabilme becerisi gerektiriyor." ifadesini kullandı.

Ünsal, "Doğru yönlendirme ve doğru eğitim modelleri ile herkes kendi mesleğinin yazılımcısı olabilir ve yazılım ihtiyaçlarını çözmek için hangi bilgiyi nerde bulup nasıl uygulayacağı bilgisine ulaşabilir." dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine 'sokağa çıkma kısıtlaması' ile ilgili genelge gönder

2020-05-20 01:37 - Gündem

Ünlü isimler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 173'üncü yaşını kutladı

2020-05-21 20:22 - Ekonomi

Atina'daki mescitler ibadete açıldı

2020-05-20 03:37 - Dünya

Karantina sürecini tamamlayan vatandaşlar gururlu ve mutlu

2020-05-22 14:52 - Gündem

Çalışanlarınızı mutlu edecek bayram hediyeleri Ticket Compliments’tan

2020-05-20 14:46 - Ekonomi

Libya Ordusu: Hafter saflarındaki paralı askerlerin tahliyesi için 7 uçak geldi

2020-05-25 18:07 - Dünya

Balkanlar'da Kadir Gecesi dualarla idrak edildi

2020-05-20 06:44 - Genel

OSTİM Teknik Üniversitesi '1 milyon yerli yazılımcı' projesi için harekete geçti

2020-05-26 16:39 - Ekonomi

Güçlenen Atak helikopterinden 19 Mayıs'a özel uçuş

2020-05-19 20:02 - Gündem

Oleg Cassini’den dijital “Gelin Danışmanlığı” hizmeti

2020-05-22 15:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

AB'den şubatta 23 milyar avro dış ticaret fazlası

14:02 - Ekonomi

Kapadokya'yı son 10 yılda 5 milyona yakın turist kuş bakışı seyretti

12:58 - Ekonomi

Asya Pasifik Seyahat Birliği 2025 Yıllık Zirvesi İstanbul'da gerçekleştiriliyor

12:48 - Ekonomi

Zirai dondan etkilenen kayısıda 5 yılda 329,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti

11:47 - Ekonomi

ABD'nin tarife politikalarının Türkiye-Almanya ticari ilişkilerinde yeni kapılar açması bekleni

11:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB'den şubatta 23 milyar avro dış ticaret fazlası

14:02 - Ekonomi

Milli Eğitim Bakanı Tekin, koltuğunu 12 yaşındaki Hasbal'a devretti

13:58 - Gündem

CNN: Trump yönetimi, Harvard Üniversitesiyle müzakereleri yeniden başlatma niyetinde

13:47 - Dünya

DMM'den depremle ilgili "Asılsız iddialara itibar etmeyin" uyarısı

13:38 - Gündem

İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem

13:13 - Gündem