?>

Osmanlı çinilerinin benzerleri Kütahya'da özel tekniklerle üretiliyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesince 6 yıl önce başlatılan projeye emek veren akademisyen ve sanatçılar, Osmanlı çiniciliğinin "altın çağı"nı yaşadığı 16'ncı yüzyıldaki bazı eserlerin benzerlerini yüksek kalite ve özel tekniklerle üretiyor

Kültür Sanat - 3 ay önce

Kütahya

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) akademisyen ve sanatçılardan oluşan proje ekibi, Osmanlı çiniciliğinin "altın çağı"nı yaşadığı, en güzel örneklerinin verildiği 16'ncı yüzyıldaki bazı eserlerin benzerlerini özel tekniklerle yüksek kaliteli üreterek geleceğe taşıyor.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Kültür, Sanat ve Turizm Dairesinin destekleriyle süren "16'ncı Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi" başlıklı araştırma projesi, 2018 yılında başlatıldı.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şan'ın yürüttüğü, Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Muhterem Koç'un araştırmacı olduğu projenin uygulama aşamasında sanatkar Nur Avlupınar da yer alıyor.

Projenin danışmanlığını ise Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Prof. Dr. Levent Bayraktar, Prof. Dr. Fulya Bayraktar, Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, Doç. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu ve Dr. Öğretim Üyesi İnci Ayan Birol üstleniyor.

Usta çırak, hoca talebe ilişkisiyle bugünlere ulaşıp klasik milli üslubunu koruyan geleneksel sanatta önemli eserler veren İnci Ayan Birol ve 3 öğrencisinin yaptığı çalışmalarda temel odak noktasını Kanuni Sultan Süleyman dönemi çinileri oluşturuyor.

Dönemin çinilerini inceleyen, kompozisyonlarını belirleyen proje ekibi, kuvars tanelerinin uygun cam ve cam yapıcı ilave ile bağlanarak yapı içinde homojen dağılımı gerektiğinden üretimi zor olan, imalattan kurutma ve pişirme sürecine kadar büyük riskler barındıran eserleri titizlikle ortaya çıkarıyor.

DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde tahsis edilen bölümde şu ana kadar hazırlanan 5 eser arasında, Topkapı Sarayı Müzesi'nin sünnet odası dış cephesinde yer alan 127 santimetre ebadındaki "yekpare kuşlu pano" ve "sıvama bulutlu pano" baz alınarak yapılanlar, önemli çalışmalar arasında dikkati çekiyor.

Ön hazırlıkları 2013'te başlayan ve 6 yıldır yürütülen proje kapsamında uzmanların araştırmaları ve eserlerin hazırlanmasına ilişkin sürecin kitaplaştırılması, büyükşehirler başta olmak üzere yurt içinde ayrıca yurt dışında sergilenmesi planlanıyor.

Laboratuvar çalışmaları hep olumlu sonuçlar verdi...

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 16'ncı yüzyıl dönemi eserlerini yeniden üretmek, onlara yeniden hayat vermenin projenin asıl hedefleri olduğunu söyledi.

Proje ile Kanuni Sultan Süleyman devrindeki çinilerin benzerlerini ürettiklerini ve desenleri sağlamak için o kompozisyonları yeniden tamamladıklarını belirten Kızıltoprak, "Osmanlı sanatının her alanında bir yansıması bulunan ve yayıldığı bütün coğrafyada derin izler bırakan bu sanatı yeniden yaşatmak projemizin önemli hedeflerinden biri." dedi.

Kızıltoprak, proje sayesinde kompozisyonlardaki incelikleri, üretim tekniklerini, desen ve renklerin uygulanmasını yeniden elde ettiklerini anlattı.

Eserlerin sağlamlığı ve dayanıklılığına işaret eden Kızıltoprak, şu bilgileri verdi:

"Ürettiğimiz çiniler, Osmanlı çinileri gibi 500 yıl yaşama şansı bulabilecek kalitede, değerde. Türk çini sanatının zirvesi Kanuni devri ve 16'ncı asırdır.

Bu projede ürettiğimiz çiniler, tıpkı Kanuni devrinde üretilen çiniler gibi gelecek 5 hatta 10 asırda da aynı parlaklığı, aynı canlılığı, aynı ihtişamı sürdürecektir. Projenin laboratuvar ortamlarındaki iddiasını kanıtlama yönündeki çalışmaları hep pozitif sonuçlar vermiştir.

Biz bu proje sayesinde Kanuni devri çinilerini tekrar üretmek, o desenleri tekrar ortaya koymak, o renklerin ihtişamını tekrar ilgililere göstermek istiyoruz. Bu muhteşem eserler hem 16'ncı yüzyıldan hem Selçuklu'dan hem de Cumhuriyet devrinin sanat anlayışından ilham alıyor."

"Bu eserleri yaparken 16'ncı yüzyıla gidiyorum"

Sanatkar Nur Avlupınar ise sanat, medeniyet ve kültür tarihi için çok önemli bir projede yer almaktan onur duyduğunu dile getirdi.

Osmanlı'nın 16'ncı yüzyıldaki çinilerinin emsalsiz olduğunu vurgulayan Avlupınar, "O zamanda yapılan çiniler günümüze niçin aktarılamadı? Günümüzde yapmak mümkün olabilir mi?" düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi.

Projedeki bütün çalışmaların bilimsel araştırmalarla desteklendiğini ve test edildiğini vurgulayan Avlupınar, şöyle konuştu:

"Bu eserleri yaparken 16'ncı yüzyıla gidiyorum, zaman zaman bugüne geliyorum. Bazen 16'ncı yüzyıl da yeterli gelmiyor, daha eskilere, Selçuklu dönemine, Orta Asya'ya kadar gidiyorum çünkü kullanılan motif ve teknikler bir önceki devrin tamamlayıcısı ve geliştiricisi niteliğinde. Bu projede Orta Asya ile 6'ncı ve 7'nci asırdan günümüze kadar sürekli bir yolculuğun içindeydim.

Zaman zaman geriye dönüp bakmak gerekiyor; bir aynaya bakar gibi. O sanat eserlerinde sanatkar kendini görebilmeli. Çünkü o sanat eserinde toplumun kendisini, o devrin teknolojisini, insanını ve inancını görmek mümkün oluyor. Ancak o zaman bir kültürün gelişmesinden, tazelenerek devam etmesinden bahsedebiliyoruz.

Çini hem teknolojik anlamda hem de sanat ve mana anlamında pek çok değeri barındıran bir sanat. Bu sanatın geleceğe aktarılabilmesi için de bu sürekliliğin olması gerekli. O kültürün günümüze aktarılarak gelmesinde katkım varsa bundan çok büyük mutluluk duyuyorum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ordu'da mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik 16 kurs düzenlendi

2024-08-07 12:02 - Çevre-Hayat

Bakan Kurum, İzmit Körfezi Dip Çamur Temizleme Tesisini inceledi

2024-08-10 23:32 - Siyaset

Antalyaspor ile Göztepe berabere kaldı

2024-08-11 00:13 - Spor

Kerkük valiliği için bazı meclis üyeleri oylama yaparken diğerleri boykot etti

2024-08-11 01:18 - Dünya

İsrail'in Gazze'de yerinden edilenlerin sığındığı okula düzenlediği saldırıda en az 100 kişi öldü

2024-08-10 07:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Şampiyon Galatasaray, sezonun açılış maçını geriden gelerek kazandı

2024-08-09 23:38 - Spor

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli tekvandocu Nafia Kuş Aydın bronz madalya kazandı

2024-08-10 23:22 - Spor

İngiltere'de otobüs şoförüne tükürüp Müslümanlara hakaret eden kişi yargılanacak

2024-08-10 23:23 - Dünya

Kocaeli'de fabrika kuran kadın girişimci, 'taşınabilir ev' ihracatına başladı

2024-08-07 20:38 - Çevre-Hayat

Bolu'da genci yaşlısı bağlama çalmayı öğreniyor

2024-08-13 13:17 - Magazin

İlgili Haberler

12. Ajyal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

01:55 - Kültür Sanat

Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor

15:56 - Kültür Sanat

Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşından özel tasarımlarla kadın çantası üretiyor

13:37 - Kültür Sanat

'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu Sempozyumu' düzenlendi

23:57 - Kültür Sanat

Nobel Barış Ödülü Adayı dünyaca ünlü yazardan Arapça 'Barış Psikolojisi'ne BAE'de yoğun ilgi

19:58 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Fırat Kalkanı bölgesinde PKK/YPG'li 7 terörist etkisiz hale getirildi

11:07 - Gündem

Kapasite kullanım oranı kasımda yüzde 75,6 oldu

11:03 - Ekonomi

İsrail basınına göre, Netanyahu Lübnan'da ateşkese onay verdi

10:58 - Medya

Endonezya'da ani sel ve toprak kaymaları sonucu 16 kişi öldü

10:53 - Dünya

Merkez Bankası, 2024 yılı güz dönemine ilişkin Yatırım Eğilimi İstatistikleri'ni yayımladı

10:48 - Ekonomi