?>

"Osmanlı İmparatorluğu'na Bir Ziyaret" sergisi sanatseverlerle buluştu

Dr. Dezso Bozoky'nin, 1905 yılında Osmanlı Devleti'nde gerçekleştirdiği ziyaretinde çektiği fotoğraflardan oluşan, "Osmanlı İmparatorluğu'na Bir Ziyaret" isimli sergi, 18 Şubat 2018'e kadar ziyaret edilebilecek.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

İSTANBUL

Avusturya-Macaristan imparatorluğunda donanma hekimi olan Dr. Dezso Bozoky'nin, 1905 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda çektiği fotoğraflardan oluşan, "Osmanlı İmparatorluğu'na Bir Ziyaret" isimli sergisi sanatseverlerle buluştu.

Bozoky'nin, 1905'te Osmanlı Devleti'nde gerçekleştirdiği ziyaret esnasında çektiği 56 fotoğrafının yer aldığı sergi, Macar Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Budapeşte Hopp Ferenc Asya Sanatlar Müzesi ve Kolta Galeri'nin iş birliğiyle düzenlenen serginin açılışında konuşan Kolta Galeri sahibi Tamas Katko, "Dr. Dezso Bozoky'nin fotoğraf tekniğiyle alakalı konuşacak olursak, sanırım sabaha kadar burada konuşmaya devam ederiz." dedi.

Katko, şunları kaydetti:

"Dr. Dezso Bozoky hakkında şunu söyleyebilirim ki kendisi, unutulmuş bir dünya gezginidir ve Macaristan'da bile unutulmuş bir isimdir. Macaristan'da Bozoky, bir fotoğrafçı olarak tanımlanıyor ve bu durum, Macaristan'daki fotoğrafçılık seviyesi hakkında size bir fikir verebilir. Size aktarmak istediğim bir düşünürün sözü olan, 'Biz size medeniyet öğrenmeye gideriz, siz de bize kültür öğrenmeye gelirsiniz' ifadesinden yola çıkarak, Bozoky'nin kanaatimce Türkiye'de bulunması, Osmanlı İmparatorluğu'nun muhteşem kültürünü anlama çabasından ileri geliyor. Eminim ki, Bozoky şu an yaşıyor olsaydı, o çok sevdiği bu kültürün yansıyan fotoğraflarını, tekrar büyük bir sevgiyle, sizlerle yeniden paylaşırdı. Sizden de bu resimleri, aynı onun gibi sevgiyle karşılamanızı istiyorum."

Dr. Dezso Bozoky

1871'de, Romanya-Oradea şehrinde dünyaya gelen Dezso Bozoky, meslek olarak hekimliği tercih edip, eğitimini Budapeşte Tıbbi Bilimler Üniversitesi'nde tamamladı. Hekim unvanını 1896'da kazanan Bozoky, 1905'te Yunanistan ziyaretinden sonra Osmanlı topraklarına ulaşarak, bilinen ilk fotoğraf karelerini çekti.

İstanbul'un yanı sıra, Bursa ve birçok Anadolu kasabasını ziyaret eden Bozoky, 1908 ve 1909 tarihleri arasında Çin, Kore ve Japonya'da bulundu. Uzak Doğu gezisinin tecrübelerini ise 1911'de "Doğu Asya'da İki Sene" isimli iki ciltlik eserinde kaleme alan Bozoky'nin, günümüzde tarihi belge olarak nitelenen şahsi notları ve farklı yerlerde hazırladığı çekimleri, 1957 yılında ölümünden sonra Ferenc Hopp Asya Sanatlar Müzesi'nin arşivine kaldı.

Dr. Dezso Bozoky'nin sergisi, 18 Şubat 2018'e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Muhabir: Ayşe Büşra Erkeç

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk Kızılayı katılımcı rekoruyla Guinness'e başvuracak

2017-11-12 19:14 - Genel

sahibinden.com genç yeteneğini arıyor

2017-11-13 15:46 - Ekonomi

Köylülerin talebi 118 yıl sonra gerçekleştirildi

2017-11-16 16:19 - Genel

'Kıbrıs sorununda bundan sonraki aşamaları kestirmek zor'

2017-11-16 04:02 - Dünya

'Yumurta topuk' ayakkabıya yurt dışında talep var

2017-11-15 16:32 - Çevre-Hayat

MotoGP'de Marquez 4. kez şampiyon

2017-11-12 22:32 - Spor

'Suudi Arabistan'ın izlediği politikalar, Hamas'ı İran eksenine itti'

2017-11-10 17:46 - Genel

FETÖ'nün medya yapılanmasına ilişkin davada flaş gelişme

2017-11-13 20:32 - Medya

Kendi kendine oluşabilen DNA zincirleri geliştirildi

2017-11-10 21:33 - Teknoloji

Davutoğlu, yeni kitabını okurları için imzaladı

2017-11-12 19:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılışının 5'inci yılında

21:14 - Kültür Sanat

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden Ertegün ailesi anısına caz konseri

07:16 - Kültür Sanat

'Asım Gültekin Dergicilik Okulu' ve 'Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu' öğrencileri mezun oldu

23:44 - Kültür Sanat

Öğrencilerde okuma kültürünün geliştirilmesi için 'Kütüphanelerdeyiz' projesi hayata geçiriliyor

11:51 - Kültür Sanat

Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü ‘Türk kültürü’nü tanıttı

00:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya