?>

Oruç Reis Araştırma Gemisi cumartesi günü Somali'ye doğru yola çıkacak

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali'ye doğru yola çıkmak için gün sayıyor.

Gündem - 5 ay önce

Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü İstanbul Boğazı'ndan geçecek Oruç Reis gemisini Somali'ye uğurlayacak. Uğurlama törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da katılacak.

Oruç Reis, Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz rotası üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Ekim sonuna doğru Somali açıklarında olması planlanan gemi, ruhsatı alınmış 3 deniz yetki alanında petrol ve doğal gaz için sismik çalışma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan iki fırkateynin yanı sıra Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Oruç Reis, Somali açıklarındaki 3 ruhsat sahasında bu sahalara özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalışma icra edecek. Yaklaşık 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sırasında Oruç Reis hem doğal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara'da analiz edilerek sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Bayraktar, Türkiye Petrolleri'nin Somali'de 15 bin kilometrekarelik deniz yetki alanında arama ruhsatı bulunduğunu belirterek, "Bu kapsamda aramanın ilk adımı sismik faaliyet. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Oruç Reis'i sismik çalışmalar yapmak üzere Somali'ye uğurlayacağız. Oruç Reis, belirlenmiş deniz yetki alanında bugüne kadar hiç yapılmamış 3 boyutlu sismik çalışma yapacak. Oruç Reis'in çalışacağı alanın petrol emareli bir bölge olduğunu öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Geminin özellikleri

Türkiye'deki tersanelerde inşa edilen Oruç Reis, dizaynından üretimine kadar tüm aşamalarında Türk mühendis, teknisyen ve işçilerinin emekleri sonucunda denize indirilerek 2017 yılında çalışmalara başlamıştı. Jeofizik, jeolojik, oşinografik ve hidrografik çalışma yapma amacıyla özel olarak tasarlanan gemi, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip.

4x2.520 kW dizel elektrik makina gücü bulunan Oruç Reis, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerinde iki ve üç boyutlu sismik araştırma yapabiliyor. Bugüne kadar denizlerde çok sayıda sismik faaliyet yürüten Oruç Reis, üç boyutlu ve iki boyutlu olmak üzere toplam 23 bin kilometrekare alanda veri topladı.

Bu yıl Türkiye ve Somali, bakanlıklar ve hükümetler arasında mutabakat zaptları imzalamıştı. Bu anlaşmalar çerçevesinde milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri, Somali denizlerinde 3 sahada ruhsat aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, her biri yaklaşık beşer bin kilometrekarelik alanı temsil eden 3 ruhsat sahasında ilk olarak sismik faaliyet yürütmeyi planlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emeklilikte mutluluk ve zindeliğin yolunu koşuda buldular

2024-10-02 14:02 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da 9 metrekarelik dükkanda başladığı iş hayatında ikinci fabrikasını kuruyor

2024-09-30 16:02 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Adana'da ikinci gün etkinlikleri başladı

2024-10-03 09:33 - Teknoloji

Fenerbahçe'de Çağlar Söyüncü'nün sol arka adalesinde kanama ve ödem tespit edildi

2024-09-30 18:52 - Spor

Galatasaray, Kasımpaşa ile berabere kaldı

2024-09-28 21:12 - Spor

Çanakkale'de "9. Uluslararası Gelibolu Maratonu" başladı

2024-09-29 12:37 - Spor

İzmir'de Gölcük Gölü'ndeki ölü balıklarda toksik maddeye rastlanmadı

2024-09-28 20:23 - Çevre-Hayat

İsrail ordusunun, Gazze'de düzenlediği saldırılarda ikisi çocuk 10 Filistinli öldü

2024-09-27 22:03 - Dünya

Van'da 200 kişi, Deliçay Kanyonu'nda yürüyüş yaptı

2024-09-30 17:53 - Çevre-Hayat

Almanya Başbakanı Scholz, elektrikli araçlar konusunda Çin ile daha fazla görüşme çağrısı yaptı

2024-10-02 16:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

Hava trafik kontrollerinin uzmanlık şartları uluslararası standartlara uyumlu hale getirildi

13:12 - Gündem

Büyükada ve Sivriada'da müsilajın denizel ekosisteme etkisi görüntülendi

13:08 - Gündem

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, İsveçli mevkidaşı Orgeneral Claesson ile görüştü

12:58 - Gündem

"Comanchero" uluslararası silahlı organize suç örgütü üyesi 66 sanığa dava

12:50 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Japonya İmparatoru Naruhito tarafından kabul edildi

12:49 - Gündem

Günün Manşetleri

Rusya: Avrupa'daki güvenlik konuları dikkate alınmadan Ukrayna krizinin çözümü imkansız

13:53 - Dünya

Oxfam: Gazze'nin kuzeyi ve Refah'taki su miktarı, 7 Ekim öncesinin yüzde 7'sinin altı

13:47 - Dünya

DOGE'nin ABD Gelir İdaresinin hassas verilerine erişmeye çalıştığı iddia edildi

13:42 - Dünya

Filistinli aile İsrail saldırısı altındaki Cenin'de her şeye rağmen evlerini terk etmiyor

13:38 - Dünya

Üst düzey AB yetkilileri, ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Kellogg ile görüştü

13:33 - Dünya