?>

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 10 cumhurbaşkanı adayı 27 Aralık seçimlerinin iptalini istiyor

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde 27 Aralık 2020'de düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışan 16 adaydan 10'u, seçimlerinin iptalini talep ediyor.

Dünya - 4 yıl önce

Ankara

Faustin Archange Touadera’nın kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, oyların yüzde 21’ini alan OAC Yenilenme Partisinin (URCA) adayı Anicet Georges Dologuele, seçim sonuçlarıyla ilgili itirazlarını dile getirmek için başkent Bangui’de basın toplantısı düzenledi.

Her iki seçmenden birinin silahlı grupların engellemesi sebebiyle oy kullanamadığını belirten Dologuele, seçimlerde birçok usulsüzlüğün yapıldığını iddia ederek, Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.

Orta Afrika Halk Kurtuluş Hareketinin adayı (MLPC) eski Başbakan Martin Ziguele da "Bu sonuçlara hiç itibar etmiyorum. Bu bir maskeli balo, ülkemiz için bir utanç." dedi.

Ulusal Seçim Kurumu (ANE) tarafından açıklanan yüzde 76,31'lik katılım oranının gerçeği yansıtmadığını, katılım oranının yüzde 37 olduğunu söyleyen Ziguele, seçimlerin tamamen iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını dile getirdi.

Bir diğer cumhurbaşkanı adayı, seçimlerde oyların yüzde 3,16'sını alan Crepin Mbouli Goumba'nın da aynı gerekçelerle seçim sonuçlarını kabul etmediğini açıklamasıyla, seçimlerin iptalini talep eden cumhurbaşkanı adayı sayısı 10’a yükseldi.

ANE, 2016’dan bu yana cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Touadera'nın oyların yüzde 53,92’sini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildiğini ilan etmişti.

Çatışmaların gölgesinde seçimler

OAC Anayasa Mahkemesinin, devrik lider François Bozize'nin cumhurbaşkanı seçimi için adaylık başvurusunu, "insanlığa karşı suç ve soykırıma teşebbüs" ve "Bozize'nin Birleşmiş Milletlerin (BM) yaptırım listesinde olması' nedeniyle kabul etmemesinin ardından 18 Aralık 2020'de hükümet ile silahlı gruplar arasında şiddetli çatışmalar başlamıştı.

Hükümet ve BM, ülkede güvenlik güçleri ile isyancılar arasında 18 Aralık’ta başlayan çatışmaların sorumlusu olarak Bozize’yi göstererek onu, darbe hazırlığı yapmakla suçlamıştı.

Yaklaşık yüzde 80'i silahlı gruplarca kontrol edilen ülkede, CPC koalisyonu çatısı altında toplanan isyancı gruplar, başkent Bangui’yi ele geçirmek için harekat başlatmıştı.

CPC koalisyonu, 3R (Geri Dönüş, Talep, Yeniden Güçlendirme) hareketi, Orta Afrika Cumhuriyeti Barış Birimi (UPC), Orta Afrika Cumhuriyeti Yurtsever Hareketi (MPC), Orta Afrika Cumhuriyeti’nin Yeniden Doğuşu için Halk Cephesi (FPRC) ve Hristiyan Anti-Balaka isyancı gruplarının birleşmesiyle oluşmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Samsung'a “CES 2021 İnovasyon Ödülleri“nde 44 ödül

2020-12-31 13:19 - En Son Yazılar

Kazı çalışmalarında bu yıl 6 binden fazla eser gün ışığına kavuştu

2020-12-31 14:06 - Kültür Sanat

'Şeffaf plak' uygulaması hastaları 'diş teli' tedavisinin zahmetinden kurtarıyor

2021-01-06 14:16 - Sağlık

Salgın yılında kartlı harcamalar ilk kez 1 trilyon lirayı geçti

2021-01-05 14:02 - Ekonomi

Atletizmde 2020 yılında 69 Türkiye rekoru

2020-12-30 23:44 - Gündem

MSB: TSK, anti-demokratik arayış içinde olanlara karşı mücadelesini azimle sürdürmekte kararlıdır

2021-01-06 03:53 - Gündem

Beşiktaş'ın golcüsü Aboubakar Kamerun'dan döndü

2021-01-05 17:31 - Spor

Yurtiçi Kargo’dan yüzde 21 indirim

2021-01-04 14:06 - Genel

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Körfez ülkelerinin uzlaşı çabalarını memnuniyetle karşıladı

2021-01-05 15:36 - Dünya

Hamas lideri Heniyye, Filistin uzlaşısını sağlamak için 'yeni girişimler' olduğunu açıkladı

2021-01-01 19:21 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya