?>

Orman yangınlarıyla mücadeleye 'teknolojik' imza

Tarım ve Orman Bakanlığının, yangınları tespit ve söndürme faaliyetlerinde İHA'lardan yapay zekaya kadar teknolojik imkanları kullanmaya başlaması sahada da etkisini hissettiriyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

ANKARA

Tarım ve Orman Bakanlığının, yangın söndürme filosunda gerçekleştirdiği teknolojik dönüşüm alevlere müdahale süresini kısaltırken, orman teşkilatının da harekat gücünü artırdı.

Son olarak Gelibolu'daki orman yangınının kontrol altına alınmasında, personelin yoğun çabasıyla birlikte insansız hava araçlarının (İHA) etkin kullanılması, kapasitesi yüksek uçakların ve helikopterlerin devrede olması önemli katkı sağladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla mücadelede, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak amacıyla teknolojik imkanlardan üst düzeyde yararlanmaya çalışıyor.

Bu kapsamda, yangın söndürme filosu teknolojik imkanlarla destekleniyor.

Daha önce yangın söndürme faaliyetlerinde yaklaşık 4 ton su taşıyan uçaklar kullanılıyordu. Bunların yerine kapasitesi 10 ton olan uçaklardan yararlanılmaya başlandı. Kapasite artırımı, yangınların söndürülme aşamasında süre açısından büyük fayda sağladı.

Bu durum, son olarak Gelibolu'daki orman yangınının kontrol altına alınmasında önemli rol oynadı.

Uçakların yanı sıra helikopterlerde de daha teknolojik ve su taşıma kapasitesi yüksek olanlar tercih ediliyor. Yangınlarda yönetim imkanını artıracak gece görüşlü helikopterlerin devreye girmesinin alevlerle mücadeleye ciddi katkı sağlayacağı belirtiliyor.

İHA'lar müdahale gücünü artırdı

Orman yangınlarıyla mücadelede İHA'ların aktif olarak kullanılmaya başlanması, sahadaki başarının artmasında etkili oldu.

Yangınları tespit ve söndürme faaliyetlerinde İHA'lardan yapay zekaya kadar teknolojik imkanların devrede olması, koordinasyon açısından da farkını gösterdi.

İHA'larla geniş gözetlemeler yapılarak hem yangının boyutu daha hızlı tespit ediliyor hem de söndürme esnasında bu araçlardan elde edilen bilgilerle nokta atışı müdahale yapılabiliyor.

Özellikle gece, yangınların genel gidişatının görülmesi, ısı noktalarının tespiti ve müdahale yerlerinin daha net şekilde belirlenebilmesi alevlerin daha geniş sahalara yayılmasının önüne geçiyor.

İHA'larla sahadan alınan görüntülerin canlı olarak yangın yönetim merkeziyle paylaşılması, alevlere daha etkin ve hızlı müdahale imkanını güçlendirdi. Söz konusu araçların katkısı, son olarak Gelibolu'daki yangının kontrol altına alınmasında kendisini gösterdi.

Yangının boyutlarına rağmen, teknolojinin imkanlarından yararlanılarak sağlanan etkili koordinasyon sahada da belirleyici oldu. 2 uçak, 20 helikopter, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personelin yoğun çabası, teknolojik imkanlarla birleşince yangın kontrol altına alındı.

Hedef yangına müdahalede 10 dakikanın altına inmek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangınıyla mücadelede İHA gibi tüm teknolojileri kullandıklarını, en önemli silahlarının ise orman teşkilatı olduğunu ifade etmişti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TUSAŞ) alınacak T70 yönetim helikopterlerinin yangınlarla mücadelede personel taşıma konusunda katkı sağlayacağını vurgulayan Pakdemirli, "Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Tabiri caizse uzay aracı hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakanlığın aldığı kararlarla orman teşkilatı teknolojik dönüşüm yaşamasının yanı sıra personel ve araç-gereç olarak da güçlendirildi. Halen 10 bin 500 yangın işçisi, 3 bin teknik personel, 5 bin memur, 11 bin 500 yangın gönüllüsü yangınlarla mücadelede görev alıyor.

Yer ekiplerinde 1072 arazöz, 281 su tankeri, 586 ilk müdahale aracı, 185 dozer, 473 diğer araç-iş makineleriyle birlikte toplam 2 bin 597 araç bulunuyor. Havadan ise 6 idari helikopterin yanında 27 yangın söndürme helikopteri ve 2 adet 10 tonluk amfibik uçak kullanılıyor.

İHA'lar, termal kameralı "drone"lar ve yangın söndürme filosunun güçlendirilmesiyle alevlere müdahale süresinin daha da kısaltılması hedefleniyor.

Teknolojik dönüşüm sayesinde 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresi 2019 yılında 12 dakikaya kadar indirildi. 2023 sonunda bu sürenin 10 dakikanın da altına çekilmesi bekleniyor.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Devlet desteğiyle modern hayvan çiftliğinin sahibi oldu

2020-07-06 19:11 - Çevre-Hayat

OPET, Türkiye akaryakıt sektörünün “en değerli ve güçlü markası“ oldu

2020-07-03 15:23 - Genel

ALES için yeniden başvuru alınacak

2020-07-02 15:14 - Eğitim

Eski Nissan Üst Yöneticisi Ghosn'un Lübnan'a kaçmasına ilişkin dava başladı

2020-07-03 23:52 - Gündem

Türkmen lider Salihi: Cumhurbaşkanı Erdoğan sesimize kulak verdi

2020-07-01 18:05 - Gündem

Şişecam’dan cam yüzeyde virüs ve bakterilere karşı “V-Block“ teknolojisi

2020-07-04 21:07 - Genel

Libya'da Hafter saflarındaki yabancı paralı askerlerin sayısı artıyor

2020-07-07 15:12 - Gündem

Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi 19 Temmuz'da oynanacak

2020-07-02 00:41 - Gündem

Dünyaca ünlü İtalyan besteci Ennio Morricone hayata veda etti

2020-07-06 18:02 - Magazin

TRT'den yeni aile komedi dizisi: Tövbeler Olsun

2020-07-02 18:27 - Medya

İlgili Haberler

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

18:28 - Teknoloji

İran, WhatsApp ve Google Play’e verilen erişim izninin bazı şartlara bağlı olduğunu duyurdu

16:32 - Teknoloji

Türkiye'den çıkan teknolojiler ihracata dönüşecek

15:07 - Teknoloji

Türk bilim insanları, Ay ve Mars'ta domates üretimi hedefliyor

13:43 - Teknoloji

Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı

12:43 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kağıthane'de okul servisi ile hafif ticari araç çarpıştı, 10 kişi yaralandı

18:27 - Gündem

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi Yıldız, Sudan'daki Türk kurumlarının varlığının önemini vur

18:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'la bir araya geldi

18:13 - Siyaset

Suriye'de Halepli Hristiyanlar, Katolik Kilisesi'nde Noel'i kutladı

18:07 - Dünya

Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde 21 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

18:03 - Gündem